Voorzitter Jan Geerdinck in de bibliotheek van het museum. Foto: Kyra Broshuis
Voorzitter Jan Geerdinck in de bibliotheek van het museum. Foto: Kyra Broshuis

AVOG's Crash Museum presenteert unieke kaart

Algemeen

LIEVELDE - Het prachtige AVOG's (Stichting Achterhoekse Vliegtuigwrak Opgravers Groep) Crash Museum aan de Europaweg 34 in Lievelde bestaat in mei 35 jaar. Een mooie gelegenheid om een bijzonder en nieuw item te presenteren aan het publiek.

Door Kyra Broshuis

Interactieve kaart
Op zondag 1 mei wordt de nieuwe interactieve kaart onthuld waarop het publiek precies kan zien waar de vele vliegtuigcrashes in de Achterhoek tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben plaatsgevonden. Middels 3 knoppen kan de bezoeker lampjes laten branden op de kaart waarbij de drie verschillende kleuren de Amerikaanse, Engelse én Duitse crashes aanwijzen.
"We hebben er jaren over gedaan om dit in kaart te brengen," zo legt Jan Geerdinck van het museum uit. Geerdinck is een begenadigd verteller die de bezoekers meeneemt naar de Achterhoek tijdens de Tweede Wereldoorlog. De nu 70-jarige Geerdinck heeft de oorlog niet meegemaakt, maar is wel gefascineerd door alles wat er toen gebeurde. Dat is terug te voeren op zijn ouders, vertelt hij. "Mijn ouders, die hiernaast in de boerderij woonden, hadden onderduikers. Dat werd in de naoorlogse jaren uiteraard veel besproken en dat heeft mijn interesse aangewakkerd. Later leerde ik dat er juist hier in dit deel van de Achterhoek veel vliegtuigen zijn gecrasht tijdens de oorlog. Niet verwonderlij,k want dit was natuurlijk dé aanvliegroute naar het Ruhrgebied."

Uniek in Nederland
In totaal zijn er 212 crashes in beeld gebracht door Geerdinck en zijn collega's. "Het samenstellen van de kaart heeft meer dan een jaar geduurd. Elke crash is tot op de meter nauwkeurig ingetekend. Gelukkig hebben we hulp gehad van de Rabobank Noord- en Oost Achterhoek en Reclamebureau Virupa. Voor zover bekend is er nergens anders in Nederland zo'n nauwkeurig overzicht voor het publiek beschikbaar."

Prachtige verhalen
Jan Geerdinck is in 1972 begonnen met het in kaart brengen van de crashes en het verzamelen van gegevens en materialen en dat heeft, naast een hoop materiële zaken, ook prachtige verhalen opgeleverd. "In 1942 is hier op de schans een Engels toestel neergehaald met 4 jonge mannen aan boord. Het werd die nacht minus 27 graden hier in Lievelde, de mannen hebben het niet overleefd. Vorig jaar hebben we hier twee nabestaanden, een zoon en een kleinzoon, van 1 van de 4 mannen mogen ontvangen. Het is altijd een emotioneel moment als ze op de plaats van crash komen." Geerdinck kan naar eigen zeggen wel een boek schrijven over alle Amerikanen, Canadezen en Engelsen die het museum bezocht hebben. "Eerder waren het de broers en zussen, tegenwoordig gaat het om kleinkinderen die hier komen. We hebben al eens een groot pakket met persoonlijk eigendommen van een verongelukte Amerikaan toegestuurd gekregen. We hebben de familie destijds laten weten dat we de plek gevonden hebben en als dank kregen we dat pakket met de bedoeling het te bewaren in het museum. Jaren later kwam er hier een Amerikaan aan de deur. Zijn moeder had hem gestuurd om te kijken of de spullen van zijn opa er nog wel waren en of we het niet verpatst hadden."

Mooi en dankbaar werk
Geerdinck doet het werk samen met 12 vrijwilligers, waaronder zijn vrouw. Ondanks de leeftijd is hij nog lang niet van plan te stoppen. "Mensen zijn zo dankbaar dat ze uiteindelijk de sterfplek van hun geliefden kunnen bezoeken, dat maakt het mooi en dankbaar werk. Het is bijzonder om te zien dat een bezoek aan een crashplek zelfs meer dan halve eeuw later nog zo'n impact kan hebben."
Om het museum ook voor de volgende generaties te bewaren, is er onlangs verjonging gekomen in het bestuur. "We hopen uiteraard dat dit altijd zal blijven bestaan. Gelukkig krijgen we hier veel scholen op bezoek en houden we de herinneringen levend. Ook onze eigen kleinkinderen zijn gelukkig geïnteresseerd in het museum, vandaar ook dat de jongste (Diede) de openingshandeling van het nieuwe kaart mag verrichten."

Het AVOG's Crash Museum is elke eerste zondag van de maand van 13:00 tot 17:00 geopend voor publiek. U vindt het museum aan de Europaweg 34 in Lievelde.


www.crashmuseum.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant