Björn Hulshof (links) en Henk Steggink (rechts), in het nieuwe gedeelte met links de aangebrachte glasgevel. Foto: Theo Huijskes
Björn Hulshof (links) en Henk Steggink (rechts), in het nieuwe gedeelte met links de aangebrachte glasgevel. Foto: Theo Huijskes

Verbouwde gemeentehuis medio februari in gebruik

Algemeen

Nieuwe ontmoetingsplek voor burgers van Oost Gelre

Door Theo Huijskes

OOST GELRE - De uitvoering van de verbouw, tevens gedeeltelijke nieuwbouw van het gemeentehuis in Lichtenvoorde vordert gestaag. De verwachting van hoofdaannemer Marku Bouw BV is dat men eind januari 2017 de totale klus heeft geklaard. Vervolgens worden er enkele weken uitgetrokken voor de inrichting en aankleding oftewel de finishing touch, zodat het bestuurlijk en ambtelijk apparaat van de gemeente Oost Gelre halverwege de maand februari het vernieuwde onderkomen in gebruik kan nemen. Vervolgens vindt op een nog nader vast te stellen datum de officiële opening in combinatie met een open huis ten behoeve van de burgers van Oost Gelre plaats.

Bedrijfsleider/projectleider Björn Hulshof van Marku Bouw en Henk Steggink als hoofd van het projectenbureau van de gemeente Oost Gelre geven een rondgang door de bouwlocatie, waar dagelijks circa 20 personeelsleden van hoofd- en ondernemers aan het werk zijn. Daarbij worden alle contouren van met name de nieuwe uitbreiding en inrichting duidelijk zichtbaar."Het is een fantastisch project, waarin alle hier aan het werk zijnde vakmensen zich helemaal kunnen uitleven," vertelt Björn Hulshof. "Het is voor ons allemaal een uitdaging om hier iets moois neer te zetten. Dit zeker omdat wij dat doen met praktisch allemaal aannemers uit de gemeente Oost Gelre zelf. Dat was ook de belangrijkste insteek, maar als het dan ook nog eens daadwerkelijk gebeurt, is dat een verdienste van de gemeente en dus van de gehele burgerij. Naast Marku Bouw mag ik daarbij onder andere de bedrijfsnamen WSi Techniek BV, Schildersbedrijf Fa B.F. Leferink en Lurvink Afbouw BV niet onvermeld laten."

Oude gemeentehuis
De verbouwing wordt tevens aangegrepen om het oude, voormalige gemeentehuis weer helemaal in de voormalige staat terug te brengen. Zo krijgen de gevels, waaronder met name de achtergevel inclusief een aantal ramen weer het oorspronkelijke aanzien. Straks krijgt in het oude gedeelte het voltallige college van B&W, samen met onder andere de gemeentesecretaris/directeur, de raadsgriffie en het secretariaat, onderdak. De derde verdieping wordt weer ingericht als trouwzaal annex vergaderruimte en op de begane grond zullen een drietal werkplekken gecreëerd worden ten behoeve van de politie.
Björn Hulshof: "Er is veel sloop- en stripwerk verricht in zowel het oude als het nieuwe gedeelte. Dit heeft als voordeel dat er met behulp van onder andere systeemwanden een totaal nieuwe indeling kan worden gemaakt, alsmede op diverse plekken een indeling die bij wijze van spreken op ieder gewenst moment kan worden gewijzigd. Het zeker van buitenaf gezien meest opvallende onderdeel van de rigoureuze verbouwing betreft de uitbreiding op de zogenoemde 'banaan' met 250 vierkante meter, die van alle kanten extra in het oog springt vanwege de aangebrachte vliesgevel. In dit geval een kolossale, niet-dragende glaswand, dienende als afscheiding tussen het exterieur en het interieur van het gemeentehuis."
De in eerste instantie gemaakte planning, met de afronding en openstelling van het gemeentehuis op 1 januari 2017, heeft vertraging opgelopen. Dit heeft te maken met het feit dat de draagconstructie in de oudbouw niet eerder ontdekte gebreken vertoonde.
"Een gedeelte van de stalen constructie moest worden vervangen en omdat het een en ander plaatsvond ten tijde van de bouwvakvakantie, werden we met vertraging geconfronteerd," aldus Hulshof, die hierbij wel aantekent dat men tijdens de ruwbouwperiode te maken heeft gehad met ideale weersomstandigheden. "Bijvoorbeeld geen hevige regenval met dientengevolge overlast van water of andere ongemakken."

Ontmoetingsplein
Henk Steggink geeft aan dat het personeel uitkijkt naar de nieuwe behuizing. "Voor hen gaat immers het nodige veranderen. Zo zal straks - met uitzondering van de afdelingen die rechtstreekse contacten hebben met de burgers, zoals burgerzaken, Wmo-zaken - niemand meer een vaste werkplek hebben. Immers flexibele werkplekken zorgen voor de nodige ruimtewinst en zijn mede daarom helemaal in. De zogenoemde werkverdiepingen, allemaal voorzien van een klimaatplafond, kunnen worden bereikt via een opentrapverbinding en kennen ieder naast een kantoorgebied ook een dynamisch gebied. Verder komt er min of meer centraal in het gemeentehuis een ontmoetingsplein, waaraan zes royale spreekkamers grenzen. De spreekkamers krijgen de naam van de zes tot deze gemeente behorende kleine kernen (Zwolle, Lievelde, Vragender, Zieuwent, Harreveld en Mariënvelde, ThH). Het is de bedoeling dat in iedere spreekkamer een wandvullende foto c.q. afbeelding komt van iets dat de betreffende kern of gemeenschap helemaal karakteriseert. We hebben het hier bijvoorbeeld over historische plekken in de kerkdorpen, al dan niet in combinatie met markante personen. Alles, van inrichting tot aankleding en van kleurschakering tot verlichting, is erop afgestemd om niet alleen voor het personeel, maar ook voor de bezoekers in casu de eigen burgers en andere gasten een zo aangenaam mogelijke sfeer te creëren," aldus Steggink.
"In het verlengde van dit alles moge het duidelijk zijn dat het van meet af aan de bedoeling is om de burgers zoveel mogelijk bij de totale ver- c.q. nieuwbouw te betrekken. Zo zijn wij ook voornemens om de ingezeten van Oost Gelre inspraak te gunnen bij de wijze waarop een eventuele officiële opening eruit moet komen te zien en wat men verder verwacht van een te organiseren open huis."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant