John Arink. Foto: Kyra Broshuis
John Arink. Foto: Kyra Broshuis

Familie Arink verbijsterd over plannen megastal

Algemeen

Lievelde - De bouw van het biotel, het biologische hotel van de John en Liane Arink aan de Gasteveldsdijk in Lievelde, is nog niet klaar. Het is maar de vraag of het de moeite nog waard is het hotel, duurzaam en opgetrokken uit leem en stro nog verder af te bouwen. De familie Arink vernam recentelijk uit de media dat de naastgelegen boerderij zal worden uitgebreid met een megastal voor mestkalveren.

Door Kyra Broshuis

"Dat is voor ons onbegrijpelijk. Wij zijn al 25 jaar bezig met biologisch boeren en hebben uiteraard ons hele bedrijf daarop ingericht. De bouw van het biotel zit in de eindfase, voor dit plan hebben wij nota bene een halve ton uit het innovatiefonds van de gemeente Oost Gelre gekregen, let wel: het gaat hier om gemeenschapsgeld. Dat de gemeente nu serieus van plan is een vergunning te verlenen voor de bouw van een megastal bij de buurman is waanzin."

Arink en zijn vrouw zijn biologische boeren in hart en ziel en weten waar ze over praten. Hun boerderij, tevens verkooppunt van eigen biologische vlees, kaas en zuivel, staat straks naast een megastal. Uiteraard geen trekpleister voor de toerist die in het biotel wil overnachten. "Zeker niet, dat strookt niet met elkaar. Uitzicht op en stankoverlast van een megastal, dat is niet wat wij onder biologisch overnachten verstaan." Toch is dat niet het grootste probleem voor Arink.

Mestprobleem en veedichtheid
"De intensieve veehouderij is compleet losgekoppeld van de grond. We produceren in Nederland veel meer vlees dan voor eigen consumptie nodig is. Al dat vlees wordt dus geëxporteerd. Daarbij komt dat het voer voor deze slachtdieren ook nog eens uit het buitenland komt. De schade voor het milieu is daarbij enorm. We moeten in onze economie toe naar kringlooplandbouw, dat is onze ogen de enige manier. De consument is ook debet aan deze onwenselijke manier van produceren; als je maar constant naar het goedkoopste voedsel blijft grijpen, werk je mee aan de verdere intensivering van de landbouw. Die 'oer-Hollandse' melk waar men het over heeft, is eigenlijk oerwoudmelk. Het neergehaalde regenwoud heeft namelijk plaatsgemaakt voor voedselteelt voor dieren in ons land. Vlees en melk worden vervolgens weer voor 75% geëxporteerd. Het enige wat we hier houden is het bekende mestprobleem en de hoogste veedichtheid ter wereld. Dat kan zo niet verder."

Megastal met 1200 kalveren
De megastal die nu gepland staat naast de ecoboerderij van Arink, wordt een enorme onderneming. Het gaat om een stal die 12 keer groter gaat worden dan wat er nu staat. Buurman Groot Zevert gaat van 100 kalveren naar 1200 kalveren. Een verschrikking voor Arink. "Begrijp me niet verkeerd, we hebben absoluut niets tegen onze buurman als persoon maar wel tegen zijn plannen." Arink onderbouwt zijn stelling met drie argumenten. Ten eerste betreft het een nationaal landschap, ten tweede ligt het perceel vlak bij een Natura-2000 gebied. Daarnaast gaat het niet om een LOG (Landschaps Ontwikkelings Gebied), maar om een verwevingsgebied (een combinatie van natuur en bestaande landbouw). Dat het niet goed is voor zijn eigen bedrijf, zeker niet in combinatie met het biotel, laat Arink dan nog buiten beschouwing.

Omgevingsvergunning
De familie Arink heeft uiteraard de gemeente om uitleg gevraagd. "B en W verschuilt zich achter het bestemmingsplan." Het is volgens Arink zaak om nu te ageren. "Je ziet het ook in Vragender, daar ligt een complete krans van intensieve varkenshouderijen omheen, dat moet je niet willen voor dit gebied. We begrijpen dat er veel geld mee gemoeid is, de boeren van de megastallen zitten vast aan allerhande contracten. Op die manier word je een loonslaaf. Ook de bevolking van dit gebied is niet gebaat bij de komst van megastallen; die bedrijven werken zoveel mogelijk geautomatiseerd, dus met zo min mogelijk personeel. Het is een ziek systeem." De provincie staat op het punt een natuurbeschermingsvergunning te verlenen. Arink heeft een zienswijze tegen die plannen ingediend. De omgevingsvergunning is echter nog niet rond.
"We gaan er voor strijden dat die niet afgegeven wordt. Voor onszelf uiteraard, maar ook om de omgeving duidelijk te maken dat dit kan. Het stond afgelopen week al in de Gelderlander, wij worden dé provincie van de megastallen. Daar blijven we ons tegen verzetten."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant