Documentaire over Lichtenvoordse Syriëgangster op NPO

Algemeen

LICHTENVOORDE - Het was groot nieuws toen in november 2014 bekend werd dat een 16-jarig meisje uit Lichtenvoorde naar Syrië was vertrokken om zich aan te sluiten bij het kalifaat. Donderdag zendt NPO een documentaire uit waarin Maria, de oudere zus van de vertrokken Laila, vertelt over het gemis.

In de aansprekende documentaire komen ook twee vriendinnen van Laila aan het woord. Zij zitten nu in hun eindexamens terwijl hun vriendin in Syrië, 17 jaar inmiddels, zwanger is van haar eerste kind. Zus Maria vertelde afgelopen week bij Pauw over de radicalisering van Leila. "Dat is heel geleidelijk gelopen. Wel was ze al jong geïnteresseerd in de islam. Ze begon later ook met het dragen van bedekkende kleding terwijl dat bij ons thuis niet gangbaar is. Ze koos er echt uit vrije wil voor, het is niet opgelegd door het gezin." Maria omschrijft haar zusje Laila als een goedlachs en intelligent meisje dat het goed deed op school.

In de aansprekende documentaire komen ook twee vriendinnen van Laila aan het woord. Zij zitten nu in hun eindexamens terwijl hun vriendin in Syrië zwanger is van haar eerste kind. De vriendinnen vertellen hoezeer Leila werd gewaardeerd en geaccepteerd. Ze hebben het zichtbaar moeilijk met het vertrek van hun vriendin.
Zus Maria vertelt later dat ze maar heel sporadisch contact heeft met Leila, die inmiddels getrouwd is en in Raqqa woont, de hoofdstad van het kalifaat. Of ze haar ooit nog terug zal zien? "Ik hoop het, maar ik ben bang dat dat nooit meer gaat gebeuren."
De documentaire 'Enkele reis naar het kalifaat' is donderdag 26 mei om 21:25 uur te zien bij de VARA op NPO 1.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant