Afbeelding

Het volk over Feyenoord

Algemeen

Ik schrijf 25 oktober 1969 en dus deze week exact 47 jaar geleden. De datum waarop niet alleen mijn moeder verjaarde, maar ook nog eens de datum waarop het toen nog maar net vier jaar bestaande weekmagazine 'Voetbal International' het boek presenteerde met de titel 'Het volk over Feyenoord'. Als destijds 20-jarige voetbalfanaat wilde ik dat boek zo snel mogelijk in mijn bezit hebben. Nu nog kan ik mij herinneren dat mijn moeder probeerde om mijn geduld op de proef te stellen door te signaleren dat het toen maar liefst zes gulden en negentig cent kostende boek een mooi Sinterklaas- of verjaardagscadeau zou kunnen zijn. Voor degenen onder u die het niet weten, alhoewel ik mij niet kan voorstellen dat er dat velen zijn, ik verjaar vrij snel na Sinterklaas en dat was in vroegere jaren voor mijn ouders een welkome aanleiding om niet tweemaal achter elkaar fors uit te pakken. De belangrijkste reden dat ik het boek zo snel mogelijk vast wilde houden en in wilde zien, had voor mij op dat moment maar één reden. Ik had zelf een bijdrage voor het boek aangedragen, die tot mijn grote verrassing door hoofdredacteur Joop Niezen, inmiddels 81 jaar en voorheen een bekende voetballer en vervolgens een prominent sportjournalist en radioreporter, geschikt werd geacht voor plaatsing in het boek. En daarbij te bedenken dat ik mij als schrijver van de met mijn oude Remington typemachine gefabriceerde bijdrage in een rijtje met minister Joseph Luns, Koos Postema, Nico Scheepmaker, Luc Lutz, Godfried Bomans en anderen mocht scharen. Maar desondanks stond ik daar wel: supertrots maar tegelijkertijd enorm gefrustreerd dat ik als medewerker van een boek, dat vanwege de enorme aftrek reeds een maand later als tweede druk van de persen rolde, nog geen exemplaar in mijn bezit had. Ik weet nog goed dat ik mij een gang naar de winkel van plaatselijk Boekhandel Wiegerink had kunnen besparen, want daar werd mij verteld dat men het boek kon bestellen, maar dat de levering wel een aantal weken op zich zou laten wachten. Reden voor mij om een dag later de bus van in die dagen de Gelderse Tramwegen richting Doetinchem te pakken om daar bij Boekhandel Berrevoets mijn wens in vervulling te laten gaan.

Aan deze leuke jeugdherinnering moest ik denken toen ik in de afgelopen week samen met een tweetal collega-leden van het bestuur, dat het 100-jarig jubileum van mijn club voorbereidt, op uitnodiging van het grote Feyenoord op de tribune van de Rotterdamse Kuip zat om getuige te zijn van de Europa Leaque wedstrijd Feyenoord - Zorya Luhansk (Oekraïne). Iedere keer weer een bijzondere ervaring om in de dit stadion te mogen zijn. Dit zeker omdat wij ook nog eens vorstelijk onthaald werden in de bestuurskamer door onder andere algemeen directeur Eric Gudde. De wedstrijd zelf bracht toch een bepaalde bijsmaak teweeg. Vanwege de door de UEFA genomen maatregelen had ik namelijk, zij het voor even, het gevoel dat ik niet in de echte Kuip zat. Duizenden lege, afgedekte stoeltjes, blinkende in het avondlicht van donderdag 20 oktober 2016. Een tafereel dat niet allen pijn doet aan de ogen, maar ook de echte Feyenoord-supporters niet verdienen. Zij zijn en blijven onvoorstelbaar kwaad en dat helemaal terecht op de door hen als 'nepsupporters met een halve hersencel' aangemerkte idioten, die het keer op keer verpesten voor het grote, trouwe legioen. Dat de UEFA de club Feyenoord doorlopend de beoordeling voldoende of zelfs uitstekend geeft en de supporters telkenmale onvoldoende, zegt genoeg over de vele veroorzaakte rellen en ongeregeldheden tijdens Europese wedstrijden in de afgelopen jaren.

In dat opzicht is er in de afgelopen bijna 50 jaar veel en dat in negatieve zin veranderd op en met name rond de voetbalvelden. Mijn allergrootste ergernis c.q. frustratie daarbij is dat het verhoudingsgewijs maar relatief weinig onverlaten zijn, die het voor al die overige duizenden, altijd goedgemutste en trouwe (en dat zeker ook Feyenoord-)supporters totaal verpesten en daarmee het aanzien van de voetbalsport in ons land een niet te beschrijven slechte dienst bewijzen!


Reacties/tips: delibero@contact.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant