De (inmiddels verwijderde) spandoeken voor de leegstaande school. Foto: Kyra Broshuis
De (inmiddels verwijderde) spandoeken voor de leegstaande school. Foto: Kyra Broshuis

Hooilands Belang blijft in verzet

Algemeen

LICHTENVOORDE - De mogelijke komst van 18 tot 25 alleenstaande mannelijke statushouders naar de leegstaande school aan de Frans Halsstraat in Lichtenvoorde blijft de gemoederen bezig houden. Vorige week is er een gesprek geweest tussen burgemeester Bronsvoort van de gemeente Oost Gelre en een afvaardiging van Hooilands Belang.

Door Kyra Broshuis

Tijdens een eerdere commissievergadering op het stadhuis in Groenlo vertelde mevrouw Hof namens Hooilands Belang dat er onvrede was over de communicatie van de gemeente. Burgemeester Bronsvoort stak daarop de hand in eigen boezem en beloofde een informatiebijeenkomst voor de buurt. Dat gaat niet meer door. "Uitgesteld maar zeker niet afgesteld", zo Hof, Lawant en Eliesen namens Hooilands Belang. "De gemeente heeft aangegeven dat ze de procedure opnieuw zal doen. Te beginnen met het vooraf inlichten van de buurtbewoners." Hooilands Belang is hier tevreden mee. Dat is de groep echter niet met het plan waar het allemaal om draait: de huisvesting van de statushouders in de leegstaande school. "Wij zijn primair tegen de komst van alleenstaande mannelijke statushouders. Dáár gaat het ons om. Een grote groep alleenstaande mannen vinden wij onwenselijk. Dat was ook zo geweest als het om Nederlandse mannen zou gaan."

'Wij zijn geen racisten'
Hof, Lawant en Eliesen willen heel duidelijk stellen dat ze geen racisten zijn. "Zo worden we soms wel afgeschilderd en dat is absoluut onterecht. Wij hebben niets tegen buitenlandse mensen en wij vinden dat deze mensen opgevangen moeten worden. Maar het centraliseren van een groep alleenstaande mannen midden in een kinderrijke woonwijk, daar zijn we op tegen."
Hooilands Belang heeft met veel buurtbewoners gesproken en daar is uitgekomen dat er veel angst heerst in de buurt. "De oudere mensen denken niet meer alleen de straat op te durven als het plan doorgaat. Ouders zijn bang dat er iets met hun kinderen gebeurt. En dat is geen verzinsel van ons, lees de kranten er maar op na. In de media zijn de afgelopen jaren genoeg verhalen verschenen over problemen met alleenstaande mannelijke asielzoekers. Zij hebben nu eenmaal heel andere opvattingen, ideeën en levenswijzen als wij. Dat gaat botsen. Het gaat om de onveiligheid." Ook vreest de groep voor een loop tussen DIMS (ook een mogelijke plek voor de huisvesting van statushouders) en het Hooiland. "Dan gaat het om een samenscholing van bijna 250 mannen. En mannen integreren niet makkelijk, dat zie je overal."

Verdelen
De oplossing ligt volgens Hof, Lawant en Eliesen in het verspreiden van de statushouders of in plaatsing buiten een woonwijk. "Wij begrijpen uiteraard dat deze mensen opgevangen moeten worden maar centraliseren is geen goede oplossing. Wij horen ook niets over plaatsing in Groenlo of in één van de andere kernen in Oost Gelre. Laten we het verdelen, ook over de kerkdorpen."
De groep wil graag in gesprek blijven met de gemeente. "Wij zijn geen groep van de harde actie, we willen middels communicatie dit probleem oplossen. We wachten nu op de volgende stap van de gemeente." Bij de genoemde school hangt een drietal spandoeken met teksten als 'Wij zeggen nee tegen dit belachelijke gemeente-idee' en 'hier geen mannen'. Deze zijn er niet door Hooilands Belang gemaakt of opgehangen, zo laat het drietal weten.

Tegengeluid
Er is echter ook een tegengeluid. Buurtbewoner Harmen Gijgink, woonachtig tegenover de school ziet mogelijkheden. "Het is ontzettend belangrijk dat de statushouders straks goed kunnen integreren. Met de vestiging in de school zoals die er nu bij staat zie ik dat niet gebeuren. Het is een schoolgebouw, er staat een hek omheen, dat gaat ervoor zorgen dat het een aparte groep blijft. Dat is een onwenselijke gang van zaken. Deze mensen hebben een status en daarmee recht op woonruimte. Laten we dat direct goed aanpakken. Als de school volledig geschikt wordt gemaakt voor bewoning, of bijvoorbeeld gesloopt wordt en er worden huizen geplaatst, dan is integratie goed haalbaar. Laten we zorgen dat het een verbetering voor de buurt gaat worden in plaats van een achteruitgang. We hebben nu de kans om het goed te doen."

Goede opvang verdiend
Ook buurman Thijs Rensing is voor opvang van de statushouders. "Absoluut, wij zijn voor de komst en de opvang van deze mensen. De communicatie vanuit de gemeente is in het begin niet correct geweest en dat heeft misschien wel kwaad bloed gezet. Maar het gaat om mensen met een vergunning, eigenlijk gewoon Nederlanders. Ze hebben al van alles meegemaakt en verdienen een goede opvang. De school moet dan wel helemaal aangepast worden, met een budget van twee ton red je dat denk ik niet. Dat wordt geen volwaardige huisvesting." Dat er alleen mannen komen, is voor Rensing geen probleem. "Het is gewoon zo dat 90% van de statushouders alleenstaand en man is. Er is geen keuze. Ik begrijp dat er angst is in de buurt maar dat is voor mij geen argument om tegen te zijn. Deze mensen moeten integreren, dat gaat het beste als er geschikte huisvesting is en die is er op het Hooiland. Er staan hier veel huizen te koop en misschien kan de gemeente daar iets mee. Ik heb daar al een mail over gestuurd naar de gemeente."

Vooralsnog ligt de zaak stil. Wanneer er ontwikkelingen zijn, houden wij u via deze krant op de hoogte.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant