Afbeelding

Ome Wally dut verslag ... 'Gigantisch'

Algemeen

''t Normale gerei weer an, de portemonnee an de oplader. 't Zit d'r weer op. De zwaarste vierdaagse van Nederland. Met een lange eindsprint de Zwarte Cross 2016 afgesloten. Superlatieven kom ik weer te kort om deze jubileumeditie te beschrijven. 220.000 eensgezinden, geen enkele wanklank. Ik geef het je te doen. Als ik 's middags in een bomvolle beugelbar op een kluitje sta met m'n handen vol glimmende beugels, slaat een andere drankebroeder de spijker op de kop. "As disse tente in 't westen zol stoan, en zo dichte op mekare, hadden ze mekare al lange met de fessen op de kop ehouwen." Glimmende gezichten van zon, drank, plezier en trots.

'Say yes to apartigheid en no tegen narigheid'
Voordat je het terrein op komt zet je je draf als automatisch een versnelling hoger. Je wilt nog sneller naar binnen. Een enthousiast spelende fanfare, waar het zweet onder de grote hoofddeksels vandaan loopt, staat je op te wachten, je wordt toegejuicht vanaf twee tribunes. Fantastisch! Boh Foi Toch is weer ouderwets, de Motorband valt ook zonder boegbeeld Bennie Jolink in de smaak. Remko Keizer (Heino's) neemt de honneurs waar. "Hee papa wat zee'j d'r inens jong oet," roept Gijs Jolink tegen de 'stand-in' van zijn vader. 'n Verjongingskuur jongen," antwoordt deze lachend. En doar knapt 't weer hen. De mannen van Direct laten zien dat ze weer onmundig veel zin hebben om te knallen. "We zijn supertrots dat we hier al voor de zesde keer mogen staan," roept zanger Marcel Veenendaal. Met dee gammele peute dut hee 't good. Afgelopen week liep hij nog op krukken vanwege een gebroken voet, afgelopen week pas opgelopen. Maar zoals in een of ander boek van 2016 jaar geleden al eens beschreven werd kan genezing soms zeer snel gaan. De Zwarte Cross is nu eenmaal een kuuroord. Hier knapt een mens van op. 'Say yes to apartigheid en no tegen narigheid.'

'Kroekie'
Als we ergens een stukje schaduw gevonden hebben bij een bar posteren we ons daar een tijdje. Sterke verhalen, bulderende lachsalvo's, Achterhoekse humor. "Jammer dat den stunt neet deur kon goan met den stuntman," roept iemand tegen Zwolle's (bi-j Grolle) local hero 'Kroekie.' "Hadden ze oe toch wal in können zetten?" Dan komt een vrouw voorbijlopen in een lange rok die een afkomst van de Veluwe doet vermoeden. "Dat bunt van dee fienen," roept iemand. "Moar a'j moar wet bi-j dee fienen, hoe langer d'n rok, hoo natter 't hok." Kearls onder mekare. De route volgt langs plekken waar we nog niet geweest zijn. De Gaybar mag zich in een warme belangstelling verheugen, ook en misschien wel vooral, bij hetero's, althans dat waren ze nog wal too ze d'r ingingen. Beregezellig, al is 't neet miene muziek. In de reggaeweide heerlijk relaxed, en de loch van goedkopen shag. Op het terrein naar een andere bar loop ik Superboer Jan Vreman tegen het lijf met zijn vrouw. Hij geniet met volle teugen. "Gigantisch, dat is 't hier," is zijn quote. Zeer benaderbaar. Gewoon een jofele Kottense jongen. Bryan Smeets poseert ook gewillig met fans.

'Dat wijf was goed pa'
Ik waag me ook aan Adele in de Undercovertent. Ook dat kan op de Zwarte Cross. Een bomvolle tent geniet van de zoetsappige liedjes die ook in de Undercovertent voor kippenvel zorgen. Stelletjes kruipen tegen elkaar aan. Ook kleine Ome Wally kom ik tegen. "Dat wijf was goed pa, en ze zag er nog lekker uit ook," lacht ie met pretoogjes die ik herken. Neet van ne vrömden dus! Een paar uur later stamp- en dampwerk met werk van AC/DC. Een klein jongetje met een opblaasbare gitaar mag meedoen. Tussen zijn oren die volgepropt zijn met geluidsbescherming een 'big smile'. Met de muzikale opvoeding in de Achterhoek zit het wel goed, stel ik vast. De slotact in de Undercovertent die zich in een megapopulariteit mag verheugen. Even daarvoor Jovink als slotact op het Hoofdpodium. Knappen in de hoogste versnelling. Eén voor één sluiten de themaweides en komt er langzaamaan een einde aan een uniek feest. The day after ... het aftellen begint weer naar de editie 2017. Dan bu'w d'r weer bi-j ...i-j toch ok?

Wi-j zeet mekare

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant