Jubilaris Bert Eskes met enkele kinderen uit de onderbouw voor Dorpsschool Halle. Foto: PR
Jubilaris Bert Eskes met enkele kinderen uit de onderbouw voor Dorpsschool Halle. Foto: PR

Bert Eskes: vier decennia in onderwijs én veertig jaar in Halle

Algemeen

HALLE - Na zijn afstuderen aan de kweekschool, of eigenlijk al voordat hij het diploma had, kreeg Bert Eskes een benoeming bij de Halse Schoolvereniging. In augustus 1976 hoorde meneer Oosterhoff, het hoofd van Dorpsschool Halle destijds, op een sportdag dat ene Bert Eskes in Zelhem had gesolliciteerd. Meneer Oosterhoff informeerde bij de jonge Eskes en zo kreeg de verse onderwijzer in Halle een baan.

Bert Eskes startte met klas 3/4 die bestond uit 38 kinderen. Deze grote groep (klas 3/4 is nu groep 5/6) zat toen nog in de oude school. Een jaar later opende een nieuw gebouw in Halle de deuren op de huidige locatie, pal achter de oude school. In het eerste jaar bezocht Eskes op eigen initiatief, toen met een bos lang haar, alle ouders van zijn leerlingen. Dit werd volgens Eskes goed gewaardeerd. Het onderhouden van de contacten met ouders én met de gemeenschap, beschouwt Eskes nog altijd als belangrijke taken die er vanzelfsprekend bij horen.

Dat de jongeman uit Lichtenvoorde in het begin van zijn carrière in Halle alle zeilen moest bijzetten, weet hij nog maar al te goed. "Om geaccepteerd te raken mocht ik de teugels niet al te zeer laten vieren", zegt Eskes met een serieus gezicht, maar hij voegt er lachend aan toe dat de jeugd in Halle destijds pittiger was dan hij had verwacht. "Ze waren wel erg mondig in dat dorpje!"

In 1982 stopte Oosterhoff, die ook de hoogste klassen had. Zo verhuisde Bert Eskes van klas 3/4 naar 5/6. Hij werd tevens hoofd van de school en had voor deze schone taak de gehele woensdagmiddag tot zijn beschikking! Op die ene middag deed Eskes de administratie. Het schoolplan dat tegenwoordig uit 235 pagina's bestaat, paste toen op vier velletjes. "Onder het koffie drinken werd er vergaderd; van een administratieve last was geen sprake", lacht Eskes met een zweem van heimwee naar die goede oude tijd. Tegenwoordig is Eskes als directeur met zo'n 180 leerlingen bijna een hele werkweek bezig, onder meer met personeelszorg. Maar hij onderkent natuurlijk ook de voordelen van het huidige systeem; zo krijgen leerlingen veel meer en beter op hen individueel afgestemd onderwijs. Met de aandacht voor een kind ging ook de kwaliteit van het onderwijs omhoog. De intrede van de computer in 1990 zou een groot verschil gaan betekenen voor de werkzaamheden op school. "Maar minder werk werd het bepaald niet", merkt Eskes op.

Aan de gemoedelijke tijd kwam langzamerhand een eind; in 1986 kwam de kleuterschool bij de Dorpsschool, en in 1999 schreef de honderdste leerling zich in. In 2000 was het gebouw te klein en met de komst van leerlingen uit de buurtschappen telde de Dorpsschool eventjes zelfs meer dan tweehonderd kinderen. De rode draad door Eskes' loopbaan tot nu toe (hij mag gezien zijn leeftijd nog maar drie jaren) zijn behalve de vele uitbreidingen en verbouwingen, een goed team, leuke ouders en het prima contact met de samenleving. Bovenal vindt Bert Eskes de ontwikkeling van de leerlingen, van binnenkomst op vierjarige leeftijd tot en met het afzwaaien van de jonge pubers, het mooiste; ook daarom werkt Eskes nog graag in de onderbouw. Het liefst zou hij meer lesgeven, maar het léiden van de school heeft 'helaas' prioriteit, zegt de jubilaris.

Eskes vindt een goede sfeer belangrijk en steekt veel tijd in het uitbannen van pestgedrag. Hij is iemand die niet stilstaat. Afgelopen jaar is hij met andere vertegenwoordigers van zelfstandige scholen (éénpitters) naar Finland geweest om het schoolsysteem aldaar te bestuderen. Vol inspiratie en vertrouwen begint Bert Eskes in september aan zijn laatste jaren op de Dorpsschool in Halle.

Wie Bert Eskes wil feliciteren met zijn jubileum is van harte welkom op de receptie, donderdag 1 september, tussen 15.00 en 17.00 uur in zaal Nijhof te Halle.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant