'Nozem'. Foto: PR KNGF
'Nozem'. Foto: PR KNGF

Problemen inzamelingsactie kunststofdoppen

Algemeen

Dalende opbrengsten maken het moeilijker

Door Henri Walterbos

GROENLO/ACHTERHOEK - Trots en blij is Francis Bonenkamp over de groei die de inzameling van kunststofdoppen ten bate van het KNGF heeft doorgemaakt afgelopen jaar. Zo was het onder meer ook de Feestfabriek die de Achterhoekse inzamelingsactie, ten bate van het opleiden van blindegeleidehonden, op alle fronten steunde door middel van het gescheiden houden van kunststofdoppen op flesjes drank tijdens de Zwarte Cross. Naast trots en blij is Francis nu echter ook bezorgd dat de inzameling af zou kunnen nemen.

"Per 1 oktober is de kiloprijs die we voor de plastic doppen krijgen helaas gedaald van 0,25 euro naar 0,15 euro", vertelt Francis bitter. "Dit komt door de dalende olieprijzen en de hoge concurrentie in de afvalverwerkingbranche. Gevolg is dat de doppenactie hierdoor onvoldoende oplevert om de kosten te dekken. Er zijn diverse maatregelen onderzocht om de kosten nog meer te beperken. Helaas zonder succes. Nu de opbrengst is gedaald, zullen de kosten afgestemd moeten worden." Het betreft twee soorten kosten; het legen van de volle containers en het vervoer van de doppen van de inzamelpunten naar de depots. De eerste kostenpost staat vast, er rest niets anders dan besparen op transportkosten. Het houdt in dat de ophaalrondes van de vrijwillige chauffeurs niet meer door KNGF Geleidehonden georganiseerd kunnen worden en dat doppenspaarders in het vervolg de gespaarde doppen rechtstreeks naar een van de depots kunnen brengen in plaats van naar een inzamelpunt.

'Het kan toch niet dat deze actie spaarders gaat verliezen'

Roulatieschema
Francis vervolgt: "Voor ons is het geen probleem om de doppen naar de inzamelingsplaats in Aalten te brengen omdat wij dichtbij wonen en dat altijd al deden. Er zijn echter mensen die ze niet zelf weg kunnen brengen omdat het te ver is." In Nederland zijn slechts vier inzamelpunten: Amstelveen, Donderen, Tilburg en Aalten. "Er wordt dringend naar depots gezocht waar een grote zeecontainer geplaatst kan worden. Daarnaast worden ook bedrijven gezocht die met een busje of vrachtwagen naar het verwerkingsbedrijf in Biddinghuizen willen rijden. In Brabant is het al opgelost. Daar hebben zes transportbedrijven met elkaar een roulatieschema gemaakt. Hoeven ze maar één keer per jaar te rijden. We hopen dat we in de Achterhoek ook transportbedrijven vinden die dat zouden willen doen voor het goede doel. Het kan toch niet waar zijn dat deze actie nu zoveel spaarders gaat verliezen doordat er geen vervoer is."

Geleidehond 'Nozem'
Francis sluit af met dat er ook nog leuk nieuws te melden is van het 'doppenverzamelfront'. Als dank voor de medewerking van de Feestfabriek, en de grote opbrengst doppen, is er inmiddels een jonge hond in opleiding gegaan die de naam Nozem kreeg, vernoemd naar het populaire drankje van de Feestfabriek dat gretig aftrek vindt op de Zwarte Cross.


www.geleidehond.nl/doppen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant