Ingrid Molenaar (rechts) en Ineke te Brake. Foto: Karin Stronks
Ingrid Molenaar (rechts) en Ineke te Brake. Foto: Karin Stronks

Tien jaar Sint Jorisconcerten

Algemeen

BREDEVOORT - Klassieke muziek van hoog niveau, een informele sfeer, laagdrempelig, verrassende ensembles, een intieme entourage, geweldige akoestiek, voor elke beurs… Vanaf het begin zijn dit de ingrediënten geweest van de inmiddels gewortelde Sint Jorisconcerten. Tien jaar geleden werden drie concerten georganiseerd om eens te kijken of er in een behoefte kon worden voorzien. Nu, tien jaar later, uitgegroeid tot een reeks van zes concerten van kwalitatief hoogstaande kamermuziek in de Sint Joriskerk te Bredevoort. Het eerste concert van dit seizoen is op zondag 9 oktober.

Door Karin Stronks

De concerten worden gegeven door professionele jonge enthousiaste musici. Bestuurslid van het eerste uur Ingrid Molenaar houdt zich bezig met het samenstellen van het programma. Ze legt uit: "De musici die hier komen hebben vaak een indrukwekkende staat van dienst, enkelen hebben gerenommeerde prijzen gewonnen of zijn te gast geweest bij het programma Podium. We kiezen bewust voor kleine, vaak verrassende ensembles. Ook dit jubileumseizoen zijn we er weer in geslaagd om een, volgens ons, aantrekkelijk programma samen te stellen. Bij het tweede concert van deze reeks bijvoorbeeld komen vier musici die instrumenten bespelen uit de tijd van de vroegbarok. Ze vormen het 'Castello Consort' en hebben een studie gemaakt over hoe in de 17e en 18e eeuw deze muziekinstrumenten werden bespeeld."

Knus en intiem
De Sint Joriskerk is bij uitstek geschikt voor de kwalitatief hoogstaande kamermuziek. De akoestiek is geweldig, de entourage is knus en intiem. De zitplaatsen zijn goed, geen harde houten banken! "Het leuke van deze concerten is dat musici altijd uitleg geven over de instrumenten en over de stukken zie ze spelen. Dat tekent de informele sfeer, bovendien is het interessante achtergrondinformatie. Op 8 januari komt het 'Rosengart Ensemble' met Thijs Dercksen en zijn dochters Meriam Dercksen en Felicia Dercksen hier een concert verzorgen. Dit 'familiebedrijfje' heeft roots in Aalten! De St Jorisconcerten zijn niet meer weg te denken bij een vaste groep bezoekers! Sommigen informeren in augustus al naar het programma van de volgende serie concerten", aldus Ineke te Brake, voorzitter van het bestuur van de St Jorisconcerten.

'Strooibiljetten'
De St Jorisconcerten worden goed bezocht, sommige bezoekers komen naar alle concerten, er zijn ook liefhebbers die speciaal voor één of meer muziekuitvoeringen komen. Ingrid vertelt: "We hebben de Sint Jorisconcerten in het begin bekend gemaakt in onze eigen kring en middels 'strooibiljetten' en affiches. Mond-tot-mondreclame is voor de concerten belangrijk geweest, dat is het nog steeds trouwens. Tegenwoordig maken we natuurlijk ook gebruik van digitale media. Bezoekers komen uit de hele regio, we mogen zelfs publiek uit Apeldoorn en Noord Brabant begroeten! Niet alleen ons publiek komt graag terug naar de concerten, ook de musici komen graag nogmaals een optreden verzorgen! Daar zijn we natuurlijk erg blij mee! Waar we ook blij mee zijn is de inzet van vrijwilligers die allerlei hand- en spandiensten verrichten zoals het podium opbouwen en de flyers bezorgen! En met een trouwe groep sponsoren die de concerten mede mogelijk maken!"

Jubileumconcert
Het jubileumconcert staat op 12 februari 2017 gepland, dan is het precies tien jaar geleden dat het allereerste St Jorisconcert werd georganiseerd. Ensemble 'La Chambre du Roi' zal op deze zondagmiddag het concert verzorgen met twee violen, twee altviolen, één cello en één natuurhoorn. Zij brengen onder andere een hoornkwartet van Duvernoi ten gehore. Ingrid: "De St Joris Concerten zijn uniek in Nederland, zeker in deze opzet. Iedereen kan de concerten bezoeken, er zijn geen gereserveerde plaatsen, er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. Het richtbedrag is hierbij €10,-. Minder mag, meer is van harte welkom! We merken een gevoel van solidariteit op, er zijn mensen die € 20,- euro of meer geven, er zijn ook bezoekers die zich minder dan het richtbedrag kunnen veroorloven. We krijgen vaak van die laatste groep fijne reacties! Dat ze zo kunnen genieten van een mooi concert, dat is toch prachtig om te horen!"


www.sintjorisconcerten.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant