Eric Lefering onder de indruk van het opspelden van de Koninklijke onderscheiding door Burgemeester Bronsvoort.
Eric Lefering onder de indruk van het opspelden van de Koninklijke onderscheiding door Burgemeester Bronsvoort.

Koninklijke onderscheiding voor Eric Lefering

Algemeen

'Er is onder elkaar een grote verbondenheid en kameraadschap'

Door Henri Walterbos

LICHTENVOORDE - "Ik had dit nooit kunnen doen zonder zo'n korps achter me", aldus Eric Lefering, zichtbaar onder de indruk in zijn dankwoord na het opspelden van de eremedaille, behorende bij eretitel Lid in de Orde van Oranje Nassau, door burgemeester Annette Bronsvoort. Te midden van zijn collega's en voormalige collega's, verbonden in de groep van oudgedienden 'De Noablussers,' waaronder ook Hemmie Lefering, trotse vader van het kersverse Lid in de Orde. Ook Eric Lefering zal toetreden tot 'De Noablussers' aangezien hij deze jaarlijkse feestavond afscheid nam, na 31 jaar trouwe dienst als brandweervrijwilliger van de post Lichtenvoorde. Burgemeester Bronsvoort maakte van de gelegenheid gebruik het gehele korps te bedanken voor de grote inzet. "Ik ben onder de indruk als ik om me heen kijk en u allen in ceremonieel tenue bij elkaar zie staan. Een teken dat u het vak met respect behandelt. Er is onder elkaar een grote verbondenheid en kameraadschap. Daarnaast is deze post maatschappelijk betrokken. Dat verdient een groot compliment."

'Chef opzetstuk'
Voordat Lefering zijn Koninklijke onderscheiding kreeg opgespeld was het postcommandant Ilona Oolthuis geweest die zich ook al gericht had tot de 'chef opzetstuk', zoals Lefering gekscherend genoemd wordt in het korps van Lichtenvoordse spuitgasten. Ook Oolthuis bedankte Lefering voor bewezen diensten, die zich niet beperkten tot het uitvoeren van de werkzaamheden van brandweerman. Vele jaren was Lefering in touw als bestuurslid van het korps Lichtenvoorde.

Trainingen volgen
Op 1 september 1985 werd de eigenaar van Schilderbedrijf Lefering aangesteld als aspirant-brandwacht bij de post Lichtenvoorde. In 1987 volgde bevordering tot de rang van brandwacht en in 1989 tot brandwacht 1e klasse. Op 1 januari 2010 volgt een benoeming tot hoofdbrandwacht. Om zijn vakkennis op peil te houden bleef Lefering trainingen volgen, op het gebied van specialismen in de hulpverlening. Hij was al die jaren een actief en een veel inzetbaar brandweerman bij incidenten. Na de invoering Nieuwe Wet op de Veiligheidsregio's in 2010 kwam de Lichtenvoordse brandweerman in dienst van de Veiligheidsregio Noord-Oost Gelderland, cluster Brandweer Achterhoek Oost.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant