Volop lekkers en gezelligheid in Noordijk voor de Harreveldse gasten van de Zonnebloem. Foto: PR
Volop lekkers en gezelligheid in Noordijk voor de Harreveldse gasten van de Zonnebloem. Foto: PR

Zonnebloem Harreveld geniet van gezellig uitje en doet 'Goede Zaken'

Algemeen

HARREVELD - Regelmatig worden er door Zonnebloem Harreveld activiteiten georganiseerd voor mensen die door ziekte en of ouderdom minder valide en daardoor meer aan huis gekluisterd zijn. Zo stond er voor zaterdag 19 november een uitje naar Noordijk op het programma om daar de jaarlijkse slachtvisite en het vetpriezen eens te bezoeken.

Naast het creëren van een gezellige dag voor een kleinere groep mensen was de insteek nu mensen te benaderen die aan een rolstoel zijn gebonden maar dat riep meteen de vraag op: "Hoe kom je aan een bus die daarvoor geschikt is?"
Een praatje met Engeline Kolkman ( Careaz ) en vervolgens haar contacten met Mireille Wopereis en Vrienden van Antoniushove zorgden ervoor dat we voor deze gelegenheid gebruik mochten maken van de rolstoelbus van Antonuiushove inclusief chauffeur!
Deze samenwerking vloeit voort uit de Meet en Match van de Oost Gelrese Uitdaging en de daaraan gelinkte 'Goede Zaken' waarbij je als vrijwilligersorganisatie van elkaars diensten gebruik maakt met gesloten portemonnee. Als tegenprestatie zullen enkele vrijwilligers van Zonnebloem Harreveld op een nader door Careaz te bepalen datum helpen bij de invulling van een ontspanningsmiddag voor een groep bewoners op Antoniushove.

Zo vertrok dus afgelopen zaterdagmorgen rond 10.00 uur de bus met daarnaast nog twee auto's richting De Oale Schole in Noordijk. De enorme belangstelling en bij aankomst gure wind en regen zorgden ervoor dat het in het bezoekerscentrum zo druk was dat er voor onze groep nauwelijks ruimte was om te zitten.
In allerijl werd een plekje geïmproviseerd in de keuken, annex opslag- en schaftruimte voor vrijwilligers, zodat de dag alsnog kon worden begonnen met een kop koffie en heerlijke vers gebakken wafels met warme kersensaus. Vervolgens kon men in kleinere groepjes zowel binnen als buiten genieten van het hele slachtgebeuren zoals dat vroeger gebruikelijk was. Het geslachte varken aan de ladder, keuren van de dikte van het spek, demonstraties van 'afsnieden', 'metsnieden' en worsten maken en in de diverse kraampjes volop gelegenheid voor het proeven van schräömkes, bakbloedworst, bakleverworst en pannenkoek zorgde vaak voor veel hilariteit en een goed gevulde maag.
Naast de slachtactiviteiten waren er in De Oale Schole ook demonstraties van oude ambachten als zuurkool bereiden, kniepertjes bakken, kantklossen, stoelen matten enzovoorts, en alles onder het genot van live harmonicamuziek. Buiten was daarbij regelmatig een optreden van volksdansgroep de Lebbenbruggedansers waarbij ook nog enkele oud-Harreveldse dames van de partij waren.
De creatieve beurs in het naastgelegen Haarhuis waar allerlei moderne technieken aan bod kwamen, was eveneens zeer de moeite van een bezoekje waard. Rond 14.30 uur werd de dag afgesloten met een lekkere kop erwtensoep en een worstenbroodje en ging het met de auto's en bus een tikkeltje zwaarder van alle tassen gevuld met bakbloedworsten en andere lekkernijen, weer richting Harreveld.
Een erg geslaagde dag, met dank aan chauffeur Tonnie Spekschoor die er voor zorgde dat al onze mensen op een veilige manier weer thuis werden gebracht.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant