Afbeelding

Amerikanen ontmoeten Achterhoekse verwanten

Algemeen

'Vroeg of laat ben je wel een keer familie van elkaar'

Tekst en foto's door Barbara Pavinati

OOST GELRE - Een tijd terug stond er een oproep in de krant van Bennie Schilderink. Daarin zocht hij naar Achterhoekse verwanten voor Amerikanen uit Leopold. Deze Amerikanen waren een zoektocht begonnen naar hun roots en wilden hun voorouders graag ontmoeten tijdens een reis naar onder anderen Nederland. Op de namen die genoemd werden in het artikel, reageerden drie families: Ten Holder, Holweg en Garstenveld. Van elke familie is een kleine vertegenwoordiging op vrijdag 15 juli bij Beusink, de ontmoetingsplek, aanwezig.

Tegen twaalf uur staan de Achterhoekse families hun verre verwanten buiten in de zon op te wachten. De bus komt aanrijden en zoekt rustig een plekje. Als de Amerikanen uitstappen, loopt hun priester voorop. Hij neemt gelijk het woord en vertelt dat de groep al twee jaar bezig is met het voorbereiden van deze reis. Ze kijken er erg naar uit hun voorouders te ontmoeten en 'a dream comes true.' Daarna spreekt Schilderink de Amerikanen kort toe, heet ze welkom en stelt ze voor aan hun nazaten.

Oude brieven
De families spreken al snel geanimeerd met elkaar en lopen na een tijdje naar binnen, waar de koffie met cake al klaar staat. Een bijzonder verhaal is wel dat van Hemmie ten Holder. Hij heeft namelijk twee oude brieven uit Amerika gevonden. Eén uit 1889 van Maria Gertruida ten Holder. Zij schrijft aan haar vader, moeder, zusters en broeders in Lichtenvoorde dat ze het naar haar zin heeft en dat er (hoe bijzonder!) een biljarttafel is. Ook stuurt zij twee dollar mee, zodat haar familie kermis kan vieren. De andere brief dateert uit 1890 en is van Geradus ten Holder aan zijn ooms, tantes, neven en nichten en gaat onder anderen over het 'vruchtbare jaar' dat geweest is op de boerderij.
"Ik heb kopieën van de brieven gemaakt voor Debby Keith, onze verwant. De originelen houd ik zelf. Mijn zoon heeft die brieven ooit in zijn jeugd overgetypt. We hebben ook andere welkomstcadeaus voor Keith. Daaronder zijn twee klompjes, met daarbij een usb-stick met 800 foto's van familie, de omgeving hier en van Nederland zelf," vertelt Ten Holder enthousiast. Zijn zus Lucy Reijnoudt-Ten Holder is net zo opgetogen over deze ontmoeting: "We hebben veel voorpret gehad met avonden met zakdoekjes erbij. We moesten huilen van het lachen."

Informatie uitwisselen
Van de familie Holweg is Leonie in de ochtend naar Haaksbergen geweest om haar verwant daar in de Pancratiuskerk al te ontmoeten. Zij en haar ouders treffen bij Beusink Helen Hilda Holweg, die verre familie van hen is. "We stammen allemaal af van Jan Holwegh die in 1660 in Lichtenvoorde geboren is," aldus Leonie Holweg. Geanimeerd met elkaar pratend wordt er informatie uitgewisseld en laten ze elkaar verschillende foto's en boeken zien. Ook controleren ze de stamboom, waar fouten in blijken te staan. Die worden binnenkort gecorrigeerd.
Frans Garstenveld is tevreden over de ontmoeting met zijn verwanten: "Mijn interesse in genealogie is een paar jaar geleden begonnen. Toen kwam ik er bij toeval achter dat er vroeger familie naar Amerika geëmigreerd was." Garstenveld heeft zijn zoon als tolk meegenomen, die zijn taak met verve vervult. Deze zoon vertelt trots aan de Amerikanen: "Mijn zoon heeft als tweede voornaam een naam van een voorouder gekregen. Zo is er weer een traditie in ere hersteld."

Familie
Na een bezoek van zo'n twee uur aan Beusink vertrekken de Amerikanen met de bus naar boerderij Eeftink in Lievelde. Daarna gaan ze het huis van de voorouders van Holweg in de Rentenierstraat in Lichtenvoorde bekijken. Deze Holwegs zijn in het begin van de negentiende eeuw geëmigreerd naar Amerika.
Schilderink is blij dat zijn passie voor genealogie zoveel aandacht krijgt. Zelfs TV Gelderland is aanwezig om opnames te maken. Hij concludeert: "Vroeg of laat ben je wel een keer familie van elkaar."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant