Een aantal recreatiewoningen op Marveld Recreatie. Foto: Theo Huijskes
Een aantal recreatiewoningen op Marveld Recreatie. Foto: Theo Huijskes

Akkoord over verhoging van toeristenbelasting

Algemeen

Goed overleg tussen gemeente en Marveld Recreatie brengt uitkomst

Door Theo Huijskes

GROENLO - Zichtbaar opgelucht maakte wethouder financiën Marieke Frank na de collegevergadering van de afgelopen week melding van het feit dat er in gezamenlijk overleg met de directie van het vakantiepark Marveld Recreatie in Groenlo een oplossing is gevonden, waarbij de verhoging van de toeristenbelasting met ingang van 1 januari 2017 ongewijzigd met 25 eurocent per persoon per overnachting wordt doorgevoerd.

"Als college van burgemeester en wethouders hebben wij het tarief conform de Programmabegroting 2017 verhoogd van 1,00 euro naar 1,25 euro. Vanaf 2012 heeft het tarief ongewijzigd op 1,00 euro gestaan", aldus portefeuillehouder Frank, die tevens meedeelde dat men wel is ingegaan op het verzoek van directeur Edwin Bomers van Marveld Recreatie om het forfaitaire tarief aan te passen. "Op dat vlak waren er ook een aantal discussiepunten, maar daar zijn wij met elkaar uitgekomen. Zo gaat het tarief voor kampeermiddelen op vaste standplaatsen naar twee personen gedurende vijftig nachten, hetgeen tot op heden vier personen voor vijftig nachten was. Verder gaat het aantal recreatiewoningen en de daarbij horende overnachtingen van 249 woningen met gemiddeld 180 overnachtingen naar 287 woningen met gemiddeld 160 overnachtingen."
De nieuwe regeling, die voorlopig geldt voor een periode van drie jaar, moet volgens Marieke Frank nog wel schriftelijk worden vastgelegd.

In goed overleg elkaar gevonden
Edwin Bomers van Marveld Recreatie deelt deze krant desgevraagd mee dat hij constructieve gesprekken heeft gevoerd met vertegenwoordigers van de gemeente Oost Gelre.
"In goed overleg hebben wij elkaar gevonden. Ik kan niet anders zeggen dan dat wij kunnen leven met het uiteindelijke resultaat. Ik heb altijd beweerd dat er aan een bepaalde verhoging van de toeristenbelasting niet te ontkomen valt. Maar ik had en heb er wel grote problemen mee dat het toe te passen forfaitsysteem ver van de werkelijkheid verwijderd ligt. Daar is nu aan gesleuteld met het gevolg dat het veel dichter bij de praktijk is komen te liggen. En met die uitkomst kan ik vooralsnog uit de voeten."

Verhoging O.Z.B.
Naast een verhoging van zowel de hondenbelasting als de precariobelasting met 1%, stond in het kader van de nieuwe belastingverordeningen 2017 vanzelfsprekend de O.Z.B. (onroerendezaakbelasting) centraal. Burgemeester en wethouders hebben becijferd dat op grond van de Programmabegroting 2017 de inkomsten, uit deze belasting voortvloeiende, met 3,75% moeten stijgen.
Wethouder Marieke Frank: "De nieuwe tarieven zijn dan ook hierop aangepast. Echter als gevolg van de gemiddelde waardedaling van 10% van de niet-woningen, stijgen deze tarieven extra. De gemiddelde waardedaling wordt in het bijzonder veroorzaakt door de waardedaling van de agrarische objecten tussen 10% tot 20%. Het effect hiervan is dan wel dat overige niet-woningen, zoals bedrijfspanden, het komende jaar een forse stijging van de O.Z.B. tegemoet moeten zien met meer dan 3,75%."
De totale waarde van de woningen is met 0,5% gestegen. Door het college is ook daarmee rekening gehouden bij het vaststellen van het nieuwe tarief.
Het percentage van de heffingsmaatstaf (de WOZ-waarde) bedraagt voor de gebruikersbelasting niet-woningen 0,1737% (0,1475% in 2016), de eigenarenbelasting woningen 0,1325% (0,1283% in 2016) en de eigenarenbelasting niet-woningen 0,1781% (0,1545% in 2016).

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant