Groepsfoto van De Eumkes met aanhang. Foto: Ferry Broshuis
Groepsfoto van De Eumkes met aanhang. Foto: Ferry Broshuis

De Eumkes: vrolijke tegendraadse carnavalisten

Algemeen

Eerste lustrum Zieuwentse carnavalisten met Witte Paard als centrum

Door Ferry Broshuis

ZIEUWENT - Ze bestaan nu vijf jaar, de Eumkes. De carnavalsvereniging uit Zieuwent met een wel zeer bijzonder karakter. Eigenlijk is carnaval al een alternatief, maar je kunt zeggen dat de Eumkes weer een alternatief voor dat alternatief zijn.

Stefan Beerten, huidig president die dit jaar deze prachtige functie voor het laatst uitoefent, is nog steeds hartstikke opgetogen over de formule van de Eumkes. Eigenlijk leeft het carnaval in Zieuwent niet zo enorm, zegt hij. Maar door hun bijzondere manier van aanpak weten de Eumkes de zaak toch behoorlijk in beweging te krijgen.

Bevriende verenigingen
De vrolijke ontmoetingen die ze hebben met de vele bevriende carnavalsverenigingen in de omgeving willen de Eumkes ook voor geen goud missen. Het zijn de hoogtepunten in hun programma. Hij denkt dan ook vooral aan de Jonge Nölepeters uit Lievelde die het allemaal naar de ware carnavalsmaatstaven uitstekend hebben geregeld en op orde hebben. Maar daar kun je dan geweldig over draken; dat is pure humor en ze bevallen dan ook steeds prima, deze spirituele confrontaties met veel inventiviteit en plezier.

School
Waar ze in Zieuwent wel goed voor zorgen is de organisatie van het carnaval voor de jeugd van de basisschool, dit jaar op vrijdagmorgen 5 februari. En op die vrijdagavond volgt dan het grote feest in het Witte Paard, zeg maar de thuishaven van de Eumkes. Hoewel Zieuwent dus in het algemeen niet zo uitblinkt door carnavalsmotivatie is het op die vrijdagavond stampvol. Wel zo'n 250 mensen vinden met veel plezier op die avond de weg naar het Witte Paard. Het gaat dan overigens niet echt om een zitting volgens de bekende carnavalsrituelen. Dat dan weer niet. De Eumkes weten aan die avond een volstrekt eigen en karakteristiek tintje te geven en daarmee raken ze een gevoelige snaar in Zieuwent. Het is een echte belevenisavond, aldus president Stefan Beerten. Op die avond wordt natuurlijk wel een nieuw prinsenpaar gekozen en dat is ook een mooi onderdeel van het Eumkesbal, zoals het heet.

Aftreden
Op dit moment regeren nog prins Freek en Adjudant Stan, maar hun rijk loopt teneinde. Op vrijdagavond 5 februari zal een nieuw prinsenpaar worden gepresenteerd, dat ongetwijfeld op eigen wijze en met inachtneming van de visie van de Eumkes extra sier zal geven aan het festijn. En zaterdag om 18.00 uur volgt dan nog het carnaval voor de kinderen.

Vrijdagavond is een echte belevenisavond

En dan brengen ze, zoals gezegd, bezoeken aan bevriende clubs. Het gezelschap - ooit hadden ze 22 leden en dat was een raad van elf teveel - gaat welgemoed op hun eigen wijze verder. De Eumkes hebben hun eigen wijsheid en hun eigenwijsheid, om het eens carnavalesk ter zeggen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant