Bianca Goossens, bestuurslid van de stichting Preuverie op het terras bij één van de deelnemers aan de Preuverie. Foto: Lydia ter Welle
Bianca Goossens, bestuurslid van de stichting Preuverie op het terras bij één van de deelnemers aan de Preuverie. Foto: Lydia ter Welle

Preuverie: eten, drinken en de kok aan het werk zien

Algemeen

27ste editie van eetfestijn op de Markt

Door Bart Kraan

WINTERSWIJK - Liefhebbers van kwalitatief hoogstaand eten, al dan niet met een drankje erbij, kunnen van woensdag 27 tot en met vrijdag 29 juli aan de noordzijde van de Markt in Winterswijk weer hun hart ophalen. Want dan wordt voor de 27ste keer de jaarlijkse Preuverie gehouden.

Tijdens het evenement kunnen de bezoekers niet alleen eten en drinken, maar zien ze bij sommige horecagelegenheden ook de koks aan het werk. "De meeste horecagelegenheden koken tijdens de Preuverie in hun tent'', zo reageert bestuurslid Bianca Goossens van de organiserende Stichting Preuvenement. "Dat is leuk voor de bezoekers en de koks, die dan direct reacties van de klanten krijgen en met hen in gesprek kunnen gaan.''

Aan het evenement nemen zeven horecagelegenheden deel: The Gallery Tapas & Wijnen, Gusto Coffee Food Drink, De Revolutie, Culinair Concept, Strandlodge Winterswijk, Vleesboerderij De Stegge en Hertog Karel van Gelre. Dat zijn de zelfde zeven als de afgelopen jaren. "We willen er wel deelnemers bij, benaderen ook wel horecaondernemers die zich pas in Winterswijk hebben gevestigd'', zo geeft Goossens aan. "Dan hebben we wel het liefst dat er een aantal bijkomt en niet eentje. Dan kunnen we naar de andere kant van de markt. Een deelnemer erbij kan wel, maar dan wordt het wel een beetje proppen.''

Ook horecagelegenheden van buiten Winterswijk zijn welkom, zo geeft Goossens aan. "We hebben eerder al deelnemers uit Duitsland gehad. Deelnemers van buiten de plaats hebben er wel meer werk mee dan de Winterswijkers. Want ze moeten alles meenemen, kunnen niet even een lepel of sauskom ophalen. Nee, we benaderen niet horecaondernemers van buiten de plaats. Dat is een bewuste keuze. Horecaondernemers van buiten de plaats zijn welkom, maar de Preuverie is toch vooral een Winterswijks evenement'', aldus Goossens volgens wie een eventuele uitbreiding van het aantal deelnemende horecagelegenheden wel de nodige aanpassingen vereist. "We hebben graag meer deelnemer. Maar het voordeel van een Preuverie aan de noordzijde van de Markt is dat we dinsdag alles kunnen opbouwen en niet hoeven te wachten tot de woensdagmarkt is afgelopen en alles is opgeruimd. We hebben het wel eens meegemaakt dat deelnemers nog niet klaar waren toen de Preuverie al begon.''

De eerste twee avonden van de vorige editie trokken normaliter telkens 1300 mensen. "Op de vrijdag kwamen er wat meer mensen, ik dacht zo'n 1500'', aldus Goossens, volgens wie de aantallen bezoekers vrij stabiel zijn. Of de 27ste editie ook deze aantallen trekt, ligt in hoge mate aan het weer en de weersverwachtingen. "Het weer en de verwachtingen zijn belangrijk, maar die heb je niet in de hand. Ik weet wel dat als het weer slecht is, er veel minder mensen komen en de deelnemers een hoop werk voor niets hebben gedaan.''

Onder de bezoekers bevinden zich niet alleen liefhebbers uit Winterswijk, maar ook toeristen van wie hun vakantie in de Achterhoek toevallig samenvalt met de Preuverie en mensen die hun bezoek aan Winterswijk zo plannen dat ze tijdens een of meerdere dagen op de Markt kunnen aanschuiven. "Er is iemand uit Amsterdam die er altijd is tijdens de Preuverie. Alleen dit jaar niet in verband met een operatie.''

De bezoekers kunnen woensdag 27 tot en met vrijdag 29 juli van 17.00 uur tot middernacht terecht bij de tenten van de horecagelegenheden, die met de rug naar de Jacobskerk staan. Het eerste uur is een happy hour, waarbij de bezoekers iets te eten en te drinken kunnen krijgen voor de helft van de prijs. Voorwaarde is dan wel dat ze meer dan een munt uitgeven. De aanstaande editie van de Preuverie is de derde met een happy hour. "Op deze manier proberen we het winkelend publiek door te laten stromen naar de Preuverie en voorkomen we dat het winkelcentrum leeg stroomt. En dat we vroeger beginnen, is aantrekkelijker voor ouders met kleine kinderen. Dat we vroeger beginnen, helpt wel. Want het is nu bij het begin drukker dan voorheen.''

Tijdens alle drie de avonden klinkt muziek. Op woensdag en donderdag is sprake van rustige achtergrondmuziek. Tijdens de afsluitende avond treedt DJ Coen op. Hij begint om 20.00 uur. De munten van 2 euro 20 waarmee de bezoekers hun eten en drinken betalen, zijn verkrijgbaar bij twee kassawagens. De Preuverie wordt, evenals vorig jaar, niet officieel geopend. "We betwijfelen of de mensen daar op zitten te wachten, dus de officiële opening hebben we laten vervallen'', aldus Goossens.


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant