Burgemeester Bronsvoort naast de zojuist onderscheiden Ria Rouwhorst en Henk Eekelder. Foto: Henri Walterbos
Burgemeester Bronsvoort naast de zojuist onderscheiden Ria Rouwhorst en Henk Eekelder. Foto: Henri Walterbos

Koninklijke onderscheidingen voor Ria Rouwhorst-Rooks en Henk Eekelder

Algemeen

"Dikke verdeend"

Door Henri Walterbos

MARIËNVELDE - Vrijdagavond werden in Mariënvelde bij zaal Wieggers een tweetal Koninklijke onderscheidingen uitgereikt, en wel aan Ria Rouwhorst-Rooks (62) uit Harreveld en Henk Eekelder (71) uit Mariënvelde. Niets vermoedend waren ze 'gewoon aanwezig' op de ledenvergadering van hun 40-jarige volleybalvereniging Marvo '76 uit Mariënvelde. Het was burgemeester Annette Bronsvoort die beiden decoreerde met de onderscheiding, behorende bij de titel Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Beiden viel de eretitel te beurt vanwege al hun vrijwillige activiteiten, ontplooid voor de samenleving op het terrein van sport en cultuur.

Familie
Voordat de ledenvergadering ten einde is, wachten lichtelijk gespannen familieleden in het voorcafé op wat komen gaat in de grote zaal. "Ze hef 't dikke verdeend", roept Herman Rooks aan de familietafel van Ria Rouwhorst. "Ik wist helemoal neet dat dat kon, veertig jaor secretaris weazen in een bestuur. Wat ne zet." "Ze zal 't wal good edoane hebben," roept een ander. Aan de tafel waar de naasten van Henk Eekelder zitten, is al enige ontroering zichtbaar in de ogen van broer Jan. "Henk is heel bescheiden. Hee hef 't d'r nooit aover of ie mot um d'r al naor vraogen." Ook broer Jan sluit af met "Hee hef 't dikke verdeend."

Onder aanvoering van burgemeester Annette Bronsvoort en wethouder van sport Jos Hoenderboom loopt de familie de zaal in, waar de leden in eerste instantie verbaasd opkijken naar de verdubbeling van het aantal aanwezigen, zo uit het niets. Burgemeester Bronsvoort feliciteert Marvo met haar jubileum, Mariënvelde met Marvo, en vervolgt haar toespraak door zich speciaal te richten tot het dagelijks bestuur, oftewel Henk en Ria.

Ria Rouwhorst
Sinds de oprichting is Ria Rouwhorst secretaris van de vereniging. In september 2001, bij het 25 jarig jubileum, kreeg ze namens de Nederlandse Volleybal Bond de Bronzen Bondsspeld uitgereikt, voor haar vele verdiensten voor Marvo'76. Vanaf het moment van oprichting van de activiteitencommissie in 1985 is zij betrokken bij de organisatie van veel activiteiten. Zo organiseert de commissie de Grote Clubactie binnen de vereniging, de oliebollenactie en de catering bij toernooien. Op die manier worden extra inkomsten voor de vereniging gegenereerd. Ria verricht naast coördinerende taken ook veel uitvoerende taken. De jubilaris werkte tevens mee aan de totstandkoming van een jubileumboekje ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van haar club. Van 2011 tot 2014 was Ria lid was van Projectgroep Multi Functionele Accommodatie, aangaande het streven naar een nieuwe dorpsaccommodatie, de voorloper van de huidige Brede Maatschappelijke Voorziening, waarvan de bouw inmiddels in een ver gevorderd stadium is. Namens Marvo maakt zij sinds 1995 tevens deel uit van de Adviesraad Mariënvelds Belang dat opkomt voor de belangen van de gehele dorpsgemeenschap.

Henk Eekelder
Een bijna gelijke zelfde staat van dienst geldt voor mede-oprichter Henk Eekelder. Vanaf de oprichting van de volleybalvereniging vervult Eekelder afwisselend de functie van penningmeester en voorzitter, waarvan vanaf 2010 de rol van waarnemend voorzitter. In september 2001, bij het 25 jarig jubileum, kreeg ook Eekelder namens de Nederlandse Volleybal Bond reeds de Bronzen Bondsspeld uitgereikt. Eveneens is Eekelder vanaf het moment van oprichting van de activiteitencommissie in 1985 betrokken bij de organisatie van tal van activiteiten, zoals de Grote Clubactie, de oliebollenactie en de catering bij toernooien. Hij coördineert, organiseert en verricht veel uitvoerende taken. Naast functies op het bestuurspluche fluit het kersverse 'lid van het Koningshuis' graag volleybalwedstrijden voor zowel de Nederlandse Volleybal Bond (NeVoBo) als voor de eigen vereniging. Daarnaast was de gefêteerde een van de drijvende krachten achter de jubileumuitgave 25 jaar Marvo '76.

Gemeente Oost Gelre
Namens de gemeente Oost Gelre is het Jos Hoenderboom die Marvo de felicitaties namens de gemeente overbrengt en overhandigt penningmeester Henk Eekelder een envelop met cheque. "Op de cheque staat een bedrag wat de gemeente u doet toekomen. Ik weet dat een goed penningmeester vanavond direct gaat kijken of het geld al binnen is, maar maakt u zich geen zorgen. Maandag wordt het overgemaakt." Namens Marvo is het Evelien Kolkman die beide jubilarissen een bos bloemen en een attentie overhandigt namens de leden. "Wi-j hebt vanoavend in 't verslag eleazen dat 't d'r wal anzat."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant