Afbeelding

Soap rond oud-burgemeester Henk Heijman gaat door

-

Oost Gelre - Lichtenvoordenaar en fractievoorzitter Jos Wolterink van de partij Nieuwe Liberalen Oost Gelre voelt zich bedreigd door Henk Heijman, voormalig burgemeester van Oost Gelre en thans als burgemeester zwaar in diskrediet gebracht in Bussum. Wolterink, voorheen wethouder in de gemeente Oost Gelre, heeft de bedreiging in de afgelopen week gemeld bij de politie. Zoals bekend is de burgervader van de Gooise gemeente onder vuur komen te liggen als gevolg van frauduleus declaratiegedrag, waarmee hij zich ten onrechte met tienduizenden euro's zou hebben verrijkt.

Door Theo Huijskes

Ondanks dat hij aangeeft liever geen onderdeel te willen uitmaken van de steeds verdergaande soap rond Henk Heijman, voelt Jos Wolterink zich verplicht om tegenover deze krant en dat indirect tegenover de burgers van Oost Gelre zijn verhaal te doen.
"Zondag 31 mei jl. kreeg ik een smsje van plaatsgenoot Nico Wessels (ondernemer en grondlegger van Wessels Tegels & Sanitair e.d. - ThH) met het verzoek om hem terug te bellen. Toen ik terugbelde, nodigde Nico mij uit voor een gesprekje een dag later. Vervolgens kreeg ik een dag erna onder het genot van een kop koffie te horen dat hij mij namens Henk Heijman een boodschap moest doorgeven. Heijman had hem verteld dat er binnenkort door toedoen van mijn persoon een perspublicatie verschijnt, waarin hij wordt beschuldigd van een ernstig vergrijp in de privésfeer. De boodschap richting mij luidde dat wanneer dit daadwerkelijk zou gaan gebeuren, hij een leger juristen en advocaten klaar heeft staan om mij economisch en financieel helemaal kapot te maken. Daarnaast weet ik dat Heijman ook Bart Eeftink uit Lievelde heeft gebeld (ondernemer en grondlegger van Eeftink & Rensing Staalbouw e.d. - ThH). Die heeft gelijk aangegeven dat hij niet op zijn verzoek zal ingaan. Bart heeft Heijman daarbij aangegeven dat wanneer hij Wolterink ergens van verdenkt, hij hem dan zelf maar moet bellen om dat te vertellen."

Melding bij de politie
"Toen ik op dinsdag 2 juni jl voor deze persoonlijke aantijging bij de politie was, kreeg ik te horen dat mijn verhaal aangemerkt wordt als een melding en niet als een aangifte. Dit omdat er nog geen sprake is van een strafbaar feit, waardoor er dientengevolge geen rechtsgrond aanwezig is. Wel is er een afspraak met mij gemaakt dat ik terugkom zodra ik daadwerkelijk vals wordt beschuldigd en dat ik daarvan tegelijkertijd bewijzen kan overleggen. Na mijn bezoek aan de politie heb ik vervolgens telefonisch contact opgenomen met Marcel Pheijffer, die in opdracht van Commissaris van de Koning Johan Remkes in Noord-Holland het onderzoek naar burgemeester Henk Heijman doet. Iemand die op mij vrij laconiek overkwam, maar wel vertelde dat mijn naam in het dossier van Heijman voorkomt en dat hij mijn mededeling daaraan zou toevoegen. Let wel, ik vertel dit allemaal omdat ik ongewild in een zaak wordt betrokken, waaraan ik part noch deel heb." (Marcel Pheijffer was één van de onderzoekers van het geruchtmakende onderzoek met de titel 'Schoon Schip' naar de van corruptie verdachte ex-Gedeputeerde Ton Hooijmaijers. Daarnaast deed hoogleraar Pheijffer namens gemeenten en provincie onderzoeken naar schandalen rond wethouders van de gemeenten Alkmaar en Heemstede - ThH).
"Met de kreet dat hij niemand heeft gevraagd om een boodschap voor hem over te brengen, ontkent Heijman nu alles. Hij verdedigt zich met de uitspraak dat ik grijp naar het middel van valse aangifte. Wanneer hij dat echt vindt en wanneer hij meent dat zijn bedreiging niet klopt of ik helemaal in mijn ongelijk sta, waarom stapt hij dan zelf niet naar de politie? Ik ken hem gelukkig langer dan vandaag. Dat heeft ook te maken met het feit dat zijn tweede ex-echtgenote Betty van der Zee mij in de arm heeft genomen om de financiële kant van de echtscheiding te behartigen. De echtscheiding is weliswaar geregeld in augustus 2013, maar op financieel gebied is het tot op de dag van vandaag nog steeds een vechtscheiding. Let wel, normaliter zou ik dit alles niet via de media naar buiten brengen. Ik doe het wel om duidelijk en vooral eerlijk te zijn. Niet ik, maar immers Henk Heijman heeft de knuppel in het hoenderhok gegooid door met declaraties te knoeien. Die aangelegenheid is niet door mij aan de kaak gesteld, maar door een drietal partijen in de Bussumse gemeenteraad. Ik heb dus niet gevraagd om onderdeel te mogen worden van deze soap. Een en ander is gebeurd door Henk Heijman zelf en dat wil ik even duidelijk gesteld hebben!"

Monsterverbonden
Desgevraagd ontkent ondernemer Nico Wessels niet dat hij door Heijman is benaderd met het verzoek om een boodschap aan Wolterink over te brengen. "Laat ik mij beperken tot te zeggen dat 95% van de artikelen in onder andere De Telegraaf en De Gelderlander van vorige week onwaar is. Voor de rest geef ik geen enkele toelichting. Dit omdat ik niet wens mee te doen aan het niveau waarop deze aangelegenheid in de publiciteit is gebracht." Ook Bart Eeftink wil niet ontkennen dat hij door Heijman is gebeld. Ik onthoud mij verder van commentaar. Dit heeft vooral te maken met de meer dan ongepaste wijze waarop Jos Wolterink met dit alles in de media omgaat. Voor een dergelijke manier van communiceren leen ik mij absoluut niet!"
Ook deze keer is Henk Heijman zelf bereid om uw verslaggever te woord te staan over deze soap, die zelfs de wekelijks column van Youp van 't Hek in NRC Handelsblad heeft gehaald.
"Jos Wolterink grijpt alle mogelijkheden aan om mij in diskrediet te brengen. Hij voert reeds jaren achtereen een hetze tegen mij. Daar neemt hij niet alleen personen voor in de arm in Oost Gelre, maar ook in Bussum, bij de landelijke en regionale media enzovoort. Daar komt nog eens bij dat hij door mijn ex-echtgenote werd benaderd om haar belangen bij de echtscheiding te behartigen. Het gevolg daarvan was dat er tegelijkertijd sprake was van twee monsterverbonden, omdat er bij beiden sprake was van het vereffenen van een openstaande rekening. Want zoals bekend moest Wolterink tweemaal over aftreden als wethouder. De eerste keer, toen met betrekking tot de kwestie gemeentehuis, ging buiten mij om. De tweede keer betrof het de aangelegenheid dat hij mede-eigenaar was van een coffeeshop. Voor die situatie hebben wij toen als college besloten om een extern deskundige in te schakelen om ons over die combinatie van functies te adviseren. Bij de opdracht van dat onderzoek werd tevens besloten om het uitgebrachte rapport als bindend advies te zien. Voor het college was er derhalve geen andere beslissing mogelijk. Dit zeker omdat het niet te tolereren is dat een wethouder van Oost Gelre naast zijn bestuurlijke functie ook een coffeeshop in een andere gemeente heeft, waar wiet en hasj wordt verkocht aan nota bene minderjarigen. Dat Wolterink mij aanmerkt als degene, die zijn tweede aftocht als wethouder heeft ingeluid, is dus niet waar. In dat traject was ik enkel en alleen procesbegeleider."

De Telegraaf
"Zoals diverse voorbeelden van de laatste jaren, is ook het nu verspreide verhaal over de bedreiging van mijn persoon aan het adres van Wolterink helemaal verzonnen. Niemand toch en dus ook Jos Wolterink niet zit in de positie om een ondernemer met een dergelijke ondernemende staat van dienst als Nico Wessels een dergelijke opdracht te geven. De opdracht zou bovendien moeten bestaan uit het namens mij overbrengen van een bedreiging. Los van het gegeven dat Nico zich daarvoor absoluut niet leent, weten degenen die mij goed kennen maar al te goed dat ik nog nooit iemand bedreigd heb. Het is de persoon Wolterink ten voeten uit dat hij vervolgens naar de politie stapt. Toen hij ook daar bakzeil haalde, was zijn insteek erop gericht om mij in de landelijke media verder te vervuilen. De publicatie in sensatiekrant De Telegraaf is namelijk niet tot stand gekomen op initiatief van de betreffende journalist zelf, maar omdat Wolterink het zo nodig vond om die beste man te bellen. Het verder in diskrediet brengen c.q. beschadigen van mijn persoon is hem uiteindelijk dus weer gelukt. Wanneer straks het gehele onderzoek naar mijn persoon is afgerond, zal ik een moment kiezen om mijn totale verhaal te vertellen en daarbij zal ik in ieder geval de weekkranten Elna en Groenlose Gids niet vergeten. Dit met name vanwege de mooie tijd die ik in Oost Gelre heb gehad, alsmede de goede contacten die ik daar nog steeds heb."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant