Vlnr: Anouk Luttikhold, Rob Luttikholt, Manou Bomers en Mick Arink.
Vlnr: Anouk Luttikhold, Rob Luttikholt, Manou Bomers en Mick Arink.

Kermis in Voor-Beltrum is één groot familiefeest

-

Voor-Beltrum - Geen voorproefje voor de in het komende weekend op het programma staande kermis in Groenlo en al evenmin een generale voor het geheel volgens traditie in het eerste weekend van september geplande volksfeest in Beltrum zelf. De Kermis van Voor-Beltrum, afgelopen zondag, maandag en dinsdag gehouden, staat symbool voor één groot familiefeest. Althans zo komt het op iedere buitenstaander over. Gedurende drie dagen, met daarbij een voorproefje op de zaterdagavond, werd nog eens aangetoond waar een kleine gemeenschap groot in kan zijn. Op de locatie Halfweg werd de 69e editie van het Voor-Beltrumse volksfeest bij ideale weersomstandigheden een sfeervol en bovenal gezellig gebeuren voor jong en oud.

Door Theo Huijskes


Dat de vergelijking met één groot familiefeest van toepassing is, bleek afgelopen maandagmorgen nog eens bij de officiële opening van het feest door burgemeester Joost van Oostrum van de gemeente Berkelland. Het was daarbij voorzitter Iwan Wolterink van 'De karmisse van Veur-Beltrum en Auste', die niet alleen aandacht schonk aan de zieke burgers binnen de gemeenschap en een moment stilte in acht nam voor de overleden medemens, maar ook de zeven in het afgelopen jaar geboren kinderen welkom heette. Richting de burgervader van Berkelland merkte Wolterink op dat zijn bestuur voorafgaande aan de kermis bij de gemeente ten behoeve van de categorie grote evenementen een draaiboek, met daarin opgenomen alle risicovolle aspecten, moest aanleveren. "Alleen jammer dat de daar tegenovergestelde gemeentelijke subsidie er niet één is uit de categorie grote evenementen," aldus de kermisvoorzitter, die verder de vele vrijwilligers als dragers van de Voor-Beltrumse kermis de loftrompet toezwaaide. Burgemeester Van Oostrum tipte nog even aan dat het afgelopen maandag een bijzondere dag was, omdat het precies 90 jaar geleden was dat Borculo werd geconfronteerd met een catastrofale stormramp.

De gebruikelijke optocht, die reeds tussen 9.00 uur en 9.30 uur richting het kermisterrein trok, had een duidelijk Normaal-kaliber. De bekende Achterhoekse boerenrockband Normaal, die dit jaar na 40 jaar höken bezig is aan een afscheidstournee en daarbij onder andere Beltrum aandeed, kwam zowel bij de grote als de kleine creaties veelvuldig voor. Van een lookalike van oprichter en bandleider Bennie Jolink tot Vrouw Haverkamp en van Daldeejen met Auste tot het gebruikelijke smijtwerk met bier, waarbij voor deze gelegenheid het bekende gerstenat was vervangen door kraanwater. Het totaal werd muzikaal opgeluisterd door de muziekvereniging Concordia uit Beltrum. Deze muzikanten waren het ook, die het gebruikelijke vendelzwaaien begeleidden, het Wilhelmus lieten horen en als hoogtepunt de muzikale injectie gaven aan het door een viertal mannelijke kermisgangers, weliswaar niet helemaal zuiver maar wel met veel passie, gezongen Voor-Beltrumse volkslied. Al met al een sfeervolle, intieme en dus familiaire beleving van het feest.

Vogelschieten
Kermisdinsdag stond in het teken van het vogelschieten en het vogelgooien. Rob Luttikholt werd daarbij gehuldigd als de nieuwe Schutterskoning 2015. Deze eer viel Rob (van de Pieper) Luttikholt na 1994 voor de tweede maal ten deel. Hij haalde reeds bij het 116e schot de vogel 2015 naar beneden. Koningin werd Anouk Luttikhold, jeugdkoning Mick Arink en jeugdkoningin Manou Bomers. Ook nu weer werden deze onderdelen van het programma afgewerkt bij stralende weersomstandigheden. PR-bestuurslid Frederike Piepers toonde zich erg verheugd over het verloop van het totale kermisprogramma. "De opkomst is iedere dag geweldig. En wat belangrijker is, de gezelligheid viert hoogtij en daar gaat het uiteindelijk allemaal om. Bijzonder in onze nopjes zijn wij met de grote opkomst voor het gezamenlijke ontbijt op de dinsdagmorgen. Maar liefst 125 personen namen hieraan deel. Helemaal top. Reden om dit onderdeel volgend jaar weer op het programma te zetten."


zie elders in deze krant alle uitslagen van de kermis

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant