Links Henk Krol en rechts Pieter Omtzigt in gesprek met actievoerders
Links Henk Krol en rechts Pieter Omtzigt in gesprek met actievoerders

Kleine actie die toch wat losmaakt Achterhoekse senioren schrikken Den Haag wakker

Algemeen

LIEVELDE/DEN HAAG - Het waren uiteindelijk maar zo'n kleine honderd senioren die donderdag per bus naar Den Haag toerden om het in hun ogen schandalige seniorenbeleid van de regering dwingend onder de aandacht van de Haagse bestuurders te brengen. Een protestmars rond het Binnenhof met een kleine honderd man met vlaggen, toeters, scherpe leuzen en de yell 'Rutte pleur op' - koekje van eigen premierdeeg - mag dan misschien in het overvolle Den Haag niet echt veel indruk maken, uiteindelijk hadden de senioren toch het nodige succes. Bij het Tweede Kamergebouw werd de groep enthousiast ontvangen door fractieleider Henk Krol van de Partij Vijftig Plus, waar zich ook SP Kamerlid Paul Ulenbelt bij aansloot en waar bijvoorbeeld ook Pieter Omtzigt van het CDA zich nadrukkelijk in de discussie mengde. Allemaal winstpunten.

Petitie

De Kamercommissie voor sociale zaken en werkgelegenheid nam in het Kamergebouw later de petitie in ontvangst. Een scherpe petitie door een van de organisatoren, Emile Okel, met emotie en verbale kracht uitgesproken. Hij sprak gloedvol over inkomensdiscriminatie, over gelegaliseerde diefstal en de politiek van het wegkijken bij de problemen van de senioren. En hij sprak aan het eind dreigende taal met de mededeling dat er volgend jaar maart verkiezingen zijn met 3,5 miljoen senioren die goed zijn voor 35 Kamerzetels. De commissielieden hoorden het welwillend aan en later volgde in de Tweede Kamer het pensioendebat dat toch maar op initiatief en doorzettingsvermogen van de organisatoren van Herstel van Onrecht tot stand is gekomen.

Vermaning

Het was duidelijk dat daar de oppositiepartijen het met de actievoerders eens zin en Henk Krol oogstte met zijn visie en motie een stormachtig applaus. "Geen blijken van goed- of afkeuring in deze zaal", aldus de plaatsvervangende Kamervoorzitter die het toch even niet goed aanvoelde. Senioren hebben niet de neiging het gebouw te bezetten. Enig enthousiasme, mag dat misschien?

Tijdsdruk

Nadat alle leden hun visie hadden gegeven was het woord aan staatssecretaris Jetta Klijnsma. Het was jammer dat de senioren toen net terug moesten: de bus stond te wachten. Haar antwoord bleef dus hangen. In de bus op de terugwerk overleg met Joop Beuting, Ger Saris en Emile Okel van het comité Herstel van Onrecht. Joop Beuting vond dat de actie al geslaagd was omdat ze dit - zonder de steun van de grote ouderenbonden - hebben weten klaar te spelen. En de problematiek van de senioren is onder de aandacht gebracht, zo stelt Ger Saris met tevredenheid vast. Of dit ook leidt tot een betere pensioenuitkering uit de met vele honderden miljarden gevulde pensioenpotten, dat vragen ze zich wel af. Misschien een kleine verhoging van de AOW? Volgende week op Prinsjesdag zal dat duidelijk worden.
Maar dan blijkt later dat de staatssecretaris toch een minieme opening heeft gemaakt: misschien uitstel van de dreigende korting op de pensioenen.

Het comité en de groep actievoerders zijn blijkbaar toch niet voor niets naar Den Haag opgestoomd.

Leden van de Kamercommissie met Joop Beuting en Ger Saris van het actiecomité

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant