Patrick ter Haar opent officieel het Biotel middels het doorknippen van het lint. Foto: Kyra Broshuis
Patrick ter Haar opent officieel het Biotel middels het doorknippen van het lint. Foto: Kyra Broshuis

Feestelijke opening Biotel Achterhoek

Algemeen

LIEVELDE - Vrienden, buren, kennissen en collega's hebben zich verzameld aan de Gasteveldsdijk 6 in Lievelde voor de officiële opening van Biotel Achterhoek. John en Liane Arink en hun kinderen Ton, Cas, Tim en Daniëlle zijn trots op het biologische hotel dat zij bij hun ekoboerderij hebben gebouwd.

Door Kyra Broshuis

Hotel in de vorm van een
hooiberg

Het is een fraai gebouw op het terrein van Ekoboerderij Arink. Het nieuwe Biotel, in de vorm van een hooiberg, is een lust voor het oog. Voor het ontwerp tekende Sander Giesen van Giesen Architectuur uit Doetinchem. Het Biotel biedt onderdak aan 10 gasten en daarnaast is er een restaurant, een ruimte voor workshops en een professionele keuken. Aan de achterkant komt nog een mooi ruim terras met uitzicht over de weilanden. De vele genodigden passen niet in het restaurant. "Tijd om uit te breiden!" zo grapt één van hen. Gelukkig is het droog en kunnen de mensen buiten genieten van de feestelijke opening.

Een bewuste keuze
"Welkom allemaal bij de opening van ons Biotel," zegt John Arink vanaf een mobiel podium dat bij regen de schuur ingereden kan worden. "De hele week hebben we mooi weer gehad en net vanavond praot ze van règen … En noo gao ik in 't Achterhooks wieter, da könt jullie wal verstaon." Arink vertelt over de bewuste keuze die hij en Liane hebben gemaakt. "Vijfentwintig jaar geleden zijn we gestart met de biologische landbouw en nu willen we graag onderdak en voedsel verschaffen aan onze gasten. Uiteraard ook weer volledig op biologische wijze. Onze kok Irma Vreeman is gespecialiseerd in het koken met uitsluitend biologische producten. Het materiaal waarmee we het Biotel hebben gebouwd komt ook uit de natuur. Zo zijn er 22 Douglasdennen verzaagd tot timmerhout en hebben we meer dan duizend strobalen gebruikt van ons eigen roggestro. Er is een speciale mal gemaakt om de balen in het juiste formaat te krijgen. De buitenkant is gestuukt met leem en we verbruiken geen extra energie voor het Biotel. Daarvoor benutten we de restwarmte van de koelcellen die we op onze ekoboerderij gebruiken."

Goede relatietest
Arink vertelt dat hele bouw ook een goede relatietest is geweest. "Als je dit samen overleeft dan zit het wel goed."
"Dan ku'j ok wal trouwen!" aldus één van de gasten die graag nóg een feest wil.
Buurman Karel ten Have wordt door Arink bedankt voor zijn enorme toewijding. "Sinds je met pensioen bent, hebben we elkaar pas echt goed leren kennen. Ik ben je zeer erkentelijk voor alle ondersteuning en hulp bij de realisatie van dit project."

Vijf kamers met uniek uitzicht
Het is vervolgens de eer aan Patrick ter Haar om het lintje door te knippen. Ter Haar is van onmisbare waarde gebleken tijdens de bouw, zo vertelt Arink. "Patrick heeft anderhalf jaar gebouwd aan dit Biotel en heeft dat fantastisch gedaan. Hij neemt geen genoegen met half werk; alles klopt en past." Na de opening kunnen de vele gasten de kamers in het Biotel bezichtigen. De nieuwste accommodatie in Oost Gelre telt 5 tweepersoonskamers met eigen douche en toilet en elk een uniek uitzicht. Naast overnachten is het ook mogelijk om te dineren of te lunchen in het Biotel, er is ruimte voor 40 restaurantgasten. Ook daarbij geldt dat alles 100% biologisch is. De vele gasten vergapen zich aan de sobere maar prachtige inrichting van de kamers en de overige ruimtes van het Biotel.

Biologische bieren en wijnen
Buiten wordt, uiteraard biologisch, gebarbecued en genieten de gasten van biologische wijnen, sappen én bier. "Het smaakt uitstekend," aldus een buurman die het Biotel 'de kroon op het werk van Arink' noemt.
John en Liane praten met de gasten, geven rondleidingen en uitleg en op de achtergrond zingt Ferdi Jolij. Jolij is het muzikale brein achter de band Normaal, aldus Arink. "Mooi dat we hem hier hebben, hij is de John Lennon van de Achterhoek."
Het plaatje is idyllisch; het prachtige biotel, vrolijke mensen, heerlijke geuren van biologische gerechten en Jolij die zingt over 'Biotel', op de melodie van Blue Hotel. Oost Gelre heeft er een heel bijzondere trekpleister bij.


http://www.biotelachterhoek.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant