Burgemeester Annette Bronsvoort overhandigt Antoon Bokkers het eerste boek. Foto: Theo Huijskes
Burgemeester Annette Bronsvoort overhandigt Antoon Bokkers het eerste boek. Foto: Theo Huijskes

Boek brengt 50 jaar Notenkrakers in herinnering

Algemeen

Eerste exemplaar voor Antoon Bokkers, medewerker van het eerste uur

Door Theo Huijskes

ZIEUWENT - Een weekend dat helemaal in het teken staat van Notenkrakers Zieuwent 50 jaar (1952-2002). In dit geval geen actueel jubileum, maar wel een uitgebreide, tevens goed georganiseerde terugblik op 50 gouden jaren van het nog altijd immens populaire Zieuwentse revuegezelschap. Hoogtepunt tijdens de, in de vorm van een reünie gegoten, feestelijke driedaagse - met onder andere een fototentoonstelling, optredens van oud-leden en een beatmis - is de presentatie van een lijvig boek over een halve eeuw amusement van eigen bodem, in dit geval de dorpsgemeenschap Zieuwent.

Het eerste exemplaar van het door Ben Donderwinkel en Tonnie Marneth geschreven, uit maar liefst 368 pagina's bestaande en 1,8 kilogram wegende boek, wordt door burgemeester Annette Bronsvoort van de gemeente Oost Gelre overhandigd aan Antoon Bokkers, als medewerker van het eerste uur en in die tijd lid van een mondharmonicagroep. Burgemeester Bronsvoort beschouwt het vrijdagavond als een grote eer dat zij op het podium van het Parochiehuis, de plek waar De Notenkrakers decennialang culturele geschiedenis hebben geschreven, mag staan om het illustere dorpsgezelschap toe te spreken.
"Hieraan voorafgaande heb ik afgelopen maandag een onvergetelijke ontmoeting gehad, nu al een hoogtepunt in mijn burgemeesterscarrière. Ik kreeg namelijk bezoek van de beide schrijvers, de heren Donderwinkel en Marneth. Een unieke ervaring waarbij ik werd ondergedompeld in het wel en wee van 50 jaar De Notenkrakers in Zieuwent. Daarbij een compleet beeld gekregen van de niet te onderschatten muzikaliteit en ook creativiteit van de Zieuwentse bevolking, waarmee men ver boven het gemiddelde uitstijgt. Daarom ben ik als burgemeester niet alleen blij en trots met het programma van deze drie dagen, zijnde een terugblik op een rijk verleden, maar daarbij nog meer met de doorwerkende inspiratie die daarvan uitgaat voor de toekomst van Oost Gelre en voor Zieuwent in het bijzonder."

Erfgoed van Zieuwent
Namens de altijd actieve Oudheidkundige Vereniging Zuwent, de grote regisseur van de Notenkrakers-driedaagse, is het voorzitter René Spekschoor die afgelopen vrijdag de aanwezigen in een goed gevuld Parochiehuis verwelkomt. Namens de gemeenschap Zieuwent steekt Spekschoor de bewondering voor het revue-, theater- muziek-, zang- en dansgezelschap niet onder stoelen of banken.
"De Notenkrakers hebben het alle jaren voor elkaar weten te krijgen om een podium te bewerkstelligen met alle vormen van theater. Wat hierbij een extra vermelding verdient, is het gegeven dat de eigen inbreng telkenmale gigantisch groot was en dat op alle mogelijke manieren, te weten van eigen teksten tot muziekarrangementen en van decors tot kleding. Kortom, er werd altijd gezorgd voor een compleet pakket dat vermaak van de bovenste plank garandeerde." Spekschoor staat er tevens even bij stil dat regionale en landelijke artiesten zijn voortgekomen uit De Notenkrakers, waarvan Ernst Daniël Smid een voorbeeld is, om af te sluiten met de woorden: "Vijftig jaar Notenkrakers is verworden tot een kostbaar erfgoed van Zieuwent, dat nooit meer verloren mag gaan."

Oost Gelre Cultuurprijs
Na een leuk intermezzo, verzorgd door toneelvereniging Semper Avanti uit Zieuwent, waarbij De Notenkrakers na een ludieke verkiezing met vier genomineerde verenigingen de Oost Gelre Cultuurprijs, in dit geval de echte gemeentelijke Oscar, krijgt uitgereikt, is het de beurt aan de beide schrijvers van het boek: Ben Donderwinkel en Tonnie Marneth. Beide boegbeelden van het voormalige revuegezelschap gaan op een kostelijke wijze in op het ontstaan en de daadwerkelijke invulling van het boek, waarbij vormgever Maud Kolks extra gecompleteerd wordt.
"Wij hebben vanaf het eerste moment de mensen opgezocht die het allemaal hebben gedaan. Vervolgens hebben wij een uit vijf groepen bestaande indeling gemaakt, waarbij iedere groep tien jaar vertegenwoordigt. Dat bezorgde ons een dergelijke boost, dat wij de uiteindelijke 600 pagina's hebben moeten terugbrengen naar ruim 350 pagina's, compleet met talrijke foto's en afbeeldingen. Het heeft ons veel tijd en energie gekost, maar het resultaat mag er zijn."
Het boek is in een beperkte oplage gedrukt en uitgegeven door de Oudheidkundige Vereniging Zuwent. Belangstellenden kunnen het boek bestellen via www.zuwent.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant