Vlnr: André Brama, Jan Bruijl, Bennie Kruip, Steef van der Laan en Fred van der Kind. Foto: Theo Huijskes
Vlnr: André Brama, Jan Bruijl, Bennie Kruip, Steef van der Laan en Fred van der Kind. Foto: Theo Huijskes

Biljartclub '67 op weg naar het 50-jarig bestaan

Algemeen

'Aanwas van jonge leden zou een mooi jubileumcadeau zijn!'

Door Theo Huijskes

LICHTENVOORDE - Het is een rustieke maandagavond in het centrum van Lichtenvoorde. In de Rapenburgsestraat staan de deuren van het bruine café de Kruup wagenwijd open. Dit niet alleen vanwege het aangename weer, maar ook in het verlengde van de vertrouwde gastvrijheid, die deze horecalokaliteit sinds mensenheugenis uitstraalt. Binnen wordt er niet alleen gebiljart, ook wordt er door een aantal stamgasten, tevens vertegenwoordigers van BC '67, over deze gezellige binnensport gesproken.

De Lichtenvoordse, aan het café van de familie Kruip verbonden Biljartclub '67, richt zich namelijk in een vroeg stadium op de viering van het vijftigjarig bestaan in 2017. De boodschap daarbij is niet zozeer dat men voornemens is om dit gouden jubileum te vieren met een feestprogramma, dat bol staat van festiviteiten en activiteiten. Integendeel, met het bestuur voorop wil men maar één ding en dat is meer jeugdig elan binnen de club verwelkomen. Liefhebbers van de biljartsport en daarnaast mogelijk ook van de kaartsport, in de leeftijd van 25 tot 65 jaar, die zich willen aansluiten bij een club waar aspecten als verbondenheid en gezelligheid hoog in het vaandel staan.

Verhuizing
Tijdens een onderhoud met een vijftal betrokkenen van BC '67, komt naar voren dat de wieg van de vereniging heeft gestaan bij café Hogenkamp aan de Aaltenseweg. Het vijftal gesprekspartners bestaat uit Fred van der Kind (voorzitter), Jan Bruijl (secretaris), Steef van der Laan (penningmeester), André Brama (voormalig voorzitter) en Bennie Kruip (erelid). "Een meningsverschil, noem het maar een ruzietje, is er de oorzaak van geweest dat de club destijds is verhuisd van Hogenkamp naar de Kruup", vertellen Bruijl en Kruip. "Het dagelijks bestuur destijds bestond uit voorzitter Corry Buunk en secretaris Carry Geesink (beiden overleden) en penningmeester Frans Eekelder.
Laatstgenoemde, inmiddels 76 jaar en samen met Bennie Kruip erelid van de club, kan zich de verhuizing nog goed herinneren. Telefonisch laat Eekelder weten dat hij bij de oprichting lid werd van de club en een jaar later (1968) zitting nam in het bestuur. "De samenwerking met Hogenkamp was destijds niet goed. Dat had met name te maken met het feit dat de mogelijkheden voor de beoefening van de biljartsport er te beperkt waren. De ene week was er een bruiloft en de andere week zat de deur op slot om een andere reden. Wij zijn toen in gesprek gegaan met Bennie en Agnes Kruip en een week later waren wij er samen uit."
De huidige woordvoerders willen er verder geen woorden meer aan vuil maken. "Niets ten nadele van de locatie Hogenkamp, maar de verhuizing naar de Kruup heeft de vereniging mede om die redenen geen windeieren gelegd", zegt Jan Bruijl, die algemeen gezien wordt als het manusje-van-alles binnen de Lichtenvoordse biljartfamilie. De inmiddels 64-jarige Bruijl maakt al circa 35 jaar deel uit van het bestuur en wordt mede daardoor gezien als de nestor, waarop te allen tijde een beroep wordt gedaan. Bruijl zelf reageert vrij nuchter en realistisch. "Het is vooral de gezelligheid en de vriendschap, die je aan deze club binden. Het voordeel is verder dat wij niet officieel in competitieverband biljarten. Daarom spelen wij alleen maar onderlinge thuiswedstrijden. Je hoeft daarom niet te reizen, brengt geen extra kosten met zich mee en de sterke onderlinge band wordt daardoor in stand gehouden", aldus de man die nu overweegt om de biljartkeu op te bergen en zich alleen nog maar toe te leggen op het kaarten.

Kaartavonden
Steef van der Laan hecht er met het oog op de ledenwerving veel waarde aan om aan te geven dat de vereniging meer biedt dan biljarten alleen. "We biljarten weliswaar op de maandag- en dinsdagavond met heren en op de donderdagavond met dames en we hebben in de maand juli bij de afsluiting van het seizoen de strijd om de begeerde 'De Kruup-cup' tussen de drie winnaars van genoemde drie avonden, maar we doen meer. Zo zijn onze kaart(kruisjas)avonden erg populair. Deze vinden in het nieuwe seizoen weer plaats op de eerste woensdag van iedere maand en dat van 5 oktober 2016 tot en met 3 mei 2017. Het komende seizoen hopen wij meer kaarters te kunnen verwelkomen, zodat het aantal van vijf tot zes tafels kan worden uitgebreid naar tien tafels. Daarnaast geniet onze activiteit op Oudejaarsdag met onder andere het zogenoemde Rad van fortuin en andere vermakelijke bezigheden grote bekendheid. Ieder jaar een absoluut hoogtepunt in café de Kruup, waarmee 's middags om 14.00 uur een begin wordt gemaakt om vervolgens om 19.00 uur 's avonds alle gezellige feestgangers de deur te wijzen."
Voorzitter Fred van der Kind tenslotte: "Wij hopen op deze manier voor de nodige bekendheid te hebben gezorgd, hetgeen de nodige aanwas van nieuwe leden tot gevolg heeft."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant