Afbeelding

Grol 1 valt van zijn voetstuk

Algemeen

Met een gezicht, dat een aankondiging vertoont van een noordwesterstorm, loopt hij met de bij hem bekende gebogen houding over het sportpark Oberink in Varsseveld. Hij weet alleen even niet waarheen. Praktisch alle reacties om zich heen negerende, maakt hij de meest miserabele minuten door in zijn inmiddels zesjarige periode als voorzitter van de sportvereniging Grol. De hoofdmacht van het grote amateurvoetbalbolwerk Grol is voor het tweede achtereenvolgende jaar gedegradeerd. Hans Scheinck, 63 jaar en tot voor kort gemeentedirecteur in Winterswijk, heeft in zijn leven voor vele hete vuren gestaan. Maar het op zondag 4 juni 2016 na 120 minuten allesbeslissend voetbal ontstoken vuur lijkt voor hem onblusbaar. Aan het gefronste voorhoofd en de alleszeggende ogen is duidelijk te zien dat de preses van de Groenlose voetbalclub op dat moment geen raad weet met een pijnlijk, aan alle kanten ontstoken blauw-wit voetbalhart.

Ook wanneer een eveneens pijnlijdende, de avond ervoor nog tot super-supporter van Grol 1 uitgeroepen clubman Johan Wolters voorbij komt, blijft het stil. De echte pijn krijgt een extra dimensie op het moment dat aanvoerder en centrale verdediger Wouter Pillen, nog geen etmaal geleden beloond met de terechte Eretitel 'Voetballer van het jaar', met gebogen hoofd de kleedkamer opzoekt. Ondanks het door de hossende spelers, begeleiders en supporters van SC Varsseveld veroorzaakte feestgedruis, is en blijft het heel stil in de Grolgelederen. Grol 1 is van zijn voetstuk gevallen. Het uithangbord, het visitekaartje, het boegbeeld van het voetbalbedrijf Grol laat een denkbeeldig spoor van vernielingen na. Voor even wijst alles erop dat de club alleen maar bestaat uit het eerste team en dat er verder niets is.
De pijn, de teleurstelling en de frustratie bij de Grolvoorzitter en bij vele clubbetrokkenen met hem, kan eenieder zich natuurlijk goed voorstellen. Als voorzitter met je club in 2013 voor de eerste maal in de roemrijke geschiedenis van Grol promoveren naar de eerste klas KNVB om vervolgens twee jaar later twee opeenvolgende degradaties te moeten gedogen. Het gaat je niet in je koude voetbalkleren zitten. Maar in het jubileumboek 'S.V. Grol 100 jaar in 2018' hoeft dit rampzalige nieuws niet als een uniek dieptepunt te worden vermeld. Dit alleen al omdat ik een Grolvoorzitter ken, die in 1993, nota bene in het jaar dat de club 75 jaar bestaat, met Grol 1 kampioen wordt en voor de eerste maal in de Grolhistorie naar de tweede klas KNVB promoveert, maar vervolgens drie jaar later eveneens twee degradaties op rij voor de kiezen krijgt.

Het vermaak, in dit geval leedvermaak op vele plaatsen binnen Oost Gelre, en dat met name in het oranje-witte Keidorp, is vanzelfsprekend groot. Ondanks dat het goedkoop vermaak betreft, is ook dat inherent aan de omvangrijke voetbalcultuur binnen deze gemeente. Het hoort er gewoon bij. Dit zeker wanneer het een ludieke actie betreft als die met de zogenoemde verkeersborden aan de N18. Alhoewel dat men nu binnen de voetbalmuren van de nieuwbakken tweedeklasser RKZVC mogelijk lacht als de echte Zieuwentse boer met kiespijn: 'Grol is mooi gedeclasseerd, maar in het nieuwe seizoen helaas geen derby met een massaal opgekomen publiek tegen de Groenlose voetbalbrigade ….......'
Voor de Grollenaren gloort er hopelijk weer licht aan de horizon of zoals een Erelid, tevens trouw Grolsupporter van Grol het verwoordt: 'T is nog nooit zo donker 'e wes of 't wordt ook wal weer lecht!' Uithuilen en opnieuw beginnen, is nu het devies. En Grol zal Grol niet zijn wanneer daaraan geen vorm en inhoud wordt gegeven. Dat is deze, in de gehele Gelderse Achterhoek en zelfs in geheel Oost Nederland toonaangevende voetbalclub aan haar stand verplicht. Een club met maar liefst 1.400 leden, 400 vrijwilligers en 300 sponsoren zal zo snel mogelijk sportieve orde op zaken moeten stellen. Grol 1 weer terug op zijn voetstuk. Ik ben er in ieder geval helemaal van overtuigd dat het gaat gebeuren!


Reacties/tips: delibero@contact.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant