De nieuwe bouwlocatie van Lansink-Bluiminck. Foto: Theo Huijskes
De nieuwe bouwlocatie van Lansink-Bluiminck. Foto: Theo Huijskes

College neemt gedoogbesluit voor corsobouw

Algemeen

Initiatiefnemers dienen een concreet verzoek in te dienen

Door Theo Huijskes

LICHTENVOORDE - De ontwikkelingen met betrekking tot de bouwlocatie van corsogroep Lansink-Bluiminck aan de Oude Aaltenseweg in Lichtenvoorde, zijn voor het college van B&W aanleiding geweest om een gedoogbesluit te nemen. Een en ander houdt in dat voor de werkzaamheden van genoemde corsogroep in de nieuwe werktuigenberging op het adres Oude Aaltenseweg 41 in Lichtenvoorde een gedoogbesluit geldt. Dit betekent dat er een definitief standpunt wordt ingenomen om permanente corsobouw toe te staan zodra er een concreet verzoek door de initiatiefnemers is ingediend.

Reeds enkele weken geleden besloten burgemeester en wethouders van Oost Gelre om het beleid dusdanig aan te passen dat er onder bepaalde voorwaarden ook corsowagens in nieuwe hallen gebouwd kunnen worden. Door het geven van groen licht aan een daarvoor aangereikte beleidsnotitie, werd toen al aan onder andere de corsogroep Lansink-Bluiminck toestemming verleend om een corsowagen te bouwen in een hal van het agrarische bedrijf van Martin Klein Gunnewiek in Lichtenvoorde.
Bij afwezigheid van wethouder Vincent van Uem laten zijn collega-wethouders Jos Hoenderboom en René Hoijtink weten dat het gedoogbesluit van toepassing is tot april 2017. "De bal ligt nu bij de initiatiefnemers c.q. belanghebbenden. Zij zullen nu op korte termijn een concreet verzoek tot wijziging van het bestemmingsplan moeten indienen.

Van Uem vervolgt: "Het gedoogbesluit moet worden gezien als een voorlopige maatregel in de zin van maatwerk, noem het een tegemoetkoming richting al die vrijwilligersgroepen, die jaarlijks voor een groots corso-evenement binnen deze gemeente zorgen. Voor wat, hoort wat. Vandaar deze handreiking. Daarnaast heeft deze tegemoetkoming nog een bijkomende bedoeling. Als gemeentebestuur willen wij geleidelijk aan allerlei tenten voor de bouw van corsowagens, en dit nabij het centrum van Lichtenvoorde alsmede in het buitengebied, uitbannen. Om alle partijen tegemoet te komen, is er dus een start gemaakt met nieuw beleid."

Voorlopige conclusie: met dit gedoogbesluit kan tijdelijk al uitvoering worden gegeven aan het nieuwe beleid 'Maatwerk nieuwbouw voor bloemencorso'. In het kader daarvan kan de groep Lansink-Bluiminck hierdoor reeds dit corsoseizoen gebruik maken van de werktuigenberging om hun corsowagen te bouwen. De corsogroep had tot vorig jaar een tent aan de Oude Aaltenseweg. In verband met verkoop van deze grond voor de bouw van een woning, is deze tent verwijderd. In 2016 is er aan de overkant van de voormalige tentlocatie een grote werktuigenberging gebouwd. Lansink-Bluiminck gebruikt deze locatie inmiddels voor de wagenbouw voor het op zondag 11 september aanstaande in Lichtenvoorde te houden bloemencorso.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant