Voorzitter Aloys Roemaat op de achtergrond tijdens zijn welkomstwoord. Foto: Theo Huijskes
Voorzitter Aloys Roemaat op de achtergrond tijdens zijn welkomstwoord. Foto: Theo Huijskes

Vereniging Oud-Indië Militairen 65 jaar

Algemeen

Leden komen uit Lichtenvoorde, Groenlo en omliggende kleine kernen

Door Theo Huijskes

OOST GELRE - De Vereniging van Oud-Indië Militairen in Lichtenvoorde/Groenlo heeft in de afgelopen week met een gezellige ontspanningsdag op Kamp Holterhoek het 65-jarig bestaan gevierd. De viering, waarbij voor zover nog mogelijk ook de partners van de nog in leven zijnde leden aanwezig waren, werd ook bezocht door burgemeester Annette Bronsvoort van de gemeente Oost Gelre, alsmede door Cees Aarts, voorzitter van de Federatie van Verenigingen van Indië Militairen in Nederland.

In zijn welkomstwoord zorgde voorzitter Aloys Roemaat uit Lichtenvoorde voor een terugblik vanaf 1951, zijnde het jaar waarin de vereniging werd opgericht.
"Van meet af aan hebben wij de burgers in Lichtenvoorde, Groenlo en omliggende kleine kernen laten zien en horen wat wij in Indië allemaal hebben meegemaakt. Daarnaast hebben wij, mede ter versteviging van de onderlinge banden, door de jaren heen tal van ontspanningsavonden en -activiteiten georganiseerd. Denk daarbij ook aan tentoonstellingen en zelfs aan onze deelname gedurende een groot aantal jaren aan de Avondvierdaagse van Lichtenvoorde. Ook werden er in den lande intensieve contacten gelegd met andere verenigingen op dit terrein. Daaruit zijn ook de provinciale afdelingen en de overkoepelende landelijke organisatie ontstaan."

Het viel Rouwmaat zwaar om te moeten aangeven dat als gevolg van vergrijzing de vereniging vele leden zijn ontvallen, om dit af te sluiten met het houden van een moment stilte voor alle overledenen.
Burgemeester Annette Bronsvoort bracht de felicitaties over namens de gemeente en kenmerkte daarbij het 65-jarig bestaan als een ware mijlpaal.
"Naast het delen van alle lief en leed heeft uw vereniging veel goed werk verricht en dat niet alleen voor uzelf, maar dat zeker ook voor de na u komende generaties. Dat daarbij tevens gezorgd is voor een grote mate van vriendschap en met name verbondenheid, verdient een extra compliment."
Voorzitter Cees Aarts van de Federatie van Verenigingen van Indië Militairen in Nederland memoreerde eveneens dat het bestaan van de vereniging, alsmede de viering van het 65-jarig bestaan, ook van groot belang is voor het nageslacht.

"Het van tijd tot tijd stilstaan bij de geschiedenis, die immers te allen tijde levendig moet worden gehouden, is een meer dan goede zaak. Alle opgedane ervaringen en in het bijzonder het op alle manieren vastgelegde feitenmateriaal moet niet alleen worden omarmd, maar tevens op ieder gewenst moment worden doorgegeven."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant