Casper Pikkemaat vertrekt uit Vragender. Foto: Theo Huijskes
Casper Pikkemaat vertrekt uit Vragender. Foto: Theo Huijskes

Naobers zwaaien pastoor Casper Pikkemaat uit

Algemeen


Met een ludieke overdracht aan de buren in Tubbergen

Door Theo Huijskes

VRAGENDER - Zij waren het, die zes jaar geleden als eersten pastoor Casper Pikkemaat een warme ontvangst bereidden. En dat geheel volgens traditie met de bekende boompjes, versierd met kleurrijke roosjes, voor zijn nieuwe thuiskomen in Vragender. Afgelopen donderdag waren het dezelfde buren, die een allerlaatste invulling gaven aan het afscheid van de vertrekkende pastoor. Het betreft hier een zestal families, in dit geval de naobers van Pikkemaat, die verantwoordelijk waren voor dit spontane gebaar.

Casper Pikkemaat, die tijdens zijn werkzame periode ten behoeve van de parochie St. Ludger een grote mate van populariteit heeft opgebouwd, werd in een speciale bus, ditmaal aangemerkt als een soort pausmobiel, naar zijn nieuwe woon- en werkoord Tubbergen vervoerd. En natuurlijk gingen dezelfde buren - een afvaardiging van de families August en Gisela Hegeman, Johnny en Birgit Tanck, Roy en Monique Wensing, Henri en Rianne Rensing, Henk en Riet Spijkers en Joop en Ans Oosterholt - met hem mee. Binnen de gemeentegrenzen van Tubbergen werd de bus overvallen door de nieuwe buren van de pastoor en vond er een vorm van kidnapping plaats om de pastoor in te lijven. Dit alles vond vanzelfsprekend plaats in een gemoedelijke sfeer, waarbij een lekker alcoholisch drankje alsmede andere spirituele zaken niet ontbraken.
Voorafgaande aan het vertrek vanuit Vragender naar Tubbergen was het August Hegeman, zijnde de nestor van de buurt, die onder het genot van een kop koffie in café Overkamp de scheidende pastoor voor de laatste keer toesprak. "Uw binnenkomst en verblijf hier was bijzonder plezierig, maar uw vertrek ervaren wij als onplezierig. Maar wij zijn u wel veel dank verschuldigd voor al het goede werk dat u hier hebt verricht. Wij gaan er als buurt bijzonder trots op dat Vragender in de afgelopen zes jaar heeft dienst gedaan als uw thuisbasis en dat wij daarbij uw buren hebben mogen zijn. Wij hebben moeten accepteren dat u naar Tubbergen vertrekt, maar zijn in ieder geval gerustgesteld omdat de Twentse en Achterhoekse cultuur veel overeenkomsten kennen en omdat Tubbergen te vergelijken is met Vragender."
Casper Pikkemaat liet weten andermaal bijzonder verrast en blij te zijn met het sympathieke initiatief van de buren, waaraan hij veel plezier en gezelligheid heeft beleefd. En tegen August Hegeman: "Voor mij was u altijd een oude, wijze man waarbij ik graag op de koffie ging. Bovendien iemand die voor mij te allen tijde als een uitstekend klankbord fungeerde."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant