Het waarschuwingsbord waarvan er vijftig nieuwe beschikbaar worden gesteld. Foto: Theo Huijskes
Het waarschuwingsbord waarvan er vijftig nieuwe beschikbaar worden gesteld. Foto: Theo Huijskes

College geeft extra aandacht aan BuurtWhatsApp

Algemeen

Krediet van 3.250 euro voor waarschuwings-borden

Door Theo Huijskes

OOST GELRE - Het college van burgemeester en wethouders van Oost Gelre heeft besloten om een bedrag van 3.250 euro beschikbaar te stellen voor de aanschaf van waarschuwingsborden voor BuurtWhatsApp. Het systeem BuurtWhatsApp is een spontaan gelanceerd burgerinitiatief en bedoeld om woninginbraken en andere vormen van criminaliteit her en der binnen de gemeente Oost Gelre tegen te gaan. Omdat het initiatief inmiddels een groot succes is, wil het college hier niet ongemerkt aan voorbijgaan.

Burgemeester Annette Bronsvoort laat weten dat het initiatief zoveel navolging heeft gekregen, dat daarvoor een beloning van de zijde van de gemeente niet achterwege kan en mag blijven.

"De buurt Hooiland in Lichtenvoorde diende in 2014 als pilot. Dat was van meet af aan een groot succes. Dit zeker vanwege het feit dat er vervolgens direct vier buurtverenigingen oftewel groepen waren die het initiatief overnamen en in praktijk brachten. Wij hebben er veel waardering voor dat de eerste aanzet vanuit de samenleving naar voren is gekomen. Het is daarom dat wij als gemeentebestuur die medewerking willen belonen met de beschikbaarstelling van een krediet van 3.250 euro voor de aanschaf van vijftig waarschuwingsborden voor BuurtWhatsApp."

In juli 2015 onthulde burgemeester Bronsvoort het eerste WhatsApp-buurtpreventiebord in Oost Gelre. Dat gebeurde op de hoek Esstraat/Klaasbos in Lichtenvoorde. De gemeente plaatst de borden om bezoekers van de buurt te waarschuwen of te informeren over de actieve buurtpreventie. In het systeem van BuurtWhatsApp spelen buurtbewoners namelijk een belangrijk rol. In het geval van verdachte situaties en personen, melden zij het een en ander in eerste instantie bij 112. Vervolgens wordt de verdachte situatie/persoon gedeeld in een WhatsApp-groep, zodat buurtbewoners op de hoogte zijn en eventueel uit kunnen kijken naar die verdachte persoon.

Na de succesvolle start van de BuurtWhatsApp in 2014 is er vervolgens in 2015 gestart met het actief werven van BuurtWhatsApp-groepen. De gemeente heeft in samenwerking met de politie presentaties gegeven in verschillende buurten/wijken/dorpen met als doel het genereren van zoveel mogelijk WhatsApp-groepen. Dit alles met het nodige succes. Uit een overzicht blijkt inmiddels dat zich niet alleen in de beide grote kernen Lichtenvoorde en Groenlo, maar ook in de kleine kernen, en dat met name in Harreveld en Zieuwent, honderden deelnemers hebben aangesloten bij de BuurtWhatsApp. En juist dit laatste wil het gemeentebestuur van Oost Gelre nu belonen met de beschikbaarstelling van voorlopig in totaal vijftig waarschuwingsborden ten behoeve van de inmiddels deelnemende buurten, straten, groepen en gezinnen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant