Mart Hillen. Foto: Anouk Plantinga
Mart Hillen. Foto: Anouk Plantinga

´Ambassadeur voor de gitaar´ Mart Hillen wint Rabo on Stage 2016

Algemeen

ZUTPHEN - Dat het na het derde nummer van gitaartalent Mart Hillen uit Lichtenvoorde lang stil bleef, vond juryvoorzitter Juul Diteweg genoeg zeggen. In een volle zaal van de Hanzehof in Zutphen werd zaterdag 28 mei de finale van Rabo on Stage gehouden, gepresenteerd door cabaretier en chansonnier Arno van der Heyden. Deze talentenjacht begon eind januari met drie voorrondes in de theaters van Zutphen, Winterswijk en Lochem en is bedoeld om aanstormend jong talent uit de Achterhoek een podium te geven en om zijn of haar vakkennis te vergroten in een professionele omgeving.

Van de vijftig aanmeldingen namen er achttien deel aan de voorrondes. In de finale brachten de zes finalisten een gevarieerd en avondvullend programma op de planken. De jongste van het stel, de 13-jarige doorgewinterde zangeres Sterre Koning uit Zutphen, mocht het spits afbijten met 'Sexy als ik dans' en nog drie nummers, waaronder 'People'. Zij werd op professionele manier begeleid door muzikanten van het Popcollege Zutphen. Juryvoorzitter: "Van een jonge spring in 't veld, ben je nu een jonge vrouw geworden."

Mart Hillen was nummer twee en liet vier gitaarnummers horen. Het derde nummer was een unieke combinatie van 'Somewhere over the rainbow' en Stairway to Heaven', een eigen versie die hij ook op de uitvaarten van zijn tante en opa speelde. Mart gebruikt als 'gitaarpercussionist' de hele gitaar voor zijn spel. Virtuoos spel in een muzikaal hart, sprak de voorzitter Diteweg. Ellis Schutten uit Harreveld had wat last van haar stem, wat jurylid Ida Meerdink juist mooi vond. Samen met pianist Sverre Vreeman bracht ze onder meer een prachtige eigen vertolking van 'Stil in mij' van Van Dik Hout. De jury prees haar aangename stemgeluid en de emotie die ze in haar zang legt. Ook Sverre kreeg complimenten voor zijn spel.

Gekleed in pak, verraste het driekoppige Room for the Third uit Warnsveld, met een lange stilte aan het begin en een bijzondere versie van Stairway to heaven' met een eigenzinnig einde. Stevig gitaarspel en een enorme energie, jurylid Meerdink was er zelfs stil van. Een zeer energiek zelfbewust trio, volgens Juul Diteweg. De jury noemde The Details uit Lichtenvoorde een stabiele en veelzijdige band met een mooie show. Ze speelden al eens op de Zwarte Cross en lieten nu onder meer 'Twist and shout' en het stevige rocknummer 'Highway to hell' horen. Zangeres Loraine Heutinck stond haar mannetje en ook de andere bandleden bleken stemvast te zijn.

Marise en Hidde uit Zutphen waren last but not least. Vier gevoelige nummers, tijdens het laatste beiden op de gitaar. Sinds ze voor een Unicef-talentenwedstrijd het nummer 'Proud' schreven, spelen ze vooral eigen nummers. De jury had er weinig aan toe te voegen en vond dat ze trots op zichzelf mogen zijn. Terwijl de jury zich voor beraad terugtrok, kreeg de jonge cabaretière Anne Neuteboom de lachers op haar hand met een hilarisch optreden over zichzelf als millenia versus babyboomers. Na drie uur jong talent op het podium met een zeer enthousiast publiek in de zaal, kreeg Mart Hillen te horen dat hij de Rabo Masterclass gewonnen heeft; een workshop volgen bij een gitarist van zijn keuze.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant