Vedran Mircetic. Foto: Lisa Wellink
Vedran Mircetic. Foto: Lisa Wellink

Vedran Mircetic met De Staat en The Doors-tribute op Zwarte Cross

Algemeen

'Het is leuk om met verschillende mensen iets te doen'

Door Henri Walterbos

AALTEN - Als gitarist van De Staat stond hij al op vele podia, van Amerika tot en met Roemenië en Tsjechië het afgelopen weekend, en onlangs ook nog op Pinkpop, voor 30.000 bezoekers. Je maakt hem echter net zo blij met een optreden in een donkerbruine Achterhoekse kroeg met muziekvrienden. Vedran Mircetic (37) voelt zich bijzonder thuis in de Achterhoek, waar hij 25 jaar geleden neerstreek nadat het gezin Mircetic Kroatië ontvluchtte dat in oorlog verkeerde. "Ik heb in Aalten altijd in dezelfde straat gewoond, dichtbij café Schiller dat een belangrijke rol speelde in mijn muzikale ontwikkeling. Ik mocht er vanaf mijn veertiende gratis naar binnen van eigenaar Theo de Gier om bands te zien. Inmiddels heb ik er zelf al vaak gespeeld," lacht hij. Met het achterlaten van huis en haard in Kroatië sloot Vedran tevens zijn eerste 'gitaarperiode' af. "Ik heb in Kroatië klassieke gitaarlessen gevolgd. Dat was helemaal niet mijn ding, maar er was niets anders met gitaar. Thuis oefenen deed ik bijna niet. Toen we naar Nederland verhuisden was ik blij dat mijn akoestische gitaar niet in de auto paste. Yes, hoef ik mooi geen gitaar meer te spelen, dacht ik," kan hij er nu om lachen. "Ik wilde ZZ Top en dat soort dingen spelen."

Café Schiller
Zijn muzikale voorkeur werd voor een groot deel bepaald door café Schiller en zijn vader. "We luisterden vroeger vooral naar blues en rock. Mijn vader was drummer en heeft hier zelfs nog een tijdje gespeeld in Pebbles and The Bambams, de band van Roland en Marion van Wijk, van Rockcafé Taste uit Groenlo. Ruim tien jaar geleden heb ik er ook nog in gespeeld, samen met Mike Visser op drums." De Aaltenaar heeft met De Staat inmiddels een mooie staat van dienst, maar als het enigszins kan speelt hij graag in tributebands, in een concept waarin hij zelf als hoofdgast fungeert en zelf Achterhoekse muzikanten mag uitnodigen om deel te nemen, om na enkele optredens in kroegen uiteindelijk een optreden in de Undercovertent op de Zwarte Cross te verzorgen. Zo maakte hij al deel uit van tributebands van Steve Miller Band, Creedence Clearwater Revival (CCR) en The Doors, waar hij zaterdagmiddag van 15.00 tot 16.15 uur mee in de Undercovertent staat. "Met CCR doe ik zaterdag niet mee. De avond ervoor spelen we met De Staat in Zeeland en dan zaterdags drie keer optreden, waarvan 's morgens om 11 uur al met CCR, dat wordt me net te veel. En voor mijn invaller is het ook wel leuk om op de Cross te staan." Vedran is een pure liefhebber. "Het is leuk om met verschillende mensen iets te doen, want om er naast De Staat iets serieus op muziekgebied bij te doen, daarvoor ontbreekt me de tijd. Daarom zijn de tributes leuk. Mijn wens is om volgend jaar Jethro Tull te doen. Ik doe graag tributes die nog niet zijn geweest."

Angus Young
De eerste tributeband waar hij deel van uit maakte was met repertoire van Cream. "Toen we bij Schiller speelden was Angus Young (gitarist AC/DC, woonachtig in Aalten, HW) er ook," weet hij nog. "David van Lochem, een aangetrouwd familielid van hem, speelde bas bij ons. Ik heb alle moed bij elkaar verzameld en even kennisgemaakt met Angus, want het is toch een jeugdheld van me, en hem daarna gauw met rust gelaten. Hij zei dat hij het heel goed vond, daar had ik voor de rest van m'n leven genoeg aan. Zou leuk zijn een keer met hem in een AC/DC coverband te spelen op de Cross," lacht Vedran.
Naast het tributebands 'afleveren' voor de Zwarte Cross maakt Vedran bij gelegenheid ook deel uit van Hooked, de Achterhoekse gelegenheidsband, die met steeds wisselende samenstellingen optredens verzorgt op Achterhoekse podia, zoals tijdens de 'Dag van de Achterhoekse popmuziek', het Keifestival in Lichtenvoorde en Huntenpop afgelopen jaar. "Ik ken veel muzikanten omdat we met elkaar op de middelbare school Schaersvoorde in Aalten hebben gezeten. Meindert Bussink, Matthijs Stronks en Mike Visser zaten daar ook." Vedran ziet tot zijn genoegen dat de bandscene in de Achterhoek floreert en 'barst' van het talent. ''Cynbel (uit Aalten,HW) is zo'n band. Die jongens pakken het goed aan. Bands zijn tegenwoordig veel volwassener dan wij vroeger. Ze hebben al een heel lichtplan en een manager tegenwoordig."

De Staat
De Staat bepaalt al jaren een groot deel van Vedrans daginvulling. Sinds de oprichting van de formatie rondom zanger en boegbeeld Torre Florim in 2007 maakt Vedran deel uit van de band, die een grote naam verwierf als live-act. Optredens van de 'officieel' Nijmeegse band zijn een belevenis. Niet voor niets werd de band door wereldact Muse gevraagd het voorprogramma te verzorgen van een deel van hun Europese tour. "Dat was gaaf. Toen we een keer hun voorprogramma hadden verzorgd werden we gevraagd of we nog dertien optredens meer wilden doen. Erg leuk. En als je dan overdag met elkaar in de tourbus FIFA 2014 speelt en je eigen nummer voorbij hoort komen in de soundtrack is dat echt bizar." Naast de reputatie als live-act leverde De Staat afgelopen jaar met de cd 'O' haar meest succesvolle album af. Alom lof en hoge noteringen in albumlijsten. "Hoe dat kan weet ik niet. Misschien omdat de muziek op 'O' wat toegankelijker is, maar voor hetzelfde geld is dat de volgende cd weer anders. Daar zijn we niet zo mee bezig. Afgelopen week zijn we een dag in de Wisseloord studio bezig geweest. Er zit wat nieuws aan te komen, maar wat dat is mag ik nog niet zeggen."

Pinkpop
Naast de trip met Muse stond De Staat dit jaar op bijna elk festival, met Pinkpop als hoogtepunt, waar de band zelfs twee keer aan mocht treden. "Na het eerste optreden in de tent werden we gevraagd of we open stonden een dag later nog een keer op te treden bij een mogelijk afzegging van Ghost. We hebben ons eerst wel afgevraagd of we dat wel moesten doen. Het optreden in de tent ging fantastisch en vroegen we ons af of we dat nog wel konden overtreffen en of het niet tegen zou vallen. Gelukkig ging het goed en stonden er nog 20.000 mensen meer te kijken bij de 3FM stage."

Zwarte Cross
Vedran ziet erg uit naar de Zwarte Cross. "De Zwarte Cross is één van de leukste festivals om te spelen. In 2011 en 2014 hebben we er al gestaan. Het is er lekker gemoedelijk en het is fijn dat je na het optreden niet direct naar huis hoeft. Kunnen we lekker blijven. Zondag ben ik vrij en ga ik er zelf rondlopen. Lekker met de fiets er naar toe," verheugt hij zich nu al en komt het Achterhoekgevoel in hem naar boven, zoals alleen een Achterhoeker kan hebben. Iemand met 'd'r an' in zijn voornaam mag zich met recht Achterhoeker noemen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant