Emma Bomers draait bardienst op de Zwarte Cross.
Emma Bomers draait bardienst op de Zwarte Cross.

"Door de gemoedelijke sfeer van de Zwarte Cross, is het hier leuk werken"

-

Voor de vierde bijdrage over de vakantiewerker in Elna en Groenlose Gids zijn we naar de Zwarte Cross gegaan. Zonder vakantiewerkers kan dit grote evenement niet gehouden worden.

Lichtenvoorde - De Zwarte Cross is het walhalla voor vakantiewerkers. En er werken is zeker geen straf. "De sfeer is bijzonder goed. Het gaat er gemoedelijk aan toe en Zwarte Cross-klanten zijn, in tegenstelling tot wat er over ze wordt gezegd, echt netjes," vertelt Emma Bomers.

Door Eveline Zuurbier


Het is zaterdagavond. Het zou gigadruk moeten zijn bij de eettentjes vlakbij het hoofdpodium, maar dat is nu niet het geval. De buitenoptredens zijn vanwege het noodweer verplaatst naar binnen. En dus hebben de festivalbezoekers die nog zijn gebleven zich ook verplaatst naar de eetlocatie die vlakbij de megatent ligt. De regen is opgehouden en de zomerstorm die 's middags ongenadig over het terrein raasde, is afgezwakt naar een stevige bries die over het terrein waait. "Gelukkig is het daar wel druk," constateert Emma.

"Met zes bakstellen is het net bij te houden"

Familiebedrijf
Emma werkt tijdens de vakantie bij haar ouders in het familiebedrijf. Voor dat familiebedrijf, Vishandel Bomers, is de zomerperiode het hoogseizoen. Op kermissen, markten en evenementen zoals de TT in Assen en de Zwarte Cross, verzorgen ze de viscatering.
Bekend is dat de trouwe Zwarte Cross-bezoeker wel van een gebakken visje houdt. De boodschap op het bord dat boven de pagodetent hangt verwijst naar deze lekkere trek. 'Eet meer vis' heeft de organisatie op het bord vermeld, want voor de eenheid van de Zwarte Cross, zijn de marktwagens van alle cateraars op het terrein achter schermen en de verkooptenten 'weggewerkt'.
Vishandel Bomers heeft twee verkoopstands op het festivalterrein: een stand dichtbij de megatent en een pagodetent tegenover het hoofdpodium. Er wordt continue gebakken. "Rond etenstijd kunnen we het met zes bakstellen net bijhouden. Bij ons hoeven klanten niet lang te wachten. We streven er naar om bij grote aantallen bezoekers in een kort tijdbestek vers gebakken vis te bieden."

Ook vrijwilligers
Emma helpt bij de bereiding van de vis. "We werken deze dagen met vijftig mensen. Diegenen met de meeste ervaring helpen bij de bereiding en het bakken. De vrijwilligers verkopen." Op de Zwarte Cross werken vele vrijwilligersgroepen die voor de kas van de vereniging geld verdienen. Bij Vishandel Bomers helpen leden van een corsogroep.
Ondanks het slechte weer zit de stemming er goed in, want dat hoort nu eenmaal bij de Zwarte Cross. En als het even kan, gaan ze wanneer hun dienst erop zit zelf genieten van de Zwarte Cross. Dikwijls komt het er echter niet van: te vermoeid.
Emma: "We maken het onder elkaar gezellig. Op de Zwarte Cross werken is fysiek erg zwaar, maar je geniet van de gemoedelijke en saamhorige sfeer die er heerst. We hebben nog geen ongeduldig persoon aan de tent gehad en dat is op andere plaatsen wel eens anders."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant