Marc Krabben, René Kolkman, Francis Poelhuis en Theo Krabben vieren de prestatie van Harreveld. Foto: Kyra Broshuis
Marc Krabben, René Kolkman, Francis Poelhuis en Theo Krabben vieren de prestatie van Harreveld. Foto: Kyra Broshuis

Harreveld: mooiste dorp van Gelderland

Algemeen

HARREVELD - Het is ze gelukt; de organisatoren van de deelname van Harreveld aan Zomer in Gelderland van TV Gelderland hebben het bewezen. Harreveld is (ook) volgens de stemmers van TV Gelderland het mooiste dorp van de provincie. Vrijdagavond werd de definitieve uitslag bekend gemaakt van Zomer in Gelderland. De laatste concurrent, Zeddam, deed het goed maar mocht niet in de schaduw staan van het Oost Gelrese kerkdorp.

Door Kyra Broshuis

'Het komt in orde'
Heel Harreveld en de rest van Oost Gelre heeft de afgelopen weken kunnen genieten van dat waar Harreveld goed in is. Marc Krabben, René Kolkman, Theo Krabben en Francis Poelhuis vertellen over de strijd. "De start was heel bijzonder. De optocht, waarin de plaatselijke verenigingen zich kunnen presenteren, kende maar liefst 35 deelnemers. De crew van TV Gelderland was zeer verbaasd dat een plaats als Harreveld met 1260 inwoners, 35 verenigingen telt. Dát is nou typisch Harreveld."
Theo Krabben vertelt over zijn dorp. "Bij deze wedstrijd hebben we weer laten zien wat de kracht van ons dorp is. Je kunt je hier namelijk niet op voorbereiden. Alles moet ter plekke en ad hoc geregeld worden. Dat is wat we hier doen; we regelen het. Het komt in orde, linksom of rechtsom."
Zo is een promotieteam, aangestuurd door Francis, letterlijk alle huizen in Harreveld langs geweest om de inwoners te helpen met stemmen. En dan niet uitsluitend vragen om op Harreveld te stemmen, nee, laten zien hoe het werkt én daadwerkelijk helpen.

De kracht is al eerder bewezen
"Tijdens de uitzending stonden hier 1130 mensen op het plein. Niet alleen de dorpsbewoners maar ook oud- en niet-Harrevelders," zo vertelt Francis. "Wij kunnen hier alles goed zelf regelen. Dat hebben we wel bewezen bij de bouw van de school en het dorpshuis."
Het viertal staat, voordat de uitslag bekend wordt gemaakt, op het plein om stand van zaken te bespreken. Eerste worden, dat zou mooi zijn maar het is geen halszaak. "We zijn een nuchter volk zonder poespas maar je kunt wel op ons rekenen. Eerste worden is mooi maar als we tweede worden is het ook prima. Dit hele gebeuren heeft Harreveld weer een boost gegeven en daar doen we het voor. Het was soms ontroerend om te zien hoe iedereen, jong en oud, meedeed aan dit project," zo vertellen René Kolkman en Marc Krabben.

Opbrengst voor het Jeugdkamp
Of er nog een groot feest komt als Harreveld toch eerste wordt? "Ik ben bang van wel", aldus Theo Krabben. "Tijdens de uitzending vorige week was er ook een bruiloft hier in het dorp. Die gasten hebben we allemaal moeten missen, die willen de schade vanavond vast en zeker inhalen."
En het kon gebeuren: Harreveld wint overtuigend en laat daarmee 19 dorpen in Gelderland achter zich. Ook bij TV Gelderland en in de rest van de provincie weten ze het nu: Als je iets wil organiseren moet je in Harreveld zijn. Het dorp is met recht 'het mooiste dorp van Gelderland." De opbrengst van de actie is voor het traditionele Jeugdkamp van Harreveld. Vrijdagavond bleef het nog lang gezellig op het Meester Nijsplein.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant