Links Geert Bongers en rechts de huidige directeur Johan van der Weerd die het eerste exemplaar van het boek ontvangt.. Foto: Kyra Broshuis
Links Geert Bongers en rechts de huidige directeur Johan van der Weerd die het eerste exemplaar van het boek ontvangt.. Foto: Kyra Broshuis

Geert Bongers schrijft boek over 50 jaar speciaal onderwijs

Algemeen

LICHTENVOORDE - Tijdens de reünie ter ere van het 50-jarig bestaan van het speciaal onderwijs in Lichtenvoorde, heeft Geert Bongers het eerste exemplaar van zijn boek overhandigd aan directeur Johan van der Weerd van Het Bariet.

Door Kyra Broshuis

Bongers is ruim 36 directeur geweest en is nog altijd nauw betrokken bij Het Bariet. In 1966 werden in Lichtenvoorde twee scholen opgericht voor Speciaal Onderwijs (SO) en Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO) onder de naam Koningin Mariaschool. Dat Het Bariet tegenwoordig intensief samenwerkt met het Marianum is een prachtig resultaat van Bongers' jarenlange strijd voor een betere integratie van 'zijn' leerlingen.

'Gigantische ontwikkeling'

"Dit is een hele bijzondere doelgroep en dat we nu in hetzelfde gebouw zitten als het Marianum past perfect in het plan van de participatiemaatschappij", vertelt directeur Van der Weerd. "Die samenwerking gaat heel goed, we doen veel projecten samen."
"Dit was vroeger niet voor te stellen", zo vult Bongers aan. "Er is ontzettend veel veranderd. Vroeger werden deze mensen weggestopt, vaak letterlijk in de bossen. Dat is een heel triest gegeven. In 1966 hadden we ook geen leermiddelen, nu zijn er zelfs Cito-toetsen op dit niveau. Er heeft een gigantische omwenteling plaatsgevonden in de afgelopen vijftig jaar."

Maatwerk
De samenwerking met het Marianum was ook voor de leerlingen van die school even wennen. "Maar dan ook echt maar heel even", legt Van der Weerd uit. "Het was spannend hoe de leerlingen zouden reageren maar na twee weken was alles weer gewoon. Het is mooi dat onze leerlingen nu leren in een school die lijkt op de echte maatschappij. Maar we zijn er nog lang niet hoor, we zijn nog steeds heel nadrukkelijk twee aparte scholen. Hoe mooi zou het zijn als dat over tien jaar niet meer het geval zou zijn. We moeten toe naar maatwerk. Onze leerlingen zouden dan bijvoorbeeld een deel van de tijd mee kunnen draaien met de reguliere lessen op het Marianum."

Bongers is ontzettend blij met de recente ontwikkelingen. "Vroeger bepaalde je IQ voor 100% waar je terecht kwam, nu spelen de sociale aspecten een veel grotere rol. Het SO en het VSO zijn dé onderwijsvormen in Nederland die de meeste ontwikkelingen doorgemaakt hebben. Als ik zie wat er nu staat: geweldig!"

Roeping
Voor deze leerlingen is ook de vrijblijvendheid eraf, zo legt Van der Weerd uit. "We proberen echt het maximale eruit te halen en dat willen de leerlingen zelf ook. Ze hebben nu het gevoel dat ze op een 'gewone' school zitten en dat is heel goed voor hun ontwikkeling."
Samengevat was het vroeger een verzorgingsinstituut met de mogelijkheid tot onderwijs en nu is het een opleidingsinstituut met de mogelijkheid tot zorg, aldus beide heren. Van der Weerd is blij met het boek '50 Jaar onderwijs aan zeer moeilijk lerende kinderen in Lichtenvoorde' van Bongers. "Dit geeft een prachtig beeld van waar we stonden en wat we in die tijd bereikt hebben, en dat is heel veel." Voor Bongers is zijn pensionering geen tijd om achter de geraniums te zitten. "Oh absoluut niet. Ik ben bijna dagelijks hier te vinden en ik verleen allerhande hand- en spandiensten. Het werken met en voor deze doelgroep is nu eenmaal een roeping."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant