Het terrein Oldenhuis in Groenlo, waar 80 woningen zijn gepland. Foto: Theo Huijskes
Het terrein Oldenhuis in Groenlo, waar 80 woningen zijn gepland. Foto: Theo Huijskes

Gemeenteraad akkoord met nieuwe Woonvisie

Algemeen

Maximaal 352 woningen te bouwen tot 2025

Door Theo Huijskes

OOST GELRE - Na het vaststellen van het Welstandsbeleid Oost Gelre en de reactienota is de gemeenteraad van Oost Gelre tevens akkoord gegaan met de nieuwe lokale Woonvisie. Het betreft hier een uitgebreide visie op het wonen in Oost Gelre op de middellange termijn. De belangrijkste conclusie is dat Oost Gelre zich helemaal conformeert aan de al eerder vastgestelde regionale woonvisie. Dit betekent dat het aantal in 2010 afgesproken nieuwbouwwoningen van 685, na aftrek van de 300 gerealiseerde woningen en de regionaal afgesproken korting van vijf procent, tot het jaar 2025 uitkomt op 352.

Het CDA zorgde voor verbazing, vooral bij coalitiegenoot OOG, door bij de behandeling van Inspiratiedocument Ruimte & Welstand samen met oppositiepartij VVD een amendement in te dienen. Dat amendement hield het voorstel in tot afzonderlijke vaststelling van welstandsbeleid en inspiratiedocument, en werd met de stemmen van OOG en PvdA tegen aangenomen.
De verrassende opstelling kreeg een vervolg bij de behandeling van de Woonvisie, waarbij beide coalitiepartijen lijnrecht tegenover elkaar stonden. Zo liet fractievoorzitter Frits Schmidt van OOG weten dat reductie van het aantal nieuwbouwwoningen hoogstnoodzakelijk is. "Snijden doet pijn, maar niet snijden is fataal. Gelet op aspecten als krimp en vergrijzing is reductie niet alleen aan de orde, het is ook een maatregel die in regionaal verband is afgesproken en waaraan wij ons dus te houden hebben." Schmidt stelde een dilemma vast; hij vroeg zich af of er nu alleen voor starters gebouwd moet worden of dat er gezorgd moet worden dat er voor alle burgers een betaalbare woning beschikbaar blijft. "De pijn zit hem in de plancapaciteit. Een besluit om niet te schrappen in het woningcontingent zal bovendien betekenen dat woningeigenaren hun huizen straks niet aan de straatstenen kwijt kunnen raken."

'Place to be'
Woordvoerder Walter Leemreize van coalitiepartij CDA noemde Oost Gelre 'the place to be' en stelde dat 'we moeten zorgen voor een lonkend perspectief'. "Ondanks moeilijk te voorspellen economische ontwikkeling zijn wij van mening dat er wat betreft woningbouw nog veel mogelijk is. Oost Gelre is een positieve gemeente die bruist van energie. Het is dus zaak om in gesprek te gaan met projectontwikkelaars, makelaars, ondernemers en anderen om het tij (van krimp en vergrijzing; red.) te keren. Laten wij in het verlengde daarvan voorzichtig zijn met het inperken van nieuwbouwwoningen. Oost Gelre heeft fors geïnvesteerd in de infrastructuur. Schrappen van woningen moet daarom zolang mogelijk uitgesteld worden."
De VVD liet bij monde van Kees Porskamp weten van mening te zijn dat de focus moet liggen op het bieden van maatwerk, waarbij alleen gebouwd wordt naar behoefte, zodat er niet woningen voor leegstand maar voor rendement worden gerealiseerd. Jerry van der Meulen (D66) wenste niets anders dan de regionale woonagenda Achterhoek 2015-2025 te volgen en PvdA-fractievoorzitter Richard Klein Tank deelde de mening dat de plancapaciteit fors terug moet. Jos Wolterink (NLOG) opperde het idee om eerst lokaal en daarna pas regionaal een woonvisie te formuleren. "Wooncontingent moet van tafel en woningbouwprojecten voorlopig in de ijskast. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan."

Ondanks alle bespiegelingen en debatten, zowel deze avond in de raad als eerder in de commissie, werd de door het college van B&W voorgelegde Woonvisie ongewijzigd aangenomen.

Plan Oldenhuis Groenlo
Ook ondanks het feit dat door inspreker Sanderink namens Oldenhuis Groenlo nog gewezen werd op de in 2013 met de gemeente gesloten samenwerkingsovereenkomst. Deze overeenkomst maakt de weg vrij voor de bouw van 80 woningen op de bedrijventerreinen van het voormalige Groenlose meubelbedrijf. Inspreker vroeg zich af waarom Oldenhuis niet geïnformeerd is over de inkrimpingsplannen op woninggebied. "Wordt er een streep gezet door ons plan? Zo ja, dan kan de gemeente een forse schadeclaim tegemoet zien. Wij verbazen ons er in hoge mate over dat er op geen enkele wijze contact met ons is opgenomen. Het schrappen van deze woningbouwlocatie betekent een schadepost die in de miljoenen euro's loopt."
Terwijl bijna alle fracties hun verbazing uitspraken over het feit dat er nog in 2013 een dergelijke overeenkomst is aangegaan, liet wethouder Vincent van Uem weten dat een gesprek aanstaande is. "Wij hebben ons voorgenomen daarmee te wachten tot het moment waarop de Woonvisie is aangenomen. Nu dat moment er is, gaan we zo spoedig mogelijk in gesprek om er met elkaar uit te komen."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant