Op de voorgrond bewoonsters Gerrie Kort en Lien Tankink en vrijwilliger Ton Jolij, achter leden van het bestuur van de VvA, rechtsachter voorzitter Frans Ticheloven. Foto: PR
Op de voorgrond bewoonsters Gerrie Kort en Lien Tankink en vrijwilliger Ton Jolij, achter leden van het bestuur van de VvA, rechtsachter voorzitter Frans Ticheloven. Foto: PR

Vrienden van Antoniushove maken een wereld van verschil

Algemeen

LICHTENVOORDE - In pyjama je dagen verveeld doorbrengen voor de televisie. Een stereotype beeld dat veel mensen hebben van hulpbehoevende ouderen in tehuizen. Hoe anders is dit in de Lichtenvoordse huizen van Careaz. Daar maakt de stichting Vrienden van Antoniushove (VvA) zich hard voor meer woon- en leefplezier voor de bewoners van de Antoniushove, Hof van Flierbeek en de Patronaatshof.

Door Annekée Cuppers

De VvA financiert de extra faciliteiten waarvoor de tehuizen zelf de financiële ruimte niet hebben. Zoals een rolstoelbus, zodat bewoners eens een middagje uit kunnen naar een tuincentrum. Of een snoezelruimte voor dementerende ouderen. De VvA kan buigen op zo'n zeshonderd donateurs waarvan 150 lokale bedrijven, een enorm aantal voor een lokale stichting. Wat is het geheim achter dit succes? Voorzitter Frans Ticheloven: "Het spreekt mensen aan dat alle donaties lokaal worden besteed en dat de resultaten direct zichtbaar zijn. Veel donateurs hebben zelf een familielid dat in een van de tehuizen verblijft en weten hoe belangrijk deze zaken voor bewoners zijn." Ton Jolij, een van de vele vrijwilligers bij de Antoniushove, valt hem bij: "Het ligt in onze Achterhoekse aard om elkaar voort te helpen. Gewoon aanpakken en doen wat nodig is om het onze ouderen een beetje aangenamer te maken."

Met duofiets de natuur in
Bewoonster Lien Tankink woont met heel veel plezier in de Antoniushove. Lien: "Je kan hier gewoon je eigen gang gaan en als je de verzorgsters nodig hebt, dan zijn ze er voor je." Lien is vooral erg blij met het wifi-netwerk. Zo kan ze op Fox fijne series volgen. Ook maakt ze, net als veel medebewoners, dagelijks gebruik van de interne teletekst. "Alles staat erop, wat er die dag te doen is maar ook de openingstijden van de kapper." Voor haar vriendin Gerrie Kort is de onlangs aangeschafte duofiets een uitkomst. "Ik kan weer heerlijk van de natuur genieten, dat zou ik anders niet meer kunnen." Allemaal voorbeelden van projecten die door de VvA gerealiseerd zijn.

Boeken- en platenbeurs
Twee keer per jaar organiseert de VvA ook een boeken-en platenbeurs. Aanstaande zondag tijdens het Lichtenvoordse winterevent Let It Snow is er in de Antoniushove weer keuze uit tienduizenden tweedehands boeken en elpees. Herenkoor Inter Nos zal het evenement muzikaal omlijsten en ook aan een kopje koffie is gedacht. De opbrengst komt mede ten goede aan de aanleg van een jeu de boulesbaan.
"Een wens van veel bewoners die we graag in vervulling laten gaan", besluit Ticheloven.


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant