Burgemeester Annette Bronsvoort. Foto: Theo Huijskes
Burgemeester Annette Bronsvoort. Foto: Theo Huijskes

Burgemeester: 'Als gastvrije gemeente vluchtelingen helpende hand bieden'

Algemeen

OOST GELRE - "Oost Gelre staat bekend als een gastvrije gemeente. Aan dat predicaat willen wij invulling geven door een bijdrage te leveren aan de opvang van vluchtelingen in dit land. De vluchtelingenproblematiek is een humanitair probleem en daarom mogen wij als gemeente niet achterblijven bij het bieden van een helpende hand." Deze woorden sprak burgemeester Annette Bronsvoort van Oost Gelre naar aanleiding van het besluit van het college om maximaal 200 vluchtelingen in de gemeente op te vangen.

Door Theo Huijskes

Zonder het benoemen van mogelijke locaties, vindt burgemeester Bronsvoort wel dat de omvang van de hulpverlening moet passen bij de schaalgrootte van de gemeente. "Voor Oost Gelre achten wij de opvang van 200 vluchtelingen gedurende een periode van vijf jaar passend. Dit aantal is beheersbaar en te overzien. Ook omdat we geen geweld willen doen aan onze uitgangspunten van kwalitatief goede opvang en goede kansen voor integratie van vluchtelingen. Wij willen daarin heel duidelijk zijn, niet alleen richting vluchtelingen, maar ook richting de burgers in Oost Gelre."
Het COA (Centraal orgaan Opvang Asielzoekers) heeft de gemeente Oost Gelre nog niet benaderd voor opvang. Wel is bekend dat de COA zoveel mogelijk vluchtelingen op één plek wil onderbrengen. Voor dergelijke grootschalige opvang kiest de gemeente Oost Gelre liever niet.
"Wij kiezen voor het onderbrengen in een noodopvang of in een satelliet-azc. Daarnaast is het onze bedoeling om voortvarend aan de slag te gaan met de huisvesting van de vergunninghouders, dat zijn de vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben. Dat alles op een manier, die past bij de omvang en de sociale structuur van Oost Gelre", aldus burgemeester Bronsvoort.

Besluit gemeenteraad
Namens het college van B&W stelt burgemeester Bronsvoort dat er nog geen beroep is gedaan op Oost Gelre, maar dat men goed voorbereid wil zijn wanneer dat wel zo wordt. Wij willen zelf de regie in handen hebben en houden. Daarom willen wij de tijd nemen om het proces goed te doorlopen. Het belangrijkste is vanzelfsprekend het antwoord op de vraag wat de gemeenteraad hiervan vindt. Daarom komt dit onderwerp aan de orde in de raadscommissievergadering van dinsdag 16 februari, en vervolgens in de raadsvergadering van dinsdag 1 maart voor de besluitvorming. Daarbij is het erg belangrijk om in beeld te krijgen wat de locatiecriteria zijn. Daarmee kan vervolgens een voorlopige lijst met locaties worden opgesteld. Ook willen we goed nadenken over de rol van onze burgers bij de besluitvorming. Dit laatste is mede van belang omdat er inmiddels ook particulieren zijn, die opvangmogelijkheden hebben aangeboden. Daarbij is het volgens ons college aan te bevelen dat er een klankbordgroep wordt samengesteld, zodat er serieus aandacht wordt geschonken aan reacties en suggesties uit de samenleving van Oost Gelre."
Overigens heeft de raad van Oost Gelre vorig jaar al in een motie, ingediend tijdens de begrotingsvergadering in november door de fractie van de PvdA, aangegeven dat de gemeente haar verantwoordelijkheid moet nemen bij de opvang van vluchtelingen. Het wachten is nu op het definitieve raadsbesluit en een mogelijk concreet verzoek van de zijde van het COA.

Burgemeester Annette Bronsvoort. Foto: Theo Huijskes

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant