Ontwerp van de ambachtelijke bierbrouwerij in Groenlo. Foto: PR
Ontwerp van de ambachtelijke bierbrouwerij in Groenlo. Foto: PR

Gemeenteraad verwelkomt ambachtelijke stadsbrouwerij

Algemeen

Verklaring van geen bedenkingen met achttien stemmen voor en drie tegen

Door Theo Huijskes

GROENLO - Met een brede lach op het gezicht namen Andries en neef Frans de Groen, alsmede compagnon Jos Oostendorp kennis van het besluit van de gemeenteraad van Oost Gelre om akkoord te gaan met een verklaring van geen bedenkingen inzake de komst van een ambachtelijke stadsbrouwerij op de locatie Villa Adriana aan de Eibergseweg in Groenlo.

"Dit is voor ons een mooi moment, en voor mijn gevoel geldt dat voor iedereen die Groenlo, en zeker voor wie ons initiatief een warm hart toedraagt", reageert Andries de Groen na afloop van een maar liefst vier uur durende vergadering. "Er is nog een lange weg te gaan, maar alles blijft er wat ons betreft op gericht dat wij op 1 januari 2018 open gaan. Het goede gevoel van ons drieën is na vanavond alleen maar toegenomen. Natuurlijk zijn er nog steeds burgers die met vragen zitten of bezwaren hebben, maar daar hopen we met elkaar uit te komen. Want we zijn en blijven gedurende het gehele traject met iedereen in gesprek." Andries de Groen is blij en trots dat 18 van de 21 raadsleden voor het afgeven van een verklaring van geen bedenkingen hebben gestemd. "Eigenlijk is het een unanieme uitslag, want de drie tegenstemmers (Nieuwe Liberalen Oost Gelre en D66, ThH) omarmen eveneens het initiatief voor de komst van een brouwerij, maar hebben alleen problemen met de door het college bepaalde procedurele gang van zaken."

Luxe zorgcomplex
De reacties van de fracties in de raad kwamen overeen met die tijdens de op 6 september gehouden commissievergadering. De beide coalitiepartijen (CDA en OOG) bleven bij monde van respectievelijk Yvonne Winkel en Carolien Sonderen gaan voor de komst van een stadsbrouwerij, een initiatief dat volgens hen helemaal past in het Programma Stad Groenlo. VVD (Kees Porskamp) en PvdA (Richard Klein Tank) bleven ook deze keer inzetten op het voor Groenlo zowel binnenhalen van een stadsbrouwerij als een luxe zorgcomplex. Jerry van der Meulen (D66) bleef bij zijn mening dat wanneer er op deze wijze wordt meegegaan met het collegevoorstel, in zijn ogen de raadsbevoegdheid inzake bestemmingsplannen uit handen wordt gegeven. "Wij zetten onszelf op deze wijze helemaal buitenspel." Jos Wolterink (Nieuwe Liberalen Oost Gelre) trok zijn eerder toegezegde medewerking in, omdat hij na het aanhoren van een inspreker vraagtekens plaatst bij de gehanteerde procedure met betrekking tot het ingediende plan voor een luxe zorgcomplex.

Overheid onwaardig
Tijdens een inspreekbeurt noemde advocaat Frans Kobossen, vertegenwoordiger van de initiatiefnemers van een luxe zorgcomplex op de locatie Villa Adriana, de aanpak van het college van B&W de overheid onwaardig. Namens Te Poele en Weyn Banningh haalde Kobossen aan dat er bij college, politieke fracties en gemeenteraad diverse keren aandacht is gevraagd voor hun plan, maar dat daarop nauwelijks tot geen respons is gekomen.
"De plannen van beide projectontwikkelaars zijn aanvankelijk met open armen ontvangen, passen in het beleid, alsmede bij de vigerende bestemming, voorzien in een behoefte en kosten de gemeente Oost Gelre bovendien geen geld. Maar wat gebeurt er? Vanuit het college wordt het initiatief genomen tot een ander plan met de locatie. De De Groens worden benaderd en de komst van een bierbrouwerij, die op geen enkel (markt)onderzoek kan steunen, is een feit. Er wordt zelfs geen enkel onderzoek gedaan naar financiële haalbaarheid, vraag uit de markt, behoefte, planschade, kosten werkgelegenheid en/of haalbaarheid anderszins. Mede omdat het plan voor een brouwerij vanuit het gemeentehuis wordt geventileerd, verschijnen er plotsklaps argumenten in brieven, publicaties en dus ook in de media die zich keren tegen het plan van Te Poele en Weyn Banningh. Vanaf dat moment wordt alles erop gericht om het plan voor een luxe zorgcomplex af te schieten. Het gaat hier alleen nog maar om misbruik van macht en misbruik van positie," aldus woordvoerder Kobossen.
Inspreker meldde verder dat zijn cliënten het als een ergernis hebben ervaren dat wethouders en ambtenaren van Oost Gelre tijdens inloopavonden een hoofdrol spelen ter faveure van het brouwerijplan en daarbij niet kunnen verstoppen 'dat het hier in feite gaat om een plan van een wethouder'. "Via de constructie van de tot stand gebrachte applausmachine wordt de burger zand in de ogen gestrooid. Het meest voor de hand liggende is dat de gemeenteraad pas tot een besluit komt wanneer alle aspecten van beide plannen op tafel liggen, waarbij tot een concrete afweging kan worden gekomen."
Kobossen sloot af met de opmerking dat het wenselijk is voor Oost Gelre dat er een modus wordt gevonden om beide plannen te realiseren. "Met dien verstande dat de - industriële - brouwerij op een andere locatie dan aan de Eibergseweg wordt gerealiseerd."
De woorden van advocaat Kobossen ten spijt ging de gemeenteraad van Oost Gelre vervolgens akkoord met een verklaring van geen bedenkingen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant