Carnaval in Groenlo heeft een cultuur-historische achtergrond. Foto: Theo Huijskes
Carnaval in Groenlo heeft een cultuur-historische achtergrond. Foto: Theo Huijskes

Subsidie CV de Knunnekes verdubbeld

Algemeen

Precedent zorgt voor meer mogelijkheden voor carnavals- en muziekclubs in Oost Gelre

Door Theo Huijskes.

OOST GELRE - Eerdere subsidieaanvragen van in dit geval twee Groenlose culturele verenigingen, te weten Carnavalsvereniging De Knunnekes en Muziekvereniging Groenlo, hebben niet alleen voor beide genoemde verenigingen, maar ook voor alle carnavals- en muziekverenigingen in Oost Gelre, goed uitgepakt. Deze conclusie kan worden getrokken naar aanleiding van het in de afgelopen week door het college van burgemeester en wethouders genomen besluit, waarbij de 'Nadere regels welzijnssubsidies 2016' werden ingetrokken en de 'Nadere regels welzijnssubsidies 2017' werden vastgesteld.

Verantwoordelijk wethouder Jos Hoenderboom geeft toe dat de beide Grolse verenigingen de belangrijkste aanleiding zijn geweest oftewel een goede aanzet hebben gegeven om de welzijnsregels aan te passen.

Eerder dit jaar kreeg Muziekvereniging Groenlo, ten behoeve van de jeugdafdeling en in het bijzonder in verband met de grote groei binnen de slagwerkgroep, een subsidie toegekend van 5.750 euro. Deze keer valt Carnavalsvereniging de Knunnekes in de prijzen met een verhoging per 1 januari 2017 van de jaarlijkse subsidie van 2.626 euro naar 5.500 euro. Zoals gezegd heeft deze verhoging ook een positief gevolg voor de overige muziek- en carnavalsverenigingen in Oost Gelre.

Eigentijdse muzikale activiteiten

Jos Hoenderboom: "De nadere regels zijn aangepast volgens de methodiek 'trapje op / trapje af'. Dit betekent dat de subsidies meegroeien en krimpen met de toe- en afname van de hoogte van de algemene uitkering. Voor 2017 is dit een afname van 0,21%. In het verlengde daarvan is de regeling aangepast aan het collegebesluit van 23 augustus 2016, waarbij toen reeds werd besloten om de subsidie aan C.V. De Knunnekes te verhogen naar 5.500 euro. Daarnaast is tegelijkertijd het besluit genomen om de subsidie aan de lokale organisaties in alle kernen, zoals dorpsbelangenorganisaties, te verhogen van 278 euro naar 550 euro."

Ook de subsidieverlening aan Muziekvereniging Groenlo, verstrekt bij besluit van 19 april, heeft gunstige gevolgen voor de overige muziekclubs in Oost Gelre. Deze hebben nu ook een nieuwe subsidiemogelijkheid. Als voorwaarde hiervoor geldt wel dat deze verenigingen, evenals Muziekvereniging Groenlo moeten zorgen voor nieuwe eigentijdse muzikale activiteiten, waarmee niet alleen leden worden behouden maar ook nieuwe leden worden geworven. Deze extra subsidie kan in dat geval maximaal 3.000 euro bedragen.

Cultuur-historische achtergrond

Met een verhoging van de subsidie ten behoeve van C.V. De Knunnekes wil het college van B en W niet alleen een stuk waardering uiten voor de jaarlijkse inspanningen van de Groenlose carnavalsclub, maar zeker ook benadrukken dat de carnavalsbeleving en vervolgens de uitvoering van deze eeuwenoude traditie in de carnavalsveste Grolle een cultuur-historische achtergrond kent. Volgens het college heeft C.V. De Knunnekes in de loop der jaren tal van (nieuwe) activiteiten ontwikkeld, die zich met name richten op het carnaval in samenhang met de jeugd.

"Activiteiten die naast Groenlo ook hun uitwerking niet hebben gemist in kernen als Zwolle, Eefsele, Voor-Beltrum en Beltrum. Wat het educatieve deel betreft, worden er inmiddels door De Knunnekes carnavalslessen gegeven op maar liefst negen basisscholen en daarnaast heeft de vereniging zelf een eigen buutschool (Hogere Buut School, ThH). Ook het kinder- en gezinscarnaval is top geregeld in Groenlo. Naast het recreatieve aspect van al deze activiteiten, wil men in de nabije toekomst ook meer het historische belang van het carnavalsgebeuren onder de aandacht van de jeugd brengen. In dat verband wil en gaat men in samenwerking met oudheidkundige verenigingen zich inzetten om carnaval als immaterieel erfgoed aangemerkt te krijgen", aldus burgemeester en wethouders van Oost Gelre.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant