Peter Weenink, Bennie Stortelder, Emile Engel en Cilia Stortelder (vlnr) brengen de hangbuikzwijnen al vast in de stemming voor zondag.
Peter Weenink, Bennie Stortelder, Emile Engel en Cilia Stortelder (vlnr) brengen de hangbuikzwijnen al vast in de stemming voor zondag.

3e 'Boerenerfconcert'

Algemeen

OOST GELRE - De hangbuikzwijntjes knorren mee met de violen, schapen komen uit hun hok op het geluid af, enkele hanen tonen zich ware 'haantje de voorste' door aan het gaas te komen kijken naar wat er achter de afrastering gebeurt. Een onalledaags tafereel voor hen. Ook voor de vier personen in de hangbuikzwijnarena. Emile Engel en Bennie Stortelder vioolspelend, Peter Weenink op 'contrabats', Cilia Stortelder zwierend, zwaaiend en lachend. Klassieke muziek klinkt tussen de landerijen, op het erf van Kaasboerderij Weenink. Het betreft een 'voorproefje' om alvast in de sfeer te komen van het Boerenerfconcert op hetzelfde terrein, aanstaande zondagmorgen. "We willen graag verbinden. Zondag de derde keer dat we dit doen, in het verlengde van Paaspop Klassiek. De Boerenerfconcerten vinden plaats op een boerenerf of in een weide, in de buitenlucht. Het Achterhoekse landschap is prachtig. Dat leent zich daar uitstekend voor. Echter wel op een locatie waar we in geval van slecht weer naar binnen kunnen uitwijken. Ieder jaar kiezen we hiervoor een ander kerkdorp of locatie uit in Oost Gelre. De eerste keer hebben we het in Zieuwent gedaan, ergens op de route van de kerkepaden. Afgelopen jaar bij aardappelboer Hulshof in Zwolle, zondag dus hier achter Kaasboerderij Weenink in Lievelde. Kijk eens hoe mooi het hier is, die prachtige houtwal," wijst organisator Cilia Stortelder van Paaspop Klassiek naar het decor waar de vijf zangers en pianist, allen professionals, hun uitvoering gaan verzorgen. Naast Cilia en Emile maken Tonnie Peters en Henk Gerrits deel uit van de organisatie.

Door Henri Walterbos

Samen met Emile Engel is ze aanwezig voor overleg met Peter Weenink van de kaasboerderij om te overleggen over de setting onder de bomen. "Klassieke muziek heeft nogal een elitair karakter. We willen klassieke muziek toegankelijker maken, naar de mensen toebrengen. De entree is gratis. Mensen kunnen een vrije gift doen. De mensen mogen een dekentje meenemen als ze willen, hun eigen picknickmandje, hun eigen stoel, maar die mogen ze ook van hier gebruiken. De koffie krijgen ze aangeboden," is Emile Engel enthousiast. "De mensen kunnen op deze manier op een laagdrempelige wijze kennis maken met professionele klassieke muziek." Peter Weenink ondersteunt het initiatief. "Zelf ben ik a-muzikaal, maar dit initiatief dragen wij een warm hart toe en het past bij ons bedrijf. Binding met het verleden, maar met beide benen in het heden, en toekomstgericht."
De eerste twee edities mochten zich in een grote belangstelling verheugen. "De eerste keer hadden we renaissance muziek, afgelopen jaar opera gezelschap B.O.O.M. (Bold Opera on the Move). Dat was zo'n groot succes dat we hen dit jaar weer uitgenodigd hebben een concert te verzorgen," vertelt Cilia. Vijf zangers voeren aria's, duetten en kwartetten uit, van beroemde opera's van Mozart tot Verdi. De zangers zullen niet alleen zingen maar hun rollen op luchthartige en vrolijke wijze acteren en toelichten. Op de piano worden ze begeleid door de jonge pianovirtuoos Evert Jan de Groot. Deze bijzonder getalenteerde pianospeler wordt gerekend tot de top op het gebied van begeleidend pianospelen. Hij werkt onder andere bij de Nationale Reisopera en de Vrije Zaterdag Matinee. De zangers zijn sopraan Vída Maticic Malnaršic, sopraan Daphne Visser, mezzo Maaike Bakker, tenor Gabor Balint en bas Yonathan van den Brink.
Bijzonder aan dit concert is ook dat bezoekers via mail hun keuze van een aria of duet vooraf kenbaar kunnen maken. Dit kan door middel van een mail aan info@paaspopklassiek.nl. "De naam van de aria of duet en uit welke opera vermelden," steekt Cilia haar vinger op. "B.O.O.M. zal dan een keuze maken uit deze aanvragen en voor het publiek ten gehore brengen." Het concert begint om 11.30 uur en duurt tot 13.00 uur.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant