Sam en Manon zijn de jeugdjuryleden. Foto: PR
Sam en Manon zijn de jeugdjuryleden. Foto: PR

Sam en Manon jeugdjurylid 2016

Algemeen

'Het gaat niet om winnen, plezier staat bovenaan'

LICHTENVOORDE - Op de tweede zondag in september tonen de corsoKIDS vol trots hun gebouwde wagentjes aan het corsopubliek. Een dagje later lopen ze nogmaals door de Lichtenvoordse straten, maar nu ook om te laten zien welke plaats ze behaald hebben. De jury die hun creaties bekeken heeft bestaat, naast een aantal deskundige volwassenen, uit twee jonge juryleden. Dit jaar zijn dat Sam Wopereis (15) en Manon Wolters (16).

Elk jaar zoekt Bloemencorso Lichtenvoorde twee Marianumscholieren, die hun sporen al verdiend hebben in de Lichtenvoordse corsowereld. Zij mogen het toch lastige jurylidmaatschap op zich nemen. Beide nieuwbakken juryleden zijn benaderd door Heleen Rooks, docente op de scholengemeenschap en eveneens jurylid. Op de vraag waarom juist zij zijn gevraagd, antwoordt Sam bescheiden: "Ik denk omdat we allebei al veel wagens gebouwd hebben." Manon vult lachend aan: "En omdat we allebei fanatiek zijn."

Manon is afkomstig van de corsogroep van de Van Reedestraat. Sam is al jarenlang actief bij Lansink-Bluiminck, eerst bij de jeugdwagen, maar nu bij de grote wagen. Beide dames hebben dus, ondanks hun jeugdige leeftijd, al veel bouwervaring. Wat ze als jurylid precies moeten gaan doen, is ze nog niet helemaal duidelijk. "We krijgen nog een brief met uitleg", aldus Manon. "Wel weten we dat we 's ochtends om 10.00 uur aanwezig moeten zijn op het juryterrein én dat we tijdens het corso op de tribune bij het gemeentehuis nog een keer de wagentjes beoordelen".

Op de vraag waar ze tijdens het jureren extra op gaan letten, antwoordt Manon: "Ik vind het belangrijk dat de verhoudingen kloppen van bijvoorbeeld figuren die uitgebeeld worden op de wagen. Geen té grote handen bijvoorbeeld."
"En of er netjes geplakt is", voegt Sam toe. "Geen dahlia's over elkaar plakken, maar ook geen ruimtes tussen de bloemen."
De dames weten dat de corsoKIDS geholpen worden door ouders. Sam: "Natuurlijk mogen ouders helpen, dat is heel belangrijk, maar ze moeten kinderen ook zelf veel laten doen. Kinderen leren op die manier wat het wagenbouwen inhoudt." Manon knikt instemmend en voegt toe: "We willen immers dat de kinderen later ook bij een grote wagen gaan bouwen".
Beide juryleden vinden het daarnaast heel belangrijk dat er een origineel thema is gekozen. "Vorig jaar waren er veel Minions te zien. Dit jaar zullen er veel Pokémons zijn. Niet een heel origineel thema, maar je kunt het wel origineel uitwerken door bijvoorbeeld zelf een Pokémon te bedenken en die op de wagen uit te beelden", vervolgt Manon. Het juryduo besluit eensgezind met de gouden tip: "Het is belangrijk dat je het gezellig hebt tijdens het bouwen. Het gaat immers niet om winnen, plezier staat bovenaan!"

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant