De huidige situatie bij rotonde Kamp-Zuid. Foto: Theo Huijskes
De huidige situatie bij rotonde Kamp-Zuid. Foto: Theo Huijskes

Vierde poot aan rotonde Kamp-Zuid kan er komen

Algemeen

Verkeersveiligheid afzonderlijk aandachtspunt

Door Theo Huijskes

LICHTENVOORDE - In de afgelopen week heeft de gemeenteraad van Oost Gelre het bestemmingsplan (vierde poot) rotonde Kamp-Zuid unaniem vastgesteld. Deze goedkeuring maakt de aanleg van de veel besproken vierde poot mogelijk, zij het alleen in planologisch-juridische zin. De behartiging van de verkeersveiligheid, onder andere op de Aaltenseweg in Lichtenvoorde, blijft daarnaast een aandachtspunt.

De verwezenlijking van de rotonde maakt onderdeel uit van het uitvoeringsprogramma uit het Integraal Verkeersprogramma Oost Gelre 2014-2024 en de resultaten van het onderzoek 'Verkeersontsluiting Lichtenvoorde-Oost' in 2012. Omdat het bestemmingsplan voldoet aan de geldende wet- en regelgeving op het gebied van milieu, natuur, landschap en cultuurhistorie, had de raad er geen moeite mee om het ongewijzigd vast te stellen.

Ten aanzien van de verkeersveiligheid diende Carla Heming namens het CDA een motie in om eerst de effecten van de twee nieuwe rotondes op de N313 te onderzoeken op verkeersstromen en verkeersveiligheid, alvorens tot de daadwerkelijke aanleg van de vierde poot over te gaan. Dit omdat de aanleg mogelijk invloed heeft op de verkeersstromen in Lichtenvoorde. Ook merkte het CDA op dat bezwaren uit de buurt het proces tot aan de aanleg langdurig kunnen vertragen, dat de benodigde financiële middelen voor de aanleg dan voorlopig nog niet aangewend hoeven te worden en dat de verkeersveiligheid op de Aantenseweg verbeterd moet worden.

De motie werd door alle overige fracties, met uitzondering van de Nieuwe Liberalen Oost Gelre, als overbodig aangemerkt. De motie sprak de partij van Jos Wolterink en Gerard klein Gunnewiek wel aan, omdat dan de mogelijkheid van bijsturen blijft bestaan.

D66-woordvoerder Jerry van der Meulen: "Met de aanleg van de vierde poot wordt een goede stap gezet. Hiermee lukt het tevens om de verkeersveiligheid te blijven waarborgen." Volgens PvdA'er Peter Baks is het volkomen terecht dat de bewoners van de Aaltenseweg hun beklag blijven doen. "Het plan ziet er goed uit, maar de veiligheid is belangrijker." De fractie van OOG had geen moeite met de vaststelling van het bestemmingsplan. Dit omdat, zo stelde woordvoerder Hans Bongers, de verkeersveiligheid een totaal ander, afzonderlijk hoofdstuk van orde is.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant