Onderschrift foto: Leerlingen van basisschool St. Ludgerus starten de pilot afvalscheiding. Foto: Theo Huijskes
Onderschrift foto: Leerlingen van basisschool St. Ludgerus starten de pilot afvalscheiding. Foto: Theo Huijskes

Aftrap voor pilot afvalscheiding bij basisschool St. Ludgerus

Algemeen

LICHTENVOORDE - Onder meer dan zomerse weersomstandigheden was het afgelopen donderdag een groot en kleurrijk feest op het schoolplein van basisschool St. Ludgerus in Lichtenvoorde. De aanleiding hiervoor was het officiële startsein voor een pilot afvalscheiding op het terrein van de school en enkele omliggende terreinen. Aan het startsein werd een officieel tintje gegeven op het moment dat wethouder René Hoijtink namens de gemeente Oost Gelre samen met leerlingen en leerkrachten van genoemde school een overeenkomst ondertekende.

Door Theo Huijskes

De leerlingen hadden zich buiten verzameld op het moment dat de autobus met aanhanger van afvalinzamelaar ROVA met daarop de tekst 'Mooi van ons!' het schoolplein kwam oprijden. Petra Streng, projectmanager Mooi Schoon, verwelkomde iedereen en legde tegelijkertijd uit wat de doelstellingen en werkwijze van ROVA zijn, waarbij aspecten als recycling en hergebruik extra aandacht kregen.
ROVA faciliteert basisscholen om als 'Mooi Schoon-school', de eretitel waarvoor de St. Ludgerusschool helemaal gaat, grondstoffen gescheiden in te zamelen. Als tegenprestatie houden de scholen hun eigen terrein, alsmede een gebied in de omgeving van hun eigen school vrij van zwerfvuil.
Wethouder René Hoijtink was erg enthousiast over het genomen initiatief. "Dit is geen gewone dag, dit is een feestdag. Een voorbeeld dat navolging verdient. Vooral het gegeven dat deze school een in de buurt gelegen park heeft geadopteerd om schoon te maken en schoon te houden, verdient een groot compliment."
Na tekst en uitleg over de verschillende afvalcontainers (groen, blauw, oranje en grijs) vond er onder leiding van Petra Streng een quiz plaats, waarbij de leerlingen vragen moesten beantwoorden in welke container bepaalde afvalproducten gedropt moeten worden en hoe lang het bijvoorbeeld duurt voordat een blikje, een chipszak en een kauwgom verteerd is.
Deelnemende scholen zijn te herkennen aan het gevelschildje aan de muur met 'Onze school is Supporter van Mooi Schoon'.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant