De situatie Dijkstraat in Lichtenvoorde op dit moment. Foto: Theo Huijskes
De situatie Dijkstraat in Lichtenvoorde op dit moment. Foto: Theo Huijskes

Wethouder Vincent van Uem: 'Ruimtelijke kwaliteit staat bij plan Dijkstraat voorop!'

Algemeen

Lichtenvoorde - "Opmerkingen met de strekking dat wij niet zouden luisteren naar de ondernemers in Lichtenvoorde, zijn totaal misplaatst. De meningen van die doelgroep hebben wij juist hard nodig om ten behoeve van de Dijkstraat en omgeving een afgewogen toekomstvisie vast te stellen. Ondanks dat er vanzelfsprekend verschillende belangen zijn, dient het gemeenschappelijk belang de boventoon te voeren. Daarom is het zo belangrijk om als gemeente het plan samen met alle betrokken partijen aan te pakken ", aldus wethouder en portefeuillehouder Vincent van Uem van Oost Gelre naar aanleiding van een artikel in deze krant van vorige week.

Door Theo Huijskes

Met de reactie dat het plan Dijkstraat obstakels opwerpt voor initiatieven van de ondernemers, is wethouder Van Uem het niet eens.
"Op 12 januari jl. hebben wij een inloop- c.q. informatieavond georganiseerd. Wanneer deze reactie hout zou snijden, hadden wij die avond wel meer aan- en opmerkingen in die richting gehoord of aangereikt gekregen. Op dit moment worden alle overige, die avond en ook daarna binnengekomen reacties op het plan Dijkstraat en omgeving verwerkt. Dat het totaalresultaat hiervan in eerste instantie naar de gemeenteraad gaat, is natuurlijk logisch. Wel kan ik al zeggen dat ze allemaal positief zijn over het voorliggende plan."
Volgens Van Uem staat de ruimtelijke kwaliteit bij het plan Dijkstraat voorop.
"In die gedachtegang is er vervolgens geen plaats voor het creëren van een verdienmodel. Wij willen in Lichtenvoorde geen tweede Heydenrijck, waarmee het centrum van Groenlo zit opgescheept, uit de grond stampen. Kiezen voor ruimtelijke kwaliteit met daarbij 15 tot maximaal 20 woningen betekent vanzelfsprekend dat de uitvoering van het plan gepaard gaat met gemeenschapsgeld. Maar wanneer je in het centrum van de kern iets moois wilt gaan realiseren, kost dat geld. Bovendien zijn die voornemens mede opgehaald uit de binnengekomen reacties op het projectvoorstel 'Geef Lichtenvoorde kleur!'. Zo willen wij de herinrichting van de Bonifatiushof ook in de visie Dijkstraat betrekken. Daarnaast is het de bedoeling om samen met de aanplant van bomen in de vorm van een soort allee een verbindingspad aan te leggen tussen de rand van het centrum en het marktplein. Wat de financiering van het totaal betreft, denken wij met dit plan ook in aanmerking te komen voor een provinciale subsidie", aldus Van Uem, die tenslotte nog laat weten dat Bouwbedrijf Harbers in Lichtenvoorde met betrekking tot de realisatie van woningen een tweetal bouwplannen heeft ingediend, waarvan in ieder geval één plan past in de visie Dijkstraat en omgeving. "Het is straks de raad die een beslissing zal moeten nemen."

Verontwaardigd

Ruud van Dongen, lid van de centrumcommissie Lichtenvoorde, zegt bijzonder verontwaardigd te zijn over het vorige week in deze krant verschenen verhaal.
"Laat ik het zo zeggen, ik begrijp het wel, maar ik vind het tegelijkertijd vreemd dat er nu en dat zeker op dit moment zo gereageerd wordt. Wij zijn al sedert 2002 met dit plan bezig, hetgeen betekent dat wij reeds 14 jaar onderweg zijn. In die periode zijn er lange en intensieve trajecten doorlopen. Dat alles heeft geresulteerd in een prachtig plan. De integrale visie, inclusief het onderdeel Dijkstraat, wordt niet alleen unaniem onderschreven door de leden van de centrumcommissie, maar ook door de burgers. Met de buurtbewoners in de Dijkstraat, alsmede met andere direct en indirect betrokkenen zijn door de gemeente diverse gesprekken gevoerd en iedereen is erg tevreden met het resultaat."
Van Dongen verbaast zich erover dat er nu wordt beweerd dat er niet op andere alternatieven wordt ingegaan.
"Nu de eindstreep steeds dichterbij komt, wordt er door een enkele steekhouder op die manier gereageerd. Nogmaals, daar ben ik zeer verontwaardigd over. Dit laatste zeker omdat de burgers blij en tevreden zijn en hopen op een snelle realisatie van een geweldig plan, dat het centrum van Lichtenvoorde in alle opzichten alleen maar ten goede komt."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant