Hans Winters, Frans te Brake, Theo Withag en Gerard Eppingbroek in de opslagruimte van de vereniging. Foto: Kyra Broshuis
Hans Winters, Frans te Brake, Theo Withag en Gerard Eppingbroek in de opslagruimte van de vereniging. Foto: Kyra Broshuis

Expositie Oudheidkundige Vereniging met ruim 240 foto's

Algemeen

LICHTENVOORDE - In de kelder van het Rabobankgebouw ligt de collectie van de Oudheidkundige Vereniging Lichtenvoorde opgeslagen. Een tijdelijke plek omdat het gemeentehuis, waar de vereniging normaliter haar collectie bewaart, verbouwd wordt. Achter de dikke kluisdeuren zijn Theo Withag en Gerard Eppingbroek bezig de expositie voor Kerst van Stal samen te stellen.

Door Kyra Broshuis

Uit het grote archief worden de meest aansprekende foto's geselecteerd. Withag en Eppingbroek gaan daarbij zeer zorgvuldig te werk. "We willen een mooi en historisch beeld laten zien van de kerk. Dat is een vrij uitgebreid begrip omdat de kerk vroeger overal bij betrokken was. Alles was van de kerk of mogelijk gemaakt door de kerk. Daarom kiezen we bewust voor om de expositie te beperken tot een aantal geschikte categorieën", zo legt Theo Withag uit. "We hebben onder andere prachtige foto's van geestelijken uit de parochie, het afscheid van de Franciscanen die van 1823 tot 1981 in Lichtenvoorde gevestigd waren, het afscheid van pastoor Kuipers, kerkelijk Lievelde en de Donatusprocessie in Vragender." Bij het realiseren van de expositie krijgt het tweetal hulp van Hans Winters, coördinator van Kerst van Stal en alleskunner Frans te Brake die het technische deel voor zijn rekening neemt. Het is de derde keer dat de Oudheidkundige Vereniging Lichtenvoorde meedoet aan Kerst van Stal en dat betekent dat ze tot nu toe elk jaar van de partij zijn.

Feest der herkenning
Ondanks de enorme hoeveelheid foto's mist de vereniging afbeeldingen van de verschillende vieringen in de kerk. "Bijvoorbeeld uit de jaren vijftig. In die tijd was het niet gebruikelijk om te fotograven in de kerk. Gelukkig werd dat vanaf de jaren zeventig een stuk beter." Toch is het de Oudheidkundige Vereniging gelukt een prachtige expositie samen te stellen. "Voor veel mensen zal dit een feest der herkenning zijn, dat is voor ons vaak ook als we 'nieuw' materiaal binnenkrijgen. Van sommige foto's konden we het bestaan niet vermoeden. Speciaal voor deze gelegenheid hebben we ook nog een heel bijzonder paneel dat we pas op Kerst van Stal zullen onthullen. Het is absoluut de moeite waard om te komen kijken!" In totaal zijn er veertig panelen met elk minimaal zes foto's te zien over de geschiedenis van de kerk in Lichtenvoorde en de kerkdorpen.
De expositie is van 10 tot 26 december te zien. "Het is wel een aanslag op onze vrijwilligers omdat we ook beide kerstdagen aanwezig zijn. Maar we doen het graag, we hebben veel moois om te laten zien", zo besluiten Withag en Eppingbroek.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant