De basisschool Antonius in Lievelde, die ook onder druk is komen te staan. Foto: Theo Huijskes
De basisschool Antonius in Lievelde, die ook onder druk is komen te staan. Foto: Theo Huijskes

Onderwijsvisie blijft de gemoederen bezighouden

Algemeen

PvdA plaatst vraagtekens bij betrokkenheid van het college

Door Theo Huijskes

GROENLO - De Onderwijsvisie in de gemeente Oost Gelre, in dit geval betrekking hebbende op de basisscholen in de grote en vooral de kleine kernen, blijft de gemoederen bezighouden. Dit kwam nog eens tot uiting in de uitgebreide vraagstelling, die de PvdA-fractie bij monde van voorzitter Richard Klein Tank in de afgelopen week tijdens de raadsvergadering aan de orde stelde.

Zoals bekend heeft de massale opkomst van betrokken, protesterende burgers tijdens de raadscommissievergadering van dinsdag 10 mei jongstleden geleid tot de beslissing van het college in het algemeen en onderwijswethouder René Hoijtink in het bijzonder om de gemeentelijke Onderwijsvisie terug te nemen, waardoor het presidium van de gemeenteraad vervolgens besloot om het stuk te schrappen van de agenda voor de raadsvergadering van 24 mei.
Als gevolg van dit alles stelde PvdA'er Richard Klein Tank afgelopen week de vraag hoe het traject inzake deze belangrijke aangelegenheid verdergaat.
Klein Tank: "Het is in ieders belang dat eerst een intensieve en open communicatie start over de probleemanalyse met betrekking tot de toekomst van primair onderwijs in Oost Gelre. Daarbij is het van het allergrootste belang dat er ruimte wordt gecreëerd voor de inbreng van, eventueel alternatieve, oplossingsmogelijkheden. In onze ogen hebben op de eerste plaats het betreffende schoolbestuur en het college van B&W een belangrijke taak om hiermee aan de slag te gaan. Echter om voor ons onbekende redenen zijn door het schoolbestuur Lima de geplande gesprekken in de verschillende kernen met scholen en ouders uitgesteld. Waarschijnlijk wil men nu eerst met de dorpsbelangenorganisaties in gesprek." De PvdA-voorman vroeg zich af wat de betrokkenheid van het college in dat traject nog voorstelt, of het terugtrekken van de Onderwijsvisie betekent dat er een nieuwe versie komt en hoe het kan gebeuren dat het college zo'n gevoelig onderwerp als de toekomst van het basisonderwijs zo ondoordacht en niet-integraal heeft voorbereid.

Masterplan Lima
In duidelijke bewoordingen liet portefeuillehouder Hoijtink vervolgens weten dat het Masterplan door Lima (Stichting voor Katholiek Primair Onderwijs in Oost Gelre) is samengesteld en gepresenteerd. "Het is derhalve ook aan hen en niet aan ons als college van B&W om dit plan nader toe te lichten en te verdedigen. Als college wachten wij nu eerst die gesprekken af om vervolgens te komen tot de totstandkoming van een integrale leefbaarheidsvisie. Aan de hand van die visie wordt er bezien of er al dan niet aanpassingen van de gemeentelijke Onderwijsvisie nodig zijn." Hoijtink gaat er daarbij vanuit dat de aangepaste visie een tweeledig verhaal wordt dan wel karakter krijgt, te weten het kwaliteitsverhaal met betrekking tot het onderwijs en een antwoord op de vraag of en zo ja in hoeverre een basisschool het belang van de leefbaarheid in de kleine kernen dient.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant