De Lummeltjes. Foto: PR
De Lummeltjes. Foto: PR

Dahleo op bezoek bij: de Lummeltjes

Algemeen

'Iets heel moois maken, wat je aan heel veel mensen mag laten zien'

LICHTENVOORDE - Iets voor elven op zondagochtend onderweg naar de tent van corsogroep De Lummels aan de Kerkdijk. De reclameborden van de St. Switbertus voor het vogelschieten tijdens Kermismaandag, met daarop de leus 'Schiet eens op', sporen aan om nog iets meer gas te geven. Immers, de Lummeltjes wachten op hun interview voor de krant. Deze zondag staat bij de jeugdgroep van De Lummels in het teken van het plakken van het witte papier op hun corsowagentje.

Bij het binnenkomen van de gezellige tent is het beeld echter niet zoals verwacht. De kinderen staan in een rij, allemaal met een stuk wit papier in hun hand, dat nog nadruipt van de kwastbehandeling met behangplaksel. Deze vochtige stukken papier worden via een ingenieus doorgeefsysteem aan de volwassen bouwers op de steigers gegeven en vinden hun plekje op een lichaamsdeel van de immens grote hond Brutus, de corsowagen van de Lummels. "We waren al klaar met de jeugdwagen", verduidelijkt Ellen van Harxen. "Binnen een uur was de wagen helemaal wit, dus nu helpen de Lummeltjes bij de grote wagen", vervolgt ze lachend.

De Lummeltjes bouwen dit jaar een wagen met de titel 'Lummeltjes Patrol'. Het thema is afgeleid van de bekende kinderserie 'Paw Patrol'. Op de vraag wat 'Paw Patrol' precies is, antwoordt Lili: "Het zijn allemaal hondjes. Als er ergens iets mis gaat, dan krijgen ze een bericht binnen en dan lossen ze het op."
"Ryder is er ook altijd bij", zegt Hidde. Ryder is de leider van de groep van zes puppies uit de tekenfilmserie. De Lummeltjes hebben gekozen voor een hondenthema, omdat op de grote wagen ook een grote hond komt. Zo passen beide wagens een beetje bij elkaar.
Eén van de puppies is Marshall, de brandweerpup. Marshall heeft een brandweerwagen en die wagen is door de Lummeltjes gebouwd. "We gaan de binnenkant van de auto versieren met allemaal tekeningen", vertelt Jurre enthousiast. "We willen de brandweer ook vragen om kinderpakken. En misschien gaan we ook wel waterpistolen meenemen tijdens het corso", besluit hij met een ondeugende blik in zijn ogen.

Dio mag voor het eerst meelopen tijdens het corso. Op de vraag wat hij hieraan het allerleukst vindt, antwoordt hij: "Misschien mag ik in het brandweerwagentje zitten, dan hoef ik niet te lopen." Als hem gevraagd wordt hoe het wagentje gaat rijden, antwoordt hij stellig: "Met een motortje." Vervolgens is de verbazing van zijn gezicht af te lezen als hem verteld wordt dat de kinderen zelf de brandweerwagen gaan duwen.
Gelukkig heeft de jonge corsogroep een aantal sterke en ervaren jongens in de gelederen die goed kunnen duwen, zoals Arjan en Arno. Als Arno gevraagd wordt waarom het bouwen van een wagentje zo leuk is, geeft hij zonder aarzelen als antwoord: "Iets heel moois maken, wat je aan heel veel mensen mag laten zien."
En dat is precies waar het om draait tijdens het Lichtenvoordse corso. De Lummels mag zich zeer gelukkig prijzen met zo veel, nu al deskundige, toekomst in de gelederen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant