Het oude, nog steeds beeldbepalende voormalige dorpscafé van Lievelde. Foto: Theo Huijskes
Het oude, nog steeds beeldbepalende voormalige dorpscafé van Lievelde. Foto: Theo Huijskes

Nieuwe bestemming voor voormalig Café Arink

Algemeen

LIEVELDE - Onder het motto 'Van Café Arink naar Lokaal voor Verlof' zijn er serieuze plannen in de maak om aan het oude, inmiddels verpauperde Café Arink aan de Stationsstraat in Lievelde een nieuwe passende bestemming te geven. Het is de bedoeling om in deze locatie tegenover het NS Station een informatie- en bezoekerscentrum te realiseren, dat dienst gaat doen voor de gehele regio. Daarbij wil men tegelijkertijd bewerkstelligen dat deze voorziening een echte toevoeging gaat vormen op het bestaande, nog altijd groeiende recreatieve aanbod in de Gelderse Achterhoek in het algemeen en in de gemeente Oost Gelre in het bijzonder.

Door Theo Huijskes

Naar aanleiding van een beschouwend artikel in maart 2015 in deze krant, was het Daan den Older uit Lichtenvoorde, die bij de gemeente Oost Gelre aanklopte om een soort burgerinitiatief vorm en inhoud te kunnen gaan geven. In het bewuste artikel, in dit geval een beschouwing, werd onder andere gesteld dat het als een bijzonder opvallend verschijnsel mag worden aangemerkt dat in Lievelde in het kader van de even daarvoor afgeronde totale herinrichting van het dorp, het nog niet mogelijk is gebleken om aan het oude en vervallen Café Arink een passende bestemming te geven.

De burger aan zet
"Het verpauperde pand, nota bene nog in de race voor de status van gemeentelijk monument, is reeds geruime tijd niet alleen de Lieveldenaar zelf een doorn in het oog, maar ook de duizenden passanten die er ter plekke mee geconfronteerd worden. Dit laatste omdat het voorterrein van deze voormalige bruine kroeg naast een spoorwegemplacement ook dienst doet als knooppunt voor allerlei doeleinden, zoals fiets- en wandelroutes. Het ooit door de families Geers, Reijrink en Arink bewoonde dan wel bestierde pand is in de ogen van velen, en dat zeker de Lieveldenaren, beeldbepalend voor het dorp. Bij alle in Lievelde ten uitvoer gebrachte reconstructieplannen werd van meet af aan de hoogste prioriteit gegeven aan de herinrichting van de Stationsstraat. Echter de daarmee gemoeid gaande grootste wens, het geven van een passende bestemming aan het voormalige volkscafé van Herman Arink, ging nog niet in vervulling. Van de ene kant een gemiste kans, maar van de andere kant een uitdaging om daaraan in gezamenlijk overleg zo spoedig mogelijk vorm en inhoud te geven. Wanneer de term 'De burger aan zet!' ooit van toepassing is, dan is het wel in dit geval. Hier moet toch een samenwerking mogelijk zijn van burgerinitiatief in combinatie met ondernemerszin, VVV-service, horeca, expositieactiviteiten, kiosk, informatiehoek met betrekking tot alle omliggende mogelijkheden op het gebied van toerisme en recreatie enzovoort. Waar is het wachten dan nog op?" aldus een gedeelte van de beschouwing.

Vorming stuurgroep
En juist de woorden 'Waar is het wachten dan nog op?' waren voor initiatiefnemer Daan den Older de belangrijkste aanleiding om in gesprek te gaan met gemeentelijke functionarissen, die direct bereid waren om binnen het raamwerk van het toerisme gezamenlijk te zoeken naar de mogelijkheden voor een passende functie van het desolate pand. De insteek was van meet af aan om alle van belang zijnde partijen bij de uitwerking van het een en ander te betrekken. Via Lievelds Belang is er in nauwe samenwerking met de Lieveldse gemeenschap, en daarbij onder meer het Bernard Vos Clubhuus, in december 2015 een bidbook samengesteld. Dit alles met maar één bedoeling: 'Het voorkomen van vormen van concurrentie, en dat zowel commercieel als cultureel, binnen de Lieveldse samenleving'. Deze aanpak heeft geresulteerd in de totstandkoming van de nodige draagkracht, anders gezegd de uitgewerkte plannen worden door alle partijen omarmd.

Plan van aanpak
Dit laatste was hét sein om een plan van aanpak op te stellen. En juist de herbestemmingsfase in combinatie met het plan van aanpak heeft recent geresulteerd in het vormen van een stuurgroep. Hierin hebben onder andere zitting genomen: Marie Louise Tank namens Lievelds Belang, Nicole te Brake namens communicatie Lievelds Belang, Bernou Wagenaar namens Achterhoek Toerisme, Vincent Lette namens de gemeente Oost Gelre en Daan den Older als initiatiefnemer en behartiger van de coördinatie.

Regionaal centrum
Thans zijn alle peilen gericht op de fysieke realisatie van het oude café, waarbij onder aanvoering van gemeentemedewerker Peter Ballast er alles aan gedaan wordt om de oude glorie van het karakteristieke pand niet verloren te laten gaan. Vervolgens krijgt de totale exploitatie met daarbij de werving van partners, passend binnen de structuur van de uiteindelijke functie, de nodige aandacht. Dit alles gericht op het uiteindelijke doel: 'Het ontwikkelen van een regionaal informatie- en bezoekerscentrum als gastheer in het Achterhoekse en dichtbij huis Oost Gelrese coulisselandschap.

Financiële ondersteuning
Vanzelfsprekend spelen de financiële middelen een belangrijke rol, zo niet de hoofdrol om de uitgewerkte plannen in de praktijk ten uitvoer te kunnen brengen. In het verlengde daarvan hebben in de afgelopen periode aan de hand van het bidbook gesprekken plaatsgevonden tussen enerzijds Vion als eigenaar van het pand en anderzijds de gemeente Oost Gelre. Alle hoop is gevestigd op een spoedige overeenkomst.
Daarnaast is de gemeente Oost Gelre reeds in onderhandeling met de provincie Gelderland voor mogelijke bijdragen. Hierbij kan onder meer gedacht worden aan een verzoek om in aanmerking te komen om het project 'dorpstoiletten' in te passen in het bestaande, straks totaal verbouwde pand, hetgeen een verdere aanvulling zou betekenen voor het Stationsplein.

Coöperatiefonds
Daarnaast is er een beroep gedaan op het Coöperatiefonds van de Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek. Deze bank heeft ten behoeve van het inmiddels erg populaire Coöperatiefonds het Lieveldse project opgenomen in de categorie 'Stimulering werkgelegenheid'. Stemmen kunnen nog uitgebracht worden tot 13 juni aanstaande.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant