Het complex van biovergister BIR in Lichtenvoorde. Foto: Theo Huijskes
Het complex van biovergister BIR in Lichtenvoorde. Foto: Theo Huijskes

Stichting EnergieK kan met het Stadsverwarmingsnet van start

Algemeen

Oost Gelre - Daar waar het project Stadsverwarmingsnet Lichtenvoorde vooraf werd bestempeld als een meer dan voorbeeldig burgerinitiatief en om die reden door iedereen werd omarmd, ging de besluitvorming in de gemeenteraad van Oost Gelre met horten of stoten. Het collegevoorstel om een bedrag ad € 500.000,00 à fonds perdu te verstrekken aan de Stichting EnergieK werd met twaalf stemmen voor en acht stemmen tegen aangenomen. Voor waren de beide coalitiepartijen (CDA en OOG) en tegen de vier oppositiepartijen (VVD, PvdA, Nieuwe Liberalen Oost Gelre en D66).

Door: Theo Huijskes

Dat er aan de zijde van de door louter onbezoldigde vrijwilligers opgerichte en in stand gehouden Stichting EnergieK na de besluitvorming sprake was van een gedempte vorm van blijdschap en tevredenheid, laat zich dan ook gemakkelijk raden. Immers iedere direct of indirect betrokkene van dit niet alleen in de gemeente, maar in de gehele regio unieke initiatief, had mede gelet op de vele positieve reacties vooraf, rekening gehouden met een unanieme positieve besluitvorming. Immers iedereen, en dat met alle politieke partijen in navolging van het college van burgemeester en wethouders voorop, had zich enthousiast uitgelaten over het idee om de overtollige restwarmte van het aan de Boschlaan in Lichtenvoorde gevestigde bedrijf BIR/Waterstromen (Biologische Industriële Reststoffenverwerking) te gebruiken voor het zwembad Meekenesch, verzorgingstehuis Antoniushove en het gemeentehuis. Een bijzonder ambitieus project, waarmee een besparing van 400 ton CO2 wordt bereikt, hetgeen zich zal vertalen in een niet kinderachtige kostenreductie op de uitgaven voor energie.

Het besluit deugt niet
VVD-fractievoorzitter Paul Wentink liet in eerste instantie weten dat zijn fractie erg veel waardering heeft voor het initiatief. "Niets dan lof aan het adres van de initiatiefnemers. Want het plan is goed, maar het besluit deugt niet. Dit begon reeds bij de behandeling in de raadscommissievergadering. De inmiddels ontvangen schriftelijke beantwoording staat in schril contrast tot datgene wat wij toen van de zijde van het college kregen te horen. Waarom een bedrag van een half miljoen beschikbaar stellen à fonds perdu en niet kiezen voor een lening? Daarbij hebben wij in ieder geval de zekerheid dat het geld terugkomt. Wanneer dat niet het geval is, wordt het zwembad Meekenesch het kind van de rekening en dat is het laatste wat wij willen."
Gerard klein Gunnewiek van NLOG vond het initiatief iets om je vingers bij af te likken. "Maar wat de financiële onderbouwing betreft niet iets om met de handen vanaf te blijven. Zo vragen wij ons af of het duurzaamheidsaspect niet wordt overdreven. Met alleen de aansluiting van het zwembad is een kostenpost gemoeid van € 150.000 waardoor Meekenesch op jaarbasis € 50.000 op de energiekosten kan besparen."
Ook Jerry van der Meulen (D66) plaatste de nodige vraagtekens. "Er zitten naar de mening van onze fractie teveel addertjes onder het gras. De grootste onduidelijkheid behelst nog steeds dat niet duidelijk is wat het eigenlijke financiële voordeel is."
PvdA-woordvoerder Richard Klein Tank verbaasde zich erover dat een dergelijke mooi plan op deze niet te aanvaarden wijze wordt verprutst. "Wij zien het als een onzuivere manier waarop de gehele deal door het college wordt gepresenteerd." Vervolgens maakte Klein Tank duidelijk het VVD-amendement, inhoudende de omzetting van het toe te kennen bedrag in een lening, te ondersteunen. Een voornemen dat hij overigens niet waar maakte toen het amendement in stemming werd gebracht. Naast de VVD zelf was het alleen de fractie van D66 die meeging in het amendement. Overigens haalde ook een door NLOG ingediende motie met betrekking tot verbetering van bedrijfsmatige aspecten niet de eindstreep.

Te mooi om waar te zijn
Als coalitiepartij liet Walter Leemreize van het CDA weten dat ondanks de financiële risico's er sprake is van een verantwoorde businesscase. "Los van het feit dat wij in eerste instantie dachten dat dit te mooi is om waar te zijn, dient de aanpak van het project doorlopend in de gaten te worden gehouden. Daarvan dient de nauwlettende controle op de financiële gang van zaken, waarom de stichting zelfs verzoekt, een belangrijk onderdeel te zijn." De fractie van OOG, die als coalitiepartner in eerste termijn geen spreektijd nodig had en daar vervolgens op aangesproken werd door PvdA'er Klein Tank, beperkte zich in tweede termijn bij monde van José Konings tot de vraag: "Waarom moeten wij als raad van een dergelijk uitstekend voorstel nu zo'n ingewikkeld vraagstuk maken?"

In zijn reactie memoreerde verantwoordelijk portefeuillehouder René Hoijtink nog eens dat er met het verstrekken van een half miljoen euro à fonds perdu meer financieel voordeel is te halen. "Ik kan u verzekeren dat het college ervoor gezorgd heeft dat er hier een mooi plan op tafel ligt. Op jaarbasis kan er met betrekking tot de energiekosten een voordeel worden bereikt van € 100.000. Deze voorlopige gift vloeit dus terug in de kas van de gemeente en dus ook in de portemonnee van de burger. Bovendien zijn wij volop bezig om een in eerste instantie afgewezen provinciale subsidie alsnog toegekend te krijgen."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant