De basisschool Frans ten Bosch in Lichtenvoorde. Foto: Theo Huijskes
De basisschool Frans ten Bosch in Lichtenvoorde. Foto: Theo Huijskes

Kinderopvang Bambi in basisschool Frans ten Bosch

Algemeen

LICHTENVOORDE - Vooruitlopend op nieuw te formuleren gemeentelijk beleid heeft het college van B&W van Oost Grelre alvast besloten om het verzoek van het schoolbestuur Stichting LIMA te honoreren en daarmee toestemming te verlenen voor de verhuur van een leegstaande ruimte in de basisschool Frans ten Bosch in Lichtenvoorde voor kinderopvang. Dit aan de in Aalten gevestigde kinderopvangorganisatie Bambi, die reeds een kinderdagverblijf (Kiekeboe) heeft op het adres Rode van Heeckerenstraat 26 en derhalve direct naast genoemde basisschool.

Door Theo Huijskes

Onderwijswethouder René Hoijtink geeft aan dat er voorlopig toestemming wordt gegeven voor de huur voor een periode van drie jaar. "Ondanks dat er op dit terrein nog geen specifiek beleid aanwezig is, zijn er ook geen aanwijzingen om het niet te doen. Dat wij een voorlopige duur verbinden aan de verhuur heeft ook te maken met de ontwikkelingen van een Integraal Educatief Kindcentrum in Lichtenvoorde, waarbij het de vraag is of en in hoeverre de basisschool Frans ten Bosch daarin betrokken wordt," aldus Hoijtink.
De gemeente Oost Gelre heeft in een eerder stadium reeds toestemming verleend voor gebruik van ruimtes voor het organiseren van buitenschoolse opvang. Medegebruik en verhuur van schoolgebouwen is ook op 10 december 2015 aan de orde geweest in een bestuurlijk overleg met de schoolbesturen. Er zijn toen een aantal stellingen besproken op basis waarvan de gemeente beleid zou gaan ontwikkelen. Daarbij waren vanuit een kostenoogpunt twee stellingen van belang, te weten met de schoolbesturen een afspraak maken over eenzelfde tarief voor medegebruik van ruimten in een schoolgebouw en de gemeente gaat in principe kosten doorberekenen bij verhuur aan een commerciële partij. Daarnaast verwijst het college naar de inmiddels beschikbaar gekomen jurisprudentie over deze materie. Hieruit vloeit voort dat in de situatie van verhuur van ruimte in de Frans ten Boschschool normaal gesproken een bijdrage gevraagd had kunnen worden in met name de kosten van rente en afschrijving, verzekering en onroerend zaakbelastingen. Hiervoor ontbreekt echter de grondslag, dit omdat het gebouw er reeds staat. Bovendien ondervindt de gemeente geen financieel nadeel als een deel van het gebouw wordt verhuurd. Ook als het niet wordt verhuurd, zal de gemeente de benoemde kosten voor haar rekening moeten nemen.
Het is de bedoeling van het college van B&W om het nog te ontwikkelen gemeentelijk beleid inzake medegebruik en verhuur van schoolgebouwen in het laatste kwartaal van 2016 ter vaststelling aan het college en de gemeenteraad te laten voorleggen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant