Francis en Jeffrey thuis aan de keukentafel.
Francis en Jeffrey thuis aan de keukentafel.

Inzameling kunststof doppen tijdens Zwarte Cross

Algemeen

'Ik hoop dat we aan een container van 9 kuub genoeg hebben'

Door Henri Walterbos

GROENLO/LICHTENVOORDE - "Het is helemaal goed gekomen met de organisatie omtrent de inzameling van doppen op de Zwarte Cross. Het is allemaal zo ontzettend goed geregeld bij de Feestfabriek. We zijn er een keer naar toe geweest en hebben alle medewerking gekregen. Ze hebben ons van alle kanten geholpen. Het is zo leuk om te doen." Francis Bonenkamp uit Groenlo over de inzameling van kunststof doppen ten bate van het Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF) tijdens de Zwarte Cross, aanstaand weekend. "We willen graag ons steentje bijdragen in het kader van verantwoord ondernemen. Zo proberen we onder meer zo milieubewust mogelijk bezig te zijn, door zo milieuvriendelijk mogelijk te werk te gaan. We recyclen de overgebleven munten al. Het verzoek dat we kregen voor het inzamelen van plastic kunststofdoppen sluit hier zeer goed bij aan. Als het bovendien geld oplevert voor het goede doel, dan werken we daar helemaal graag aan mee. Toen we het in ons team bespraken was iedereen unaniem om hier aan mee te werken," zei Ronnie Degen al eerder in deze krant.

Opleiding blinde geleidehonden
Het inzamelen van doppen levert het KNGF geld op om blindengeleidehonden op te leiden. Bij een opbrengst van 40.000 kilogram levert dit 5000 euro op, de kosten van het opleiden van een blinde geleidehond. Francis Bonenkamp kwam ermee in aanraking vanwege de aandoening aan de ogen van haar zoon Jeffrey (13), die met zijn linkeroog inmiddels niets meer ziet, en met zijn rechter oog nog slechts 5%. Gezien zijn situatie is het denkbaar dat Jeffrey ooit voor een deel afhankelijk gaat worden van de diensten van een blindengeleidehond. "Een directe link is er niet tussen de doppen en het fonds, maar de doppen worden gesmolten en weer gebruikt voor het vervaardigen van plastic pallets. Ze zochten een inzamelpunt voor de doppen. Daar heb ik me toen voor aangemeld."

Crew-bandjes
Voor aankomend weekend is alles in gereedheid gebracht. "Het is onderhand wel heel erg groot geworden. We hebben van alle kanten 50 stuks 240-liter tonnen gekregen van mensen, om bij alle tappunten te plaatsen. Van Elite Neede hebben we 360 witte emmers gekregen, waarvan we er 2 per tappunt inzetten. Van Rouwmaat Groenlo hebben we een 9-kuubs container ter beschikking gekregen om de doppen in te verzamelen. Ik hoop dat we er genoeg aan hebben en anders moeten we de container maar een keer leeg maken. Echt geweldig allemaal. Van de organisatie hebben we crew-bandjes gekregen zodat we backstage overal terecht kunnen om de inzameling in de gaten te houden."

Meer info, doppen aanleveren of een verzamelpunt aanmelden? Aanmelden kan bij Francis Bonenkamp, Klompenmaker 10, Groenlo, tel; 06-11013874 en www.geleidehond.nl/doppen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant